hic-politika
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


15.svibnja 2015.
U POVODU OBILJEŽAVANJA BLEIBURŠKIH ŽRTAVA
Predsjednica i premijer poklonili se žrtvama u Bleiburgu

Kolinda grabar Kitarović na Bleiburškom poljuZAGREB:Predsjednica Grabar-Kitarović u četvrtak je nenajavljeno posjetila Spomen obilježja na Bleiburškom polju, u Macelju i u Teznom i zapalila svijeće i položila cvijeće odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događajima iz svibnja 1945. godine.

Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa. Iskazujući poštovanje žrtvama „Križnoga puta“ na Bleiburgu, u Teznom i Macelju imam obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude. Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti", stoji u priopćenju koje je objavljeno na internetskopj stranici predsjednice RH.

Predsjednica, koja je pokroviteljica obljetnice Bleiburga, napravila je isto kao i s Jasenovcem, a u subotu se neće pojaviti na službenoj komemoraciji nego će poslati svog izaslanika. Tko će to biti, u njezinu Uredu zasad ne otkrivaju, nego kažu da će o tome tek odlučiti. U Uredu predsjednice negiraju da je Kolinda Grabar-Kitarović podlegla javnim kritikama odlaska na Bleiburg, a izbjegavanja središnjeg događaja na Jasenovcu.

Prigodom priopćenja Ureda Predsjednice RH da je Predsjednica RH gospođa Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak 14. svibnja 2015. posjetila Bleiburško polje položila cvijeće i zapalila svijeće pred spomenikom Bleiburškim žrtvama, te medijskim napisima da stoga neće prisustvovati središnjoj komemoraciji na Bleiburškom polju 16. svibnja 2015., Počasni bleiburški vod, kao glavni organizator spomenute komemoracije izdao je priopćenje u kojem se između ostalog kaže
... Počasni bleiburški vod, neovisno o bilo čijim očekivanjima, koja su ljudska i razumljiva, želi istaknuti da je ponosan na Predsjednicu koja svoje odluke donosi mudro i odmjereno, razmišljajući o boljoj budućnosti zemlje temeljene na svenacionalnom zajedništvu. Čvrsto vjerujemo u ispravnost njezinih odluka, poštujemo njezin najviši državni autoritet i osobni moralni integritet.
Zbog svega navedenoga molimo sve građane Republike Hrvatske, uključujući medije, da državničke odluke Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitrarović pokušaju razmatrati izvan vlastitih osobnih očekivanja i osjećaja ili parcijalnih interesa, stoji u priopćenju Počasnog bleiburškog voda..


Podsjetimo predsjednica je na dan proboja logoraša 23.travnja u tajnosti posjetila Spomen-područje Jasenovac i poklonila se žrtvama. Odlučila je da će zaobići komemoraciju 70. godišnjice proboja logoraša. Već se tada nagađalo da bi na isti način mogla postupiti i kad je u pitanju Bleiburg.
U tom slučaju Kolinda Grabar-Kitarović slijedi primjere Ivice Račana, Ive Sanadera, Zorana Milanovića i Ive Josipovića. Njih četvorica su vijence kod spomen-ploče na Blajburškom polju položili u dane kad nije bilo komemoracije, što se svake godine održava u subotu ili nedjelju koje su najbliže ove godine je to 16. svibnja.Premijer Milanović i predsjednik Sabora Leko u Bleiburgu

Predsjednici Vlade i Sabora Zoran Milanović i Josip Leko  u petak su položili vijence žrtvama Križnog puta iz 1945. godine, kod spomenika na groblju Dobrava u Teznom. Uz predsjednika Vlade bio je ministar obrane Ante Kotromanović, prenijeo je hrt.

Hrvatska država već je osudila sve zločine počinjene u ime bilo koje idologije ili u ime bilo kojeg naroda. U tom smislu danas smo ovdje da odamo pijetet žrtvama komunističkog terora, kazao je Leko.

Danas sam ovdje radi ljudi koji su ubijeni na kraju jednog rata, jedan tragičan, strašan događaj, koji je jednu pravednu veliku borbu okaljao i od toga ne treba bježati niti bježimo. Ovdje sam kao predsjednik hrvatske Vlade i kao državnik, ovakva mjesta uvijek izazivaju nelagodu, ali od njih ne treba okretati glavu, kaže Milanović.
Prema neslužbenim informacijama, nitko iz Vlade neće biti u subotu na službenoj komemoraciji.

spomenik križnog puta u Bleiburgu
Dolazak iz dijaspore

Dolazak Kolinde Grabar-Kitarović na komemoraciju ranije su najavljivale hrvatske katoličke zajednice u dijaspori a dolazak autobusima najavile su HKZ u njemačkom Sindelfingenu, koja iz Stuttgarta, Ludwigsburga i Sindelfingena organizira autobuse za Bleiburg.

Spomen obilježje na Bleiburgu

 

Pokroviteljstvo 70.obljetnice tregedije u Bleiburgu

Podsjetimo, do 2012. godine pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu bio je Sabor, ali je predsjedništvo hrvatskog parlamenta na čelu s pokojnim Borisom Špremom ukinulo to pokroviteljstvo. Odluka je obrazložena time da se europski i hrvatski povjesničari ne slažu u potpunosti o zbivanjima neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, te da stoga Sabor svojim pokroviteljstvom ne bi trebao nametati mišljenje o njima. Sisačkog biskupa Vladu Košića to je toliko razljutilo da je prvi put aktualnu vlast nazvao nenarodnom.
Pokrovitelj komemoracije 2012. bila je Osječko-baranjska županija, 2013. godine Virovitičko-podravska županija, a prošle godine više županija, gradova i općina iz Hrvatske i BiH. Karamarko je najavio da će HDZ u slučaju izborne pobjede vratiti saborsko pokroviteljstvo, ali ga je, eto, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prestigla i ove godine je ona pokrovitelj.


Program obilježavanja 70.obljetnice tregedije u Bleiburgu

Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta, povodom 70. obljetnice tragedije u Bleiburgu koja se dogodila na današnji dan, održat će se na Bleiburškom polju u Austriji 16. svibnja. Organizator komemoracije je „Počasni bleiburški vod“.
Komemoracija se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda

PROGRAM:

11,00 sati molitvu odrješenja na groblju Unterloibach predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Slijedi procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju .
11 do 11.40 sati (na oltarnom prostoru) molitveni pretprogram animirat će fra Ivica Vrbić, OFM Cap. 
12,00 sati kardinal Bozanić predvodit će misu za sve žrtve Bleiburga i križnih putova i održati prigodnu homiliju. Na misi će pjevati Katedralni muški zbor iz Zagreba pod vodstvom maestra Miroslava Martinjaka uz orguljsku pratnju Nevena Kraljića. 

13.30 sati molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će muftija dr. Aziz Hasanović.

Slijede govori izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića i predstavnika Počasnoga bleiburškog voda umirovljenog generala Stanka Sopte.
Organizator liturgije uime Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu na čelu s ravnateljem dr. Tomislavom Markićem.
Nakon pozdravnih govora slijedi spomen-misa koju će ove godine predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Na misi će pjevati Katedralni muški zbor iz Zagreba predvođen maestrom Miroslavom Martinjakom i uz orguljašku pratnju Nevena Kraljića. Nakon mise bit će i molitva za žrtve islamske vjeroispovijedi, a sve će završiti polaganjem vijenaca, navodi laudato.hr.


Komisije za hrvatski martirologij: Slijedi popis katoličkih žrtava u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu i poraću

(vecernji list/novilist.hr/hic)

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre