HIC  


made in croatia, suveniri
25.veljače 2019.
PRVI SASTANAK DVIJU ORGANIZACIJA
Plenković na sastanku čelnika Arapske lige i EU-e u Egiptu

Plenković

U egipatskom turističkom središtu Šarm el Šeiku održava se dvodnevni sastanak čelnika Arapske lige i Europske unije, prvi na toj razini u povijesti tih dviju organizacija. Na summitu sudjeluju čelnici 26 država članica EU-a,  među kojima i premijer Andrej Plenković te dvadesetak arapskih država.


Glavne su teme unapređenje gospodarske i političke suradnje te sigurnosna pitanja i migracije. Sastankom su-predsjedaju predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi. U uvodnom govoru pozvali su na jaču borbu protiv terorizma te poručili - da je snažnije partnerstvo u današnjem svijetu potrebnije više nego ikad prije.

- Blizina i međusobna ovisnost traže od nas da se zajedno suočimo s izazovima i iskoristimo stvarnu prigodu koju su nam dali zemljopis, zajednička povijest i slični interesi. Postoje dva načina koegzistencije: suradnja ili sukob. Mi biramo suradnju, izjavio je na summitu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

- Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao je na snažniju borbu protiv terorizma. "Opasnost terorizma proširila se širom svijeta poput opasne kuge. Danas trebamo više nego ikad surađivati u borbi protiv te opasnosti, ujedinjeni se suprostaviti toj kugi koju drukčije ne možemo nazvati", rekao je al Sisi.


- Očekujemo da ovaj sastanak konstatira sve probleme koji okupiraju ne samo ovaj dio svijeta, nego cijeli svijet. Za nas, kao jednu od članica Europske unije, izrazito je važno da u partnerstvu sa zemljama Arapske lige nastojimo spriječiti proces nezakonitih migracija, izjavio je premijer Andrej Plenković uoči početka sastanka.  

Sve što se događa u regijama Bliskog i Srednjeg istoka danas izravno utječe na Europu - bilo da se radi o sukobima u Libiji i Siriji, pa do Irana i migrantskog problema koji je i dalje sjeme razdora za članice Europske unije. 

Ni Arapska liga nije homogena, što se osjetilo u pripremama ove konferencije jer tekst završne deklaracije  još nije završen. Čelnici ne mogu postići suglasnost ni oko migrantskog problema ni oko problema nestabilnosti na Bliskom istoku. HRT/HIC.HR
foto:hdz
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre