HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

07.siječnja 2019.
RELIGIJA
Hrvatski državni vrh i katolička crkva pravoslavcima čestitali Božić

Kolinda, Plenković, Jandroković


Hrvatski državni vrh uputio je čestitku vjernicima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru (pravoslavci). Čestitku pravoslavcima uputili su i predstvnici katoličke crkve.

"Svim kršćanskim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru pozdravom 'Mir Božji, Hristos se rodi' srdačno čestitam Božić sa željom kako bi, osnaženi njegovim značenjem, pridonijeli izgradnji društva solidarnosti i poštovanja prema svakom čovjeku i u godini koja je pred nama. Svima želim i obilje zdravlja, mira i svakoga dobra u novoj 2019. godini!, stoji u čestitki predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednica je uputila čestitku i mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću te svim episkopima, svećenicima i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

"Ohrabreni duhom Božića podsjetimo se na to da različitosti spajaju i obogaćuju svaku zajednicu. Vrijednosti ljubavi i tolerancije upućuju nas na to da međusobnim razumijevanjem, poštovanjem i zajedničkim djelovanjem pridonosimo uključivom i naprednom društvu na dobrobit svih građanki i građana naše domovine. Želim vam još jednom od srca radostan i blagoslovljen Božić, da ga provedete u dobrom zdravlju i miru, u društvu vaših obitelji i najbližih. Mir Božji, Hristos se rodi!", napisao je premijer Andrej Plenković u čestitki te u ime Vlade i osobno.

"Božić je najradosniji dan u godini za sve kršćane. Dan koji slavi vjeru, nadu i život te koji svim vjernicima daje snagu i optimizam ohrabrujući ih na njihovu životnom putu. Želim vam da ovaj radosni blagdan provedete u zajedništvu sa svojim obiteljima i bližnjima te u obostranom razumijevanju i solidarnosti.

Neka nam svima ozračje Božića podari više zajedništva i odlučnosti kako bismo u duhu suradnje, dijaloga i tolerancije u društvu gradili dalje našu domovinu kao prosperitetnu zemlju za sve naše građane. Mir Božji Hristos se rodi!", napisao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u čestitki.


Čestitka kardinala Bozanića mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću.

"Od srca zahvaljujem na čestitkama prigodom Božića te Vama i svim Vašim dijecezanima želim sretan Božić i Božjim blagoslovom ispunjenu novu 2019. godinu. 

Molimo da otajstvo Božića i ove godine ispuni naša srca mirom i blagoslovom, a dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega Boga neka nas osposobi za razumno, pravedno i pobožno življenje u sadašnjem svijetu, da bismo bili istinski svjedoci Kristova evanđelja.

U tom smo življenju, kao poslanici Božji i djeca zajedničkog Oca na nebesima, pozvani u ovozemaljski dom ugrađivati predokus onoga budućega.

Na tragu kršćanskog življenja Božića neka i naša nastojanja tijekom godine, koju smo kalendarski započeli, evanđeoskim nadahnućem oblikuju naše međusobne odnose i odnose naših Crkava.

U zajedništvu iste vjere i bratskoj povezanosti u božićnoj radosti, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam, " stoji u čestitki zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića.Čstitka predsjednika HBK-a nadbiskupa Puljića

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je u nedjelju Božić pravoslavnim vjernicima te uputio čestitku poglavarima Srpske pravoslavne crkve, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom gospodinu Porfiriju Periću, episkopu dalmatinskom gospodinu Nikodimu Kosoviću i episkopu pakračko-slavonskom Jovanu Ćulibrku te protojereju stavroforu Kirku Velinskom iz Makedonske pravoslavne crkve.

-
Rođenje Isusa Krista u povijesti je toliko važno da se od toga događaja i godine broje. A po utjelovljenju Sina Božjega sinulo je očima naše duše svjetlo koje budi čežnju za nebeskim dobrima. U Božiću je sabrana i pohranjena stoljetna vjera i nada ljudi. Događaj je protkan nitima povijesnih podataka i uspomena, ali i otajstvom vjere kojega dubine i visine nije moguće ljudskim umom doseći. Jer, u čudesnom rođenju Bog je sakrio svoje božanstvo i pojavio se u obličju čovjeka. U Njemu su se 'uživo susreli Bog i čovjek', nebo i zemlja. I to zauvijek. To su anđeli pastirima pjesmom najavili: 'Rodio vam se Spasitelj svijeta'.
Božiću zapravo ne treba osobitog tumačenja. Sve je rečeno i opisano u samom događaju. Na zemlju je sišla svjetlost velika, a u djetetu Isusu, koga je rodila Marija došao je dar zemlji, ljudima, svim vremenima i narodima. Stoga, smijemo i ove godine pozvati ga i radovati se Njegovu pohodu. A u iščekivanju toga milosnoga dolaska radosno mu kličemo: Dođi, Gospodine Isuse! Tvoja su vremena i vjekovi! Želim čestit Božić i mirom blagoslovljenu novu 2019. godinu! Hristos se vaistinu rodi!, stoji u čestitki nadbiskupa Puljića, priopćio je HBK.


BOŽIĆNI PRIJAM

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je u Zagrebu tredicionalni prijam u povodu proslave pravoslavnog Božića. 

Na domjenak su došli premijer Andrej Plenković te ministri Dražen Bošnjaković i Davor Božinović te ministrice Marija Pejčinović Burić i Nina Obuljen Koržinek. Prisutni su i predsjednik SDP-a Davor Bernardić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić a predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslali su svoje izaslanike.


Pupovac: Moramo se izvući iz živog blata povijesnih tema

Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih povijesnih tema, poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na prijmu na kojemu su se, dodao je, "okupili s jednim ciljem - za dobro srpske zajednice u Hrvatskoj, za dobro Hrvatske i za što je moguće bolje odnose Hrvatske s njezinim susjedima". Pupovac je kao predstavnik Srba u Hrvatskoj rekao da je u ovoj godini nužno učiniti više, ne samo na ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj nego i na unapređenju međuetničkih odnosa i ljudske tolerancije u Hrvatskoj.

- Nužno je i da učinimo sve što je u našoj moći da odnose između Hrvatske i Srbije, ali i BiH i drugih naših susjeda izvedemo iz razdoblja loših odluka. Jer one, to se jasno vidi, nikome ne koriste, a svima štete. Također ćemo biti posvećeni tome da se izvučemo iz živog blata naših srpsko-hrvatskih, a na ovaj dan ću reći katoličko-pravoslavnih, historijskih tema. Nijednu od njih i ništa od toga ne smijemo podcjenjivati ili s prijezirom gledati ili bježati od njih. Ni one koje su vezane uz iskustvo zajedničke države, ni one koje su vezane za Drugi svjetski rat i NDH ni za pitanje tragičnog stradalničkog ratnog raspada zajedničke države, rekao je Pupovac.

Plenković: Podrškom većini manjine istinski akteri političke scene

Premijer Andrej Plenković poručio je kako podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću. Naglasio je kako su kroz tu podršku oni istinski akteri političke i društvene scene te sudjeluju u uređivanju svih pitanja koja se odnose na prava manjina.

- Vjera u bolje sutra ujedinjuje naše građane bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanje, rekao je premijer na tradicionalnom domjenku SNV-a. Dodao je kako su hrvatsko-srpski odnosi u 20. stoljeću bili bremeniti te poručio: "kao što se trajna pomirba između Francuske i Njemačke nije dogodila preko noći, trebat će još vremena da zacijele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije". Posebno bolnim pitanjem koje opterećuje te odnose pritom ističe pitanje nestalih osoba. S tim je povezano, nastavio je - i pitanje povratka koje, kaže, treba dovršiti u svim smjerovima.

Radin: Razlike treba uvažavati po mogućnosti i voljeti

- Razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti, ako tako razmišljamo bit ćemo na dobrom putu, naglasio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. U to je ime pozvao sve ljude, vjernike i one koji to nisu, da se okrenu prema budućnosti, da grade zajednički život u miru i uzajamnom poštovanju, uvažavanju svih različitosti kojih svaka osoba, zajednica ili narod imaju u sebi.

- Slogan da smo svi isti alat je ideologije, koji različitima ostavlja da budu na marginama, diskriminirani. Polazimo od jednostavne činjenice da smo svi različiti, da rasne, nacionalne, rodne ili spolne, vjerske ili dobne i druge razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti. Ako tako razmišljamo bit ćemo na dobrom putu. Bez ljubavi, prijateljstva i suživota nema budućnosti, iz jednostavnog razloga što bez njih, bez suživota i ljubavi, ne bi bilo ni zajedničke prošlosti, poručio je Radin.

Kirinić: Možemo osnažiti zajedničke nam vrijednosti u svrhu općega dobra

Predstojnica Ureda predsjednice Republike Anamarija Kirinić je u ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović svim pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj čestitala Božić, istaknuvši kako hrvatski i srpski narod imaju mnoge zajedničke vrijednosti koje se mogu osnažiti i oplemeniti, a sve u svrhu općega dobra. Kirinić je na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća poručila kako je Božić uvijek dobra prigoda kojom osnažujemo svoje veze, produbljujemo međusobne međuljudske odnose, u duhu poštovanja naših vjerskih tradicija.  Istaknula je da je cijela srpska zajednica u Hrvatskoj, čiji je veći dio sastavljen od pravoslavnih vjernika, važan dio izgradnje hrvatskoga društva kao društva mira, tolerancije, humanosti i veće socijalne pravde.

Druženje je završilo tradicionalnim obredom u kojemu svi sudionici lome kruh u kojem se nalazi novčić - on donosi sreću onome kome koji ga dobije.

hrt/ HIC.hr
foto: jutarnji.hr

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre