HIC
vijesti
made in croatia, suveniri

10.ožujka 2019.
KOMEMORACIJA ŽRTVAMA DRUGOG SVJETSKOG RATA
Predsjednica komentirala zabranu održavanja mise na Bleiburgu

Bleiburg, spomenik žrtvama

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je zabranu koruške Katoličke crkve za
održavanje misa zadušnica Hrvatima u Drugom svjetskom ratu.
Predsjednica kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog odluke


Reagirala je i predsjednica. Na Pantovčaku ističu da se predsjednica ne može miješati u odnose između crkvenih vlasti no kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog odluke mjesnog austrijskog biskupa. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je uvjerena kako će Hrvatska biskupska konferencija naći rješrješenje kako bi katolički vjernici mogli javnom misom komemorirati bleiburške žrtve.

Izjava Hrvatske biskupske konferencije (HBK)
Reakcija hrvatske političke oporbe

- Hrvatska mora raskrstiti s avetima prošlosti i zabraniti upotrebu fašističkih simbola, rekao je, poručivši da se komemoracija zloupotrebljava u političke svrhe i da se "tamo nose uniforme propalih fašističkih, nacističkih i ustaških režima". To je nedopustivo i baca ogromnu ljagu na našu zemlju, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.  

 Izgleda da je Koruška katolička crkva ozbiljnije shvatila svoje poslanje od crkve u Hrvata, ustvrdio je 
Arsen Bauk (SDP), dok je Biljana Borzan (SDP) komentirala kako je u Europi vrlo jasno "tko je u Drugom svjetskom ratu bio pobjednik, a tko gubitnik".

- Svatko tko imalo poznaje misiju Katoličke crkve, ne može se složiti s ovakvom odlukom. Katolička crkva treba brinuti o molitvama za duše, a tu je riječ o politizaciji koja nije dobra. Mislim da netko liječi svoje komplekse na nama Hrvatima, npr. austrijska crkva. Ne znam čemu zabranjivanje misnog slavlja, meni je ta odluka apsolutno neprihvatljiva, izjavio je 
Nikola Grmoja (Most).


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio je da mu je žao što "jedna Austrija koja je bila leglo nacista za vrijeme 2. svjetskog rata, koja nije imala antifašistički pokret, mora nas, koji smo se vlastitim snagama obranili od fašizma i nacizma, danas učiti povijesnim činjenicama". Sve odgovorne u Hrvatskoj, uključujući i one iz HBK, pozvao je da se upitaju kuda vode Hrvatsku.

- Vode li je u crno vrijeme daleko iza nas ili u budućnost? Zadnjih 80 godina nema mjesta za fašizam i nacizam. Mi smo zaglibili u bespućima nevjerojatnih događanja, svaki dan smo sve dublje i dublje. Trebali bi se zapitati i kako uče mlade generacije i kakvo zlo čine Hrvatskoj, istaknuo je


Europarlamentarka Ruža Tomašić osudila je zabranu održavanja mise na Bleiburgu i uputila otvoreno pismo koruškom biskupu. U njemu, među ostalim, navodi da je zabrana "skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude". "Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji ima svoj izvor u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh hijerarhije austrijske katoličke crkve", stoji, između ostalog u pismu. 

hrt /HIC.hr
foto:


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre