HIC kuglice za bor


made in croatia, suveniri

23.rujna 2019.
SLUŽBENI POSJET SAD-u
Hrvatska predsjednica nakon Celevelanda stigla u Pittsburgh
Predsjednica Grabar -Kitarović boravi u višednevnevnom posjetu SAD-u. Nakon Clevelanda predsjednica je posjetila Pittsburg. Tamo zajedno s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, sudjeluje na 125. rođendanu Hrvatske bratske zajednice (HBZ) koja okuplja više od 500 članova.


Pittsburg

U Pittsburg su stigli izaslanici godišnje konvencije HBZ-a i uzvanici rođendanskog slavlja najstarije i najveće organizacije Hrvata u Americi. Dočekali su ih tamburaši, a slavlju se pridružio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Članovi HBZ-a u Pittsburgh su doputovali iz brojnih američkih gradova, Kanade i Hrvatske. Kada je osnovana 1984. zajednica je imala oko 300 članova, moto joj je bio solidarnost, a misija prikupiti novac za liječenje i pogrebe radnika. Bio je to početak danas moćne organizacije.

Naša je misija zapravo ostala ista - sačuvati, zaštititi i promicati hrvatsku kulturu i nasljeđe izvan Hrvatske, poručuje Edward Pazo, predsjednik Hrvatske bratske zajednice.

U Pittsburg je otputovao i ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman. Govorio je o tamošnjim Hrvatima.

- Ja im čestitam, zahvaljujem, ja im se dakle i klanjam u ime Hrvatske na doista tom velikom postignuću da su očuvali tu jednu tradiciju. Jer, pazite, ako su oni očuvali, a oni su američki građani, pa to znači da oni prenose, da su oni isto na neki način diplomati, ambasadori te zemlje, rekao je ministar.

Hrvatska bratska zajednica je neprofitna organizacija koja članovima nudi brojne osiguravajuće planove. Ima važnu ulogu u očuvanju hrvatskog jezika i kulture. Na tome im je predsjednica željela i osobno zahvaliti.

Nakon dijela posvećenog iseljeništvu, Kolina Grabar-Kitarović svoj američki posjet nastavlja u New Yorku gdje će sudjelovati na 74. Općoj skupštini UN-a.Cleveland

U Clevelandu se održavala četvrta godišnja Konferencija Udruženja hrvatsko- američkih stručnjaka (ACAP). Konferencija je okupila više od 400 poduzetnika, znanstvenika, liječnika, diplomata, odvjetnika, studenata koji će razmijeniti ideje, raditi na zajedničkim projektima, uspostaviti poslovnu suradnju. Na konferenciji je sudjelovala hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskoga gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, priopćeno je u subotu iz Ureda predsjednice.
U pet godina svog postojanja Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka pridonosi napretku i razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, kazala je Predsjednica na skupu održanom u petak navečer u Clevelandu.

- Hrvatska, stoga, snažno podupire vaš rad i vaše Udruženje vidi kao važnog partnera koji pridonosi ostvarenju hrvatskih državnih interesa, dodala je.

U tom smislu, navela je kako od Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka očekujemo da budu poticatelji i promicatelji suradnje i razmjene znanja kako na području gospodarstva, tako i na svim drugim područjima koja su preduvjet gospodarskog razvoja.

- Želimo da potaknete brže i efikasnije uključivanje mladih iz Hrvatske u tržište rada, pridonesete njihovom učenju, znanstvenom napredovanju ili pripremi za poduzetništvo. Želimo da svojim stručnim znanjem i međunarodnim iskustvom pridonesete jačanju hrvatsko-američke suradnje, na dobrobit gospodarskog i sveukupnog društvenog napretka, dodala je.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala kako su Hrvatska i Sjedinjene Američke Države partneri koje povezuje prijateljstvo, dobri gospodarski odnosi i izvrsna suradnja na političkom planu.

Poručila je kako bi jaki i konkretni gospodarski interesi mogli postati zamašnjakom naše buduće bilateralne suradnje. U tom smislu, istaknula je globalno poznatu Inicijativu triju mora koja pruža velike mogućnosti za američke tvrtke da u Hrvatskoj i na području Srednje Europe unaprijede već uspostavljena poslovna partnerstva i stvaraju nova.

Istaknuvši hrvatsku otvorenost za suradnju u daljnjem razvijanju ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Državama, pozdravila je američka ulaganja u Hrvatskoj kao i svaki oblik gospodarske suradnje te izrazila zadovoljstvo postojanjem obostrane dobre volje da se iskoriste sve mogućnosti koje bi tu suradnju dovele na višu razinu.

Kao jednu od tih mogućnosti navela je proširenje pravnog okvira kako bi se dodatno uklonile zapreke trgovini i ulaganjima te pozdravila stalna nastojanja hrvatske i američke strane za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Predsjednica je imala zanimljiv sportski susret s njpoznatijim Hrvatom u clevelandu Stipom Miočićem svjetskim prvakom u UFC-u u teškoj kategoriji. Predsjednica i Stipe Miočić su održali kratki meč u kojem je deblji kraj izvukao Miočić. Dobio je direkt desnom rukom nakon kojega je pao.


Predsjednica je zatim obišla Kliniku Cleveland, jednu od najboljih američkih bolnica, kojoj je na čelu Zagrepčanin dr. Tomislav Mihaljević.

Navečer održana gala večera na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade ACAP-a.
hrt/HIC.HR
foto:arhiv
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre