ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


Andrej Plenković20.srpnja 2015. 
OBILJEŽAVANJE VOJNO-REDARSTVENE AKCIJE OLUJA 
Plenković: Nedolazak saveznika na proslavu Oluje neuspjeh je Hrvatske vlade.
 

Andrej Plenković, eurozastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izjavio je u subotu da je nedolazak saveznika na proslavu Oluje neuspjeh diplomacije hrvatske vlade i poruka popustljivosti na vanjsko-političkom planu prema Srbiji, koja provodi revizionizam ratnih događaja iz devedesetih.

Politika Nikolić-Vučić-Dačićeve Srbije provodi vrlo jasan revizionizam onoga što se zbivalo tijekom devedesetih godina, a to je velikosrpska politika i Miloševićeva agresija na Republiku Hrvatsku i BiH“, izjavio je Plenković novinarima u Zračnoj luci Zagreb. Primjera je niz – od zakona o regionalnoj nadležnosti nad ratnim zločinima, gdje smo vidjeli primjere Veljka Marića, recentno uhićenje Nasera Orića putem Švicarske i Ramusha Haradinaja s Kosova u Ljubljani, dodao je.

Plenković smatra kako se to vidi i na primjeru veta “instrumentalizirane stalne članice Rusije u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o Srebrenici gdje se spominje genocid, ali ne zato što ga je netko politički želio spomenuti nego zato što je on spomenut u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde 2007.”.

Po njegovim riječima, takva se politika vidi i u zajedničkoj odluci Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, dan najveće pobjede hrvatske vojske, 5. kolovoza, proglasi danom sjećanja i srpskih žrtava. “Prema tome sve je to dio šire aktivnosti koju provodi Srbija, a recentne poruke ministra Dačića samo su kontinuitet takve politike“, istaknuo je Plenković.

U tom kontekstu vrlo je jasan stav Hrvatske demokratske zajednice da 20. godišnjica Oluje treba biti dostojno i svečano proslavljena kao oslobađajuća, obrambena vojno-redarstvena operacija, koja ne samo da je oslobodila hrvatski teritorij nego je strateški i dugoročno promijenila odnose snaga na jugoistoku Europe“, rekao je.

Podsjetio je kako je nakon Srebrenice prijetila jednaka opasnost Bihaću, također zaštićenoj zoni UN-a, koju su oslobodile hrvatske snage zajedno sa snagama Armije BiH i HVO-a. “Tek nakon toga je bio omogućen Daytonski mirovni sporazum i američka diplomatska inicijativa“, ustvrdio je.

Zbog toga neuspjeh hrvatske vlade da na mimohodu sudjeluju, kao što su sami planirali, i postrojbe naših saveznika šalje vrlo jasnu poruku da ova vlada svojom popustljivošću na vanjsko-političkom planu prema Srbiji i nedovoljno angažiranim objašnjavanjem strateške uloge Oluje za zapad i za naše saveznike, za stabilnost u regiji i mir u BiH, nije uspjela“, kazao je, dodavši da HDZ to smatra “velikim neuspjehom i potpuno nepripremljenom aktivnošću ove vlade”.

Upitan je li to neuspjeh isključivo vlade ili i cijele diplomacije te predsjednice koja potpisuje pozive saveznicima, Plenković je rekao kako je to u prvom redu neuspjeh diplomacije vlade i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prije nekoliko mjeseci kada smo u Europskom parlamentu pokrenuli rezoluciju nakon ratno-huščkačke retorike Šešelja gdje Srbija nije reagirala na njega ni u pravnom pogledu, niti adekvatno u političkim pogledu, ministrica je rekla da izražava sućut srpskoj vladi. Prema tome jedna politika popuštanja dovela je do onoga što se sada manifestiralo nedolaskom i neodazivom niza naših zapadnih partnera i saveznika“, zaključio je Plenković.Srbija zaustavila Sloveniju da ne sudjeluje na Mimohodu u Zagrebu


Uoči obilježavanja 20. godišnjice Oluje, pred novinarima su se zajedno pojavili srbijanski premijer Aleksandar Vučić i lider Republike Srpske Milorad Dodik. Srbija i Republika Srpska, kažu, tuguju zbog najvećeg zločina etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata na teritoriju moderne Europe. Oštar odgovor iz Hrvatske odmah je stigao.  

Slovenska vlada , kako se ne bi zamnjerila Srbiji, donijela je Odluku da na vojnu paradu povodom 20. godišnjice akcije Oluja u Zagrebu ne pošalje 10 gardista i 3 aviona. List Ljubljansko delo u petak je
optužio premijera Miru Cerara da mu Beograd vodi vanjsku politiku te navodi da je pritisak na Ljubljanu ovoga puta izvršio srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. U tekstu pod naslovom "Ivica Dačić zaustavio pilatuse i pripadnike garde" list piše da "sve izgleda" kao da šef srpske diplomacije vodi slovensku vanjsku politiku. Šef srpske diplomacije ranije je izjavio da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na vojnu paradu koju Hrvatska organizira 5. kolovoza povodom Oluje i da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom. Dačić je izjavio kako je godišnjica Oluje dan žalosti za Srbiju i zahvalio zemljama iz okruženja i šire što neće sudjelovati na paradi.

Cerar, pak, tvrdi da je Slovenija najavila dolazak jer su mislili da se radi o paradi u okviru NATO-a, ali kada su shvatili da se radi o "osjetljivom vanjskopolitičkom pitanju" odlučili su odustati.
Narod.hr /HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre