ADRESAR HRVATA IZVAN RH
(27000adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

18.rujna 2015. 
PREDSJEDNICA ODRŽALA SASTANAK VIJEĆA ZA DOMOVINSKU SIGURNOST
Nužnan nacionalni sklad i povjerenje, humanost je pohvalna ali treba voditi računa o sigurnosti hrvatskih građana

sastanak Vijeca za domovinsku sigurnost

ZAGREB: Nakon što je jučer podigla stupanj pripravnosti Hrvatske vojske, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je održala sastanak svog vijeća za Domovinsku sigurnost. Sa sastanka je odaslala ipak smjernije poruke.

Predsjednica je nakon sastanka vijeća kojeg čine mnogi generali i bivši ministri naglasila kako je zajednički zaključak kako je potrebno stvarati zajedništvo i atmosferu povjerenja među institucijama, kako je nužan nacionalan sklad i razumijevanje kao i da su solidarnost i humanost pohvalni, ali i da treba voditi računa o sigurnosti hrvatskih građana.

Naglasila je kako je Vijeće za domovinsku sigurnost njeno savjetodavno tijelo te kako nije nikakav paralelni sustav koji bi donosio odluke. Istaknula je da će sva rješenja koju su predložena na tom vijeću izložiti u 16.00 sati na Vijeću za nacionalnu sigurnost, ali je rekla da su svi složni kako su kontrola i nadzor granica sada ključni jer da treba strogo kontrolirati tko ulazi u Hrvatsku, gdje će biti smješten i koji mu je daljnji cilj puta. Da bi se sve to moglo kontrolirati potrebno je usklađeno djelovanje tijela vlasti.

Bitno je da situacija ne izmakne kontroli, a ovo što smo vidjeli u zadnjih 48 sati nije bilo dobro jer je očito da nije bilo plana suočavanja s izbjegličkim valom, rekla je predsjednica. Ona smatra da je u daljnjem djelovanju nužna međunarodna suradnja, razgovori sa susjedima te s Europskom unijom.

- Potrebno je kreirati imigrantsku politiku, ali i tražiti pomoć EU u zaštiti vanjskih granica. Hrvatska može udomiti manji broj ljudi, treba pokazati humanost i solidarnost, ali i odlučnost da se problem dugoročno riješi.

Sastanku vijeća u kojem između ostalih sjede i generali Ante Gotovina, Mladen Markač te Željka Antunović, odazvali su se svi članovi.

 

Andrija Hebrang imenovani je povjerenik za migrantsku krizu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je danas Andriju Hebranga svojim povjerenikom za migrantsku krizu. 
Hebrang će okupiti svojevrsni task force u kojem će uz njega biti Jure Radić,Ivica Kostović, Mate Granić,... istaknute ličnosti iz 90-ih godina koji imaju iskustva vođenja države u izvanrednim situacijama.

Task force će pratiti stanje na terenu, izvještavati i savjetovati predsjednicu dok traje migrantska kriza.

vecernji.hr/HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre