HIC


made in croatia, suveniri


18.srpnja 2019.
REKONSTRUKCIJA VLADA
Premijer Plenković smjenio još tri ministra

Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković sinoć je održao konferenciju za medije na kojoj je rekao kako je za promjene u Vladi dobio podršku u stranci te koalicijskih partnera u parlamentarnoj većini.

- Promjene će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s provedbom programa Vlade, nastavi s brojnim aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva, na jačanje solidarnosti u društvu, na smanjivanje polariziranosti i tenzija u hrvatskom društvu i u konačnici da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje na izborima 2016. godine, a kruna tih aktivnosti bit će predsjedanje Vijećem Europske unije. u prvoj polovici 2020. godine, rekao je Plenković. 

- Na tim temeljnim postavkama je i koncipirana ova rekonstrukcija Vlade koja je, kao što vidite, veća nego što su bila nagađanja u medijima, rekao je Plenković.

Potom je predstavio smjene i obznanio nova imena i funkcije u Vladi kako je ranije potvrđeno HRT-u.Predložena dva podpredsjednika Vlade i smjenjena tri ministra


Novi potpredsjednici Vlade bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija
 Zdravko Marić koji će koordinirati aktivnosti za gospodarstvo.

Umjesto Marije Pejčinović Burić , odlazi u Bruxelles, na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslovadolazi dolazi iskusni diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman rekao je Plenković.

Ministar za poljoprivredu Tomislav Tolušić odlazi a na njegovo mjesto dolazi Marija Vučković dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić odlazi a na njezino mjesto dolazi Vesna Bedeković saborska zastupnica .

Iz Vlade odlazi i ministrica Gabrijela Žalac , novi miniastar regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava na čije će čelo doći Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a. 


Na upražnjeno mjesto ministra državne imovine na koje je u ponedjeljak ostavku dao Goran Marić stiže Mario Banožić. On je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Prije pet dana za novog ministra uprave umjesto Lovre Kuščevićapredstavljen Ivan Malenica, sadašnji dekan Veleučilišta u Šibeniku.


Plenković je na konferenciji za medije je izjavio kako kako Sanja Putica postaje državna tajnica u ministarstvu obrazovanja, Nikolina Brnjac postaje državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a Josip Bilaver državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Premijer Plenković od svih ministrica i ministara očekuje maksimalni angažman u ispunjavanju ciljeva i realizaciji programa Vlade.

- Pred nama je još dosta rada. Cilj rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati one ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskog društva i građana, rekao je Plenković.

Zahvalio je svim dosadašnjim ministrima i njihovim doprinosima u resorima koje su vodili. Pobrojao je njihove uspjehe i postignuća.

Sve ove promjene šef HDZ-a i Vlade Andrej Plenković priopćio je i partnerima u vladajućoj koaliciji na sastanku prije ove konferencije za medije. Iz izjava pojedinih čelnika moglo se zaključiti da će premijer bez problema dobiti potporu za predloženu rekonstrukciju.

Za promjene u Vladi dobio je večeras i potporu koalicijskih partnera, potvrdio je zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg nakon sastanka.

O novim ministrima govorit će se na današnjoj sjednici Vlade, a zatim sve nove ministre treba potvrditi i Hrvatski sabor vjerojatno na izvanrednoj sjednici u petak.

Sve ove promjene u Vladi i ministarstvima premijer i predsjednik HDZ-a iznio je predvečer na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.HRT/ HIC.HR
foto:arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre