HIC


made in croatia, suveniri

23.ožujka 2019.
Plenković: S&P je potvrdio da ova Vlda vodi zemlju u dobrom smjeru

Andrej Plenković


Agencija Standard & Poor's povisila je u petak rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, uz istaknuto poboljšanje stanja u proračunu, poduprto gospodarskim oporavkom.

Premijer Andrej Plenković ovo je komentirao u petak navečer ispred sabornice, u kojoj se odvijala maratonska rasprava o amandmanima na prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Plenković je rekao kako su analitičari S&P-a prepoznali dva bitna elementa - reformske pothvate i strukturne reforme. 

- Poslali su poruku nama da je smjer kojim vodimo zemlju sada potvrđen i od njih. Nakon što smo 2017. izašli iz prekomjernog proračunskog manjka, pa sada iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, kada smo u tri godine smanjili za 10 postotnih bodova udio duga BDP-a, kada smo brži u tome nego mnoge druge zemlje, kada se spremamo na ulazak u europski tečajni mehanizam, kada su svi gospodarski pokazatelji koje poduzimamo u plusu, onda je ovo signal da moramo nastaviti sa strukturnim reformama, s poreznim rasterećenjem, s mirovinskom reformom, postignućima u turizmu, osobnoj potrošnji... To je odlična vijest za Hrvatsku i gospodarstvo, širi se potencijalni krug investitora. Ovo je poticaj za Vladu da nastavimo putem koji smo ostvarili do sada i da to bolje prepoznaju građani - rekao je premijer.

Iz Vlade su priopćili da premijer pozdravlja objavu ugledne rejting agencije Standard & Poor's (S&P) dodavši da je ovime Hrvatska iz kategorije država sa znatnim rizikom, podignuta na razinu zemalja s umjerenim rizikom, kao što su Cipar, Rumunjska, Portugal, Mađarska, Bugarska, Italija, Rusija, Indija ili Maroko. 

Na pitanje hoće li odluka S&P-a utjecati na odluke o Uljaniku, premijer je rekao da oni koji su pratili situaciju vezanu za Agrokor odaju priznanje Hrvatskoj na način kako je reagirala na najveći sistemski rizik za gospodarstvo. 

- Odluke o Uljaniku donosit ćemo na temelju svih reperkusija - političkih, ekonomskih, financijskih, socijalnih, regionalnih i europskih dimenzija tih odluka, rekao je.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je izuzetno zadovoljan objavom S&P-a. Posebno je zadovoljan što je S&P u samom uvodu naglasio da je ova odluka temeljena na jakim fiskalnim rezultatima. 

- Od prve godine mandata Vlade naglasak je stavljen na fiskalnu konsolidaciju baziranu na odgovornoj proračunskoj potrošnji i na prihodnoj strani proračuna koja je procijenjena da mora biti u smjeru poreznog rasterećenja. Javni dug je bio glavni razlog što je S&P ranije spustio kreditni rejting. U protekle 3 godine javni dug je smanjen za 10 postotnih bodova BDP-a, rekao je. 

Za travanj je najavio preliminarne podatke Državnog zavoda za statistiku i Eurostata za 2018. godinu.


 Nakon nedavnog izlaska iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, vraćanje Hrvatske u investicijski rejting predstavlja dodatni snažan poticaj naporima koje Vlada ulaže za pripremu ulaska Hrvatske u tečajni mehanizam ERM II, kao prvi formalni korak prema usvajanju eura, kazao je Marić.

Porast rejtinga zemlje sa sobom donosi niže kamate i time mogućnost povoljnijeg zaduživanja države i tvrtki na svjetskom tržištu kapitala. Štoviše, ulazak u investicijski rang povećat će interes i broj investitora za hrvatsko gospodarstvo, domaće tvrtke i njihove dionice, što će pridonijeti gospodarskom rastu i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Podsjećamo, agencija S&P prvi je put spustila hrvatski kreditni rejting ispod razine investicijskog krajem 2012., a potom za još jednu razinu niže početkom 2014. U ožujku 2018. ista je agencija podignula kreditni rejting za jednu razinu da bi sada uslijedila objava prema kojoj je hrvatski kreditni rejting vraćen na investicijsku razinu", navodi se u priopćenju Vlade.
hrt.hr /HIC.hr
foto: screen (arhiv)
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre