HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

19. svibnja 2019.
SLUŽBENI POSJET
Andrej Plenković ugostio Angelu Merkel u Zagrebu

plenković i merkel

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ugostio je saveznu kancelarku Savezne Republike Njemačke Angelu Merkel koja je u subotu stigla u službeni psojet Zagrebu. Ovo je treći put u posljednje dvije godine da se susreće s premijerom Andrejom Plenkovićem. Nakon bilateralnog susreta održan je i radni ručak, a kancelarka je bila i gošća na središnjem stranačkom skupu HDZ-a.
Njemačku kancelarku pred Banskim dvorima dočekao je premijer Andrej Plenković. Angela Merkel zatim se upisala u Zlatnu knjigu. Merkel i Plenković potom su počeli razgovore o odnosima dviju zemalja i europskim pitanjima. Na sastanku su bili i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministri Davor Božinović, Zdravko Marić i Darko Horvat. 

Premijer Andrej Plenković i kancelarka Angela Merkel razgovarali su o jačanju odnosa dviju zemalja, ali i o ulasku Hrvatske u schengenski prostor, planovima za ulazak u eurozonu, stanju na jugoistoku Europe i, neizbježno, o ilegalnim migracijama. Posebno su se osvrnuli i na akcijski plan o pojačanoj suradnji Hrvatske i Njemačke. Na što se sve taj plan odnosi i kako bi trebala izgledati njegova provedba, u Temi dana govorili su hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman i Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Kancelarka je rekla da ima prostora za još snažniju gospodarsku suradnju. "Konkretno smo razgovarali kako bi trebalo poboljšati izgradnju digitalne infrastrukture. Hrvatski je partner tu njemački Telekom, i to treba brzo učiniti, jer o radnim mjestima budućnosti odlučivat će pitanja digitalne infrastrukture. Kad u posjet dođe ministar gospodarstva, razgovarat ćemo konkretno o tome te o privlačenju novog vala investitora u Hrvatsku", kazala je Angela Merkel.  

Andrej Plenković 
Angela Merkel održali su konferenciju za novinare. Plenković je uvodno rekao kako je ovaj posjet važan signal prijateljstva i suradnje Njemačke i Hrvatske. Njemačka je, dodao je, prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti investitor, a nalazi se na prvom mjestu po broju turističkih posjeta. Naglasio je kako Hrvatska očekuje potporu Njemačke u ispunjavanju ciljeva za članstvo u Schengenu te tijekom dugoročnog projekta za ulazak u europodručje. "Naša je ambicija da nam članstvo u EU-u ubrza dizanje gospodarskog rasta, standarda građana, smanji nejednakosti, pa i riješi probleme s negativnim prirodnim priraštajem. Cijenimo ovaj posjet i zahvaljujemo na njemu", kazao je Plenković. 


 

Merkel: Izvjesno pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni u idućem mandatu EK

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je izvjesno da će se Hrvatska tijekom mandata nove Europske komisije pridružiti schengenskom prostoru i eurozoni. Naglasila je kako Njemačka želi postići da članstvo u EU-u dovede do daljnjeg gospodarskog rata i blagostanja u Hrvatskoj kako bi ljudi imali dobre uvjete za rad i život, te da se i to mora uzeti u obzir u novoj financijskoj perspektivi, no i da svi ključni pokazatelji upućuju na to da Hrvatska ide dobrim smjerom". 

"Moramo u Europi zadržati mir, sigurnost i slobodu ako želimo poslati signal protiv svake vrste populizma, a Hrvatska i Njemačka slijede taj put", poručila je. Vezano za proširenje EU-a, kazala je: "Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem." 


Njemačka kancelarka Angela Merkel osvrnula se na političku krizu u Austriji. Istaknula je kako u Europskoj uniji postoje struje koje žele urušiti taj savez.  EU je jedna zajednica zemalja koje su se dogovorile da će surađivati na zajedničkom temelju. Postoje struje koje dolaze iz različitih smjerova i koje preziru naše vrijednosti i koje žele urušiti našu zajednicu da se ne štite manjine, da se u pitanje dovode ljudska prava i slično", rekla je kancelarka na konferenciji za novinare s preemijerom Andrejem Plenkovićem.

- Moramo vrlo odlučno postupati protiv toga", poručila je i dodala kako su Hrvatska i Njemačka tu na istom tragu.hrt.hr/ HIC.hr
foto:deutschlandfunk.de
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre