HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

14.svibnja 2019.
PRVI SLUŽBENI POSJET KANADI
Predsjednica Grabar Kitarović otputovala u Kanadu, susrela se s premierom Trudeauom

Kolinda i Trudeauo


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petodnevnom je posjetu Kanadi. Hrvatskoj predsjednici i suprugu priređen je svečeni doček u Rideau Hallu, koji je od 1867. adresa kraljičinih namjesnika u Kanadi. Dočekala ih je Julie Payett, glavna upraviteljica Kanade od 2017. Znanstvenica i bivša astronautkinja koja je dva puta bila u svemiru Hrvatsku je uoči posjeta nazvala važnim partnerom u NATO-u, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji.

Hrvatska je nakon Izraela druga država kojoj je ove godine u Kanadi upriličen ovakav doček. Ovo je povijesni posjet, rekao je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk - gesta kojom Kanada prepoznaje ulogu hrvatske zajednice i njezin doprinosu zemlji, ali i priznanje predsjednici.


Nakon susreta s glavnom guvernerkom Kanade, predsjednica Grabar-Kitarović je nazočila ceremoniji sadnje drveta, nakon čega se sastala s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom te predsjednikom Senata Kanade.
To je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika Kanadi od uspostave neovisnosti Hrvatske.Susret s premijerom Trudeauom

Kazavši kako je Kanada dom jednoj od najvećih hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović je tijekom razgovora s premijerom Trudeauom istaknula doprinos hrvatske zajednice u Kanadi, ne samo u razvoju snažnih odnosa između naših dviju zemalja, već i u pogledu njezinog doprinosa sveukupnom razvoju Kanade, objavljeno je na službenoj stranici predsjednice.

Suradnja u području znanosti i obrazovanja iznimno je važna za cjelokupni razvoj odnosa između Hrvatske i Kanade, kazala je Predsjednica, izrazivši zadovoljstvo činjenicom kako postoji široki raspon suradnje između kanadskih i hrvatskih sveučilišta, što uključuje dva centra za hrvatske studije na sveučilištima Waterloo i Toronto. Isto tako, izrazila je zahvalnost što je hrvatski jezik integriran u sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja u pokrajinama Ontario i Britanskoj Kolumbiji.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako hrvatska Vlada neprekidno radi na poboljšanju investicijske klime i pravnog okvira za pomoć poduzetnicima s obje strane, putem mjera koje pružaju jednake uvjete za poslovanje i ulaganje domaćim i inozemnim tvrtkama, izrazivši uvjerenje kako će Kanada prepoznati Hrvatsku kao odredište za ulaganja.

Predsjednik Vlade Kanade Trudeau čestitao je hrvatskoj Predsjednici preuzimanje predsjedanja Vijećem žena svjetskih vođa, jedine organizacije na svijetu posvećene ženama koje obnašaju te dužnosti, na čemu mu je Predsjednica zahvalila te pohvalila kanadsko vodstvo radi promicanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena, kao i zbog predanosti Agendi o ženama, miru i sigurnosti.Susret s hrvatskom zajednicom

Predsjednica se u nedjelju navečer u Ottawi sastala s predstavnicima hrvatske zajednice.

Svaki dolazak u Ottawu i susret sa zajednicom za mene je posebna prigoda u kojoj ožive drage uspomene na ovaj grad koji je vaš dom, kao što je bio i meni i mojoj obitelji tijekom rada u veleposlanstvu, kazala je predsjednica istaknuvši kako je hrvatsko iseljeništvo jedan od prioriteta njezinog mandata.

- Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva kao uostalom i mnogi naši Hrvati diljem svijeta, istaknula je Grabar-Kitarović.

Za nesebičan i izniman doprinos u pružanju socijalne i duhovne skrbi te za dugogodišnju pastoralnu djelatnost među hrvatskim iseljenicima u Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Župi Sv. Nikole Tavelića Montreal i Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Leopolda Mandića Ottawa, kao i Hrvatsko-kanadskom folklornom savezu istok, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i folklora, te očuvanje hrvatskog identiteta u Kanadi.
predsjednica.hr/HIC.hr
foto:predsjednica.hr

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre