ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


28.rujna 2015.
PRIVATNI SEKTOR GLAVNI JE POKRETAČ NAPRETKA
Grabar-Kitarović na sastanku UN-a : nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu odgovoriti na sigurnosne ugroze.

Kolinda Grabar Kitarović na konferenciji UN-a

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u nedjelju u UN-u kako su odgovorne i uključive institucije, dobro upravljanje, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava, temelj napretka i sigurnih društava te kako najnovija migrantska kriza u Hrvatskoj svjedoči da nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu reagirati na sigurnosne ugroze, priopćio je ured predsjednice.

Sudjelujući na interaktivnom panelu ‘Izgradnja učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija’ u okviru summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015. Grabar-Kitarović je rekla kako slabe institucije vode k nepravdi, ekonomskoj ranjivosti i ugrozama sigurnosti koje vuku društva dublje u siromaštvo i nesigurnost.

Prirodne katastrofe i nasilni sukobi izazivaju migracije i predstavljaju posebne izazove za institucije da pruže bitne usluge. Trenutačna migrantska kriza tijekom koje je preko 75.000 izbjeglica i migranata ušlo u Hrvatsku u razdoblju od samo jednog tjedna podupire činjenicu da još uvijek nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu odgovoriti na sigurnosne ugroze”, rekla je Grabar-Kitarović, kako navodi priopćenje.

Istaknula je i kako građani traže veće sudjelovanje u javnim poslovima i zahtijevaju da vlade budu odgovornije i učinkovitije te kako je Hrvatska kao članica Partnerstva za otvorenu vlast odgovorila na te zahtjeve.

Naše vlastito iskustvo pokazalo nam je važnost izgradnje učinkovitog sustava za proračun i praćenje rashoda, kao i učinkovitih sredstava za borbu protiv korupcije. Odgovorna vlada zahtijeva visoke etičke standarde i pravila ponašanja za javne dužnosnike. Iz tog razloga Hrvatska kontinuirano poboljšava strateške okvire za borbu protiv korupcije”, naglasila je, prema priopćenju.

Rekla je kako su djelotvorne, odgovorne i uključive institucije ključne za razvoj privatnog sektora. “Privatni sektor glavni je pokretač radnih mjesta i napretka i u tu svrhu zahtijeva stabilno poslovno i investicijsko okruženje na temelju kontroliranih i predvidljivih zakona, ekonomski pravedne raspodjele resursa te nulte stope tolerancije prema korupciji”, kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska je ostvarila brojna poboljšanja u transparentnost i odgovornosti institucija, od donošenja Zakona o pravu na pristup informacijama do uspostavljanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, istaknula je hrvatska predsjednica rekavši kako je “otvorena vlada s odgovornim, transparentnim i uključivim institucijama proces koji zahtijeva stalnu i trajnu obvezu.


Susret sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom večere koju je priredila u New Yorku, njemačka kancelarka Angela Merkel,  sastala se sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Razgovarali su o krizi u odnosima između Hrvatske i Srbije koja je kulminirala zbog izbjegličke krize.
Zaključili su da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za suradnju te da će se truditi da odnosi krenu uzlaznom linijom. Kratki susret, tijekom prijema koji je davala njemačka kancelarka Angela Merkel, potvrđeni su i iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, piše vecernji.hr

(narod.hr/vecernji.hr/HIC)Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre