HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

17.siječnja 2019.
SLUŽBENI POSJET TURASKOJ
Predsjednica Grabar Kitarović se susrela s Erdoganom

Kolinda i Erdogan

Na poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u uzvratnom, državnom posjetu Republici Turskoj, objavljeno je ma službenoj stranici hrvatskepredsjedmnice.

Hrvatska predsjednica se u Ankari susrela s turskim predsjednikom Erdoganom. Rrazgovarali su i o gospodarstvu te izrazili želju da se što prije približe ciljanoj razmjeni od jedne milijarde američkih dolara.

Nastavit ćemo pružati našu potporu Bosni i Hercegovini, ali i zagovarati ne samo formalnu jednakost njezinih naroda. Moram naglasiti kako se pritom mora osigurati demokratsko pravo svakog od triju naroda Bosne i Hercegovine da izaberu svoje legitimne predstavnike, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas u Ankari nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom.


Dijelimo želju za njezinim što bržim napretkom, a na dobrobit sva tri njezina konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Stabilnost BiH od strateške je važnosti, pri čemu je nužno poticati dijalog, kompromis i suradnju između tri konstitutivna naroda - kazala je predsjednica RH.


Po pitanju Europske unije i njezina proširenja, Hrvatska je svjesna važnosti Turske i Hrvatska će nastaviti podržavati turski put u Uniju. Stoga je Turska uključena i u program hrvatskog predsjedanja EU u prvoj polovici 2020. godine.

Hrvatska predsjednica i predsjednik Erdogan razgovarali su i o gospodarstvu te izrazili želju da se što prije približe ciljanoj razmjeni od jedne milijarde američkih dolara. Predsjednica je kazala i kako je Hrvatska, kao članica Europske unije, zahvalna Turskoj i iznimno cijeni njezin dosadašnji doprinos u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica. Hrvatska je ispunila svoju preuzetu obvezu zbrinjavanja sirijskih izbjeglica iz Turske, njih 152. te se obvezala na preseljenje dodatnih 100 osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita.


Hrvatska i Turska imaju vrlo dobre odnose, a dvoje šefova država susrelo se danas u Ankari godinu dana od predsjedničina radnog posjeta Turskoj kada je mnogo pozornosti bilo posvećeno Bosni i Hercegovini koja se pripremala za parlamentarne izbore. Očekivanja od lanjskog susreta varirala su ovisno o interesnim skupinama. Stranke u BiH s hrvatskim predznakom očekivale su da Zagreb lobira u Ankari kako bi predsjednik Erdogan svojim utjecajem na bošnjačko političko vodstvo pomogao postizanju jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i izmjeni izbornog zakona, a bošnjačke strane takva su očekivanja odbacile kao zadiranje u njihova unutarnja pitanja. Dvoje predsjednika završilo je sastanak iskazivanjem potpore reformskim procesima u BiH i za očekivati je da će to nastaviti kroz trilateralne sastanke, RH-BiH-Turska. Struktura vlasti u BiH određena je Daytonskim sporazumom i na neki način to je unutarnja stvar BiH, rekao je lani Erdogan.

Turski predsjednik boravio je u državnom posjetu Hrvatskoj u travnju 2016., na svečanom obilježavanju 100. godišnjice priznanja ravnopravnosti islama s drugim religijama u Hrvatskoj. Tada je izrazio zadovoljstvo integriranošću muslimanske zajednice istaknuvši da je Hrvatska hvalevrijedan primjer suživota različitih vjeroispovijesti i poručio da u suvremenim društvima treba njegovati suradnju, a ne sukob civilizacija.

Na gospodarskom forumu u Zagrebu 2016., Erdogan je rekao da bi robna razmjena između dvije države trebala iznositi milijardu američkih dolara, a kao područja u kojima postoje mogućnosti za jačanje suradnje istaknuo je turizam, energetiku, financijski sektor i poljoprivredu.
Sastanak s predsjednikom Velike narodne skupštine Binalijem Yildirimom

Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Turske iznosila je 2017., po hrvatskim podacima, 486,8 milijuna američkih dolara, od čega je hrvatski izvoz u Tursku iznosio 171,6 milijuna dolara, što je 40 posto više nego 2016. godine.

U prvih 10 mjeseci 2018., po zadnjim podacima, ostvarena je robna razmjena od 427 milijuna dolara, prema podacima koje je iznio Ured predsjednice.

Lani je Grabar-Kitarović zahvalila Turskoj na brizi za milijune izbjeglica s Bliskog istoka te za poštivanje sporazuma s EU-om iz 2016. koji je omogućio zaustavljanje izbjegličkog vala preko tzv. balkanske rute.


U Ankari je za vrijeme jednodnevnog službenog posjeta hrvatske predsjednice potpisan i Program suradnje u području kulture i umjetnosti te Protokol suradnje u okviru projekta Islamskog kulturnog centra u Sisku između Turske agencije za suradnju i koordinaciju i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Razgovori dvoje državnika protekli su u vrlo prijateljskoj atmosferi, a konstatirani su dobri odnosi dviju država. Razgovaralo se i o stanju u BiH, a predsjednik Erdogan zauzeo se za reviziju Daytonskog sporazuma, jer po njegovim riječima sadašnji sporazum nije proizveo rješenje za budućnost BiH.

Na zajedničkoj konferenciji za medije turski predsjednik govorio je i o aktualnim temama poput Brexita, rekavši kako Turska pomno prati događaje i da je u kontaktu s turskim građanima kako bi se zaštitila njihova prava.

- Dajemo i vrlo ozbiljnu potporu suradnji s Hrvatskom i posebno pozdravljamo što se trgovinska razmjena povećala za 29 posto. Očekujemo da će Hrvatska za vrijeme predsjedanja EU imati razumijevanja za naše interese vezane za Uniju - rekao je turski predsjednik.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Erdoganov posjet Hrvatskoj potaknuo daljnji razvoj gospodarskih odnosa i da se efekti već osjećaju. Posebno je naglasila važnost da se nastave razgovori tri strane, Hrvatske, Turske i BiH. Predsjednici su razgovarali i o stanju na Bliskom istoku nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Sastanak s predsjednikom Velike narodne skupštine Binalijem Yildirimom

Kolinda Grabar kitarović u Turskoj

Državni posjet Republici Turskoj predsjednica Grabar-Kitarović započela je polaganjem vijenca na grobnicu Mustafe Kemala Atatürka, nakon kojeg je uslijedio radni sastanak u Parlamentu Republike Turske.

S predsjednikom Velike narodne skupštine Binalijem Yildirimom predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je o parlamentarnoj suradnji te o skupini tursko-hrvatskog prijateljstva, koja je u turskom parlamentu formirana 8. studenog 2018. Nadalje, razmijenjena su mišljenja o aktualnim događajima u hrvatskom i turskom susjedstvu te o stanju u jugoistočnoj Europi, za koju dijelimo interes u očuvanju stabilnosti i poticanju napretka.

Hrvatska i Turska imaju dugu i sadržajnu povijest međusobnih odnosa koje danas obilježavaju izvrsni bilateralni odnosi, bez otvorenih pitanja, obostrano je zaključeno, a sugovornici su se složili kako i dalje trebamo ulagati zajedničke napore u području gospodarstva, s ciljem dodatnog poboljšanja trgovinske razmjene i ulaganja.predsjednica.hr/HIC.hr
foto:anadolia

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre