HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

31.listopada 2019.
SINDIKALCI NEZADOVOLJNI
Plenković i Vrdoljak postigli dogovor o plaćama

Plenković i Vrdoljak

Sinoć je u Banskim dvorima održan koalicijski sastanak na temu proračuna, nakon kojega su o plaćama u prosvjeti posebno razgovarali premijer
Andrej Plenković i predstavnici HNS-a. Dogovor je postignut. Povećanje koeficijenata od 2 posto za prosvjetu i policiju. Dogovor je prihvatilo Predsjedništvo HNS-a ali ne i Sindikati.

Premijer Andrej Plenković nije mijenjao proračun, ali je obećao da će do kraja lipnja izraditi Uredbu o koeficijentima kojom bi se mijenjali koeficijenti u javnim i državnim službama. Ako do tada koeficijenti ne budu promijenjeni, od srpnja ide dva posto povišice koeficijenta u prosvjeti i policiji. 

Postignut je dogovor da se ubrza rad na uredbi o koeficijentima. Da ta uredba bude gotova do 30. lipnja. Dakle, ono što je najavio predsjednik Vlade, da želi 2+2+2 za iduću godinu i da se isto tako u brzo vrijeme riješi pitanje uredbe o koeficijentima. Ako cjelokupno rješenje koeficijenata i analiza plaća ne budu gotove do 30.6., da 30.6. rastu koeficijenti u prosvjeti za dodatnih 2%.To je politički dogovor, a sindikatima i javnosti će ga predstaviti premijer. Sa sindikatima će se dijalog nastaviti, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak po izlasku iz zgrade Vlade. Na predsjedništvu HNS-a, predložit  će da se to prihvati.

Ovo je poruka povjerenja učiteljima i roditeljima. I dalje vjerujem u reformu obrazovanja. Ono što smo prije dvije godine rekli da ćemo izvršiti - mislim da će to tako i biti. Koliko ja znam, želja sindikata je bila rast plaća u koeficijentima 6,11 posto, a konačan rezultat tijekom 2020. godine bit će rast plaća od 8,12 posto. Očito da će cjelokupna uredba voditi računa o ispravku nepravde, izjavio je Ivan Vrdoljak uoči sastanka Predsjedništva HNS-a. Dodao je kako se nitko u ovoj priči ne smije osjećati ucijenjen ni podcijenjen.

Kako bismo stvorili pozitivan pritisak na izradu uredbe, odlučili smo u slučaju da ne bude donesena - ide dva posto za potplaćene resore, a tu su policija i prosvjeta. Sa sindikatima će razgovarati ljudi koji su to zaduženi ispred Vlade. Mislim da je ovo dobra ponuda. Prijedlog je da se uključe i strani eksperti da se donese pravedna uredba, da koeficijenti budu dobro strukturirani, kazao je nakon sastanka Gordan Jandroković. O zabrani štrajka, kaže, nije bilo govora. Smatra su stvoreni uvjeti da i druga strana pokaže spremnost na dijalog i da štrajk prestane.

Nakon završetka koalicijskog sastanka Branko Hrg izjavio je premijer Andrej Plenković nastavio razgovor s predstavnicima HNS-a. "Usuglašeni su rebalans, izmjene poreznih zakona, blagdani, a još malo ima dorade ima oko proračuna", kazao je Hrg koji je dodao kako premijer nije dao nikakvu ponudu HNS-u, ali pretpostavlja da će se rješenje naći. Naglasio je kako na sastanku nije bilo disonantnih tonova te izrazio nadu da će sutra na Vladi biti svi ministri.


Ministrica Divjak:Sve vam je to škola za život

- Svaki dan je borba. Protekle dvije i pol godine borili smo se, pošteno i čvrsto, protiv svih kočničara promjena. I ja ću se boriti tako dugo dok ima šanse da učenici izađu kao pobjednici. Sve vam je to škola za život. Dok imate viziju i dobar cilj morate zaboraviti svoja ega i pokušati se dogovoriti da dođemo do rješenja, kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak govoreći o situaciji u koaliciji između HDZ-a i HNS-a.


Sindikalci nezadovoljni

Ako se radi o nekom povećanju koeficijenta od 2 posto - to je apsolutno za nas neprihvatljivo, jer je naše zaostajanje 6,11 posto. Kao drugo, ne znam otkud pravo HNS-u da u naše ime pregovara. Očito HNS pregovara u svoje ime, dovoljno mu je 2 posto da ostane uz vladajuću koaliciju. To nije dovoljno i to ne zadovoljava zaposlene u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Ostat ćemo u cirkularnom štrajku dok ne uspostavimo dijalog s Vladom RH i dok Vlada ne predstavi svoje prijedloge rješavanja problema, izjavio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
hrt.hr /HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre