ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 


16.rujna 2015.
ZBOG NOVONASTALE SITUACIJE S IZBJEGLICAMA
Predsjednica pisala premijeru da sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović

ZAGREB:Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je prijedlog premijeru Zoranu Milanoviću o sazivanju 2. sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog migracijske krize. U prijedlogu se navode dva termina, petak 18. rujna u 15 sati i utorak 22. rujna u 14:30 sati u Vili Prekrižje.

Predsjednica u pismu premijeru ističe kako smatra da je što skorije sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost nužno zbogizbjegličkog vala i njegove društvene, gospodarske i sigurnosne implikacije.

- Potrebno je razmotriti dosad učinjeno, a posebice ono što nam predstoji, u pronalaženju odgovarajućih mjera nadležnih tijela državne uprave kojima bismo odgovorili na ovo pitanje koje nije samo humanitarne, već čvrsto vjerujem, i sigurnosne naravi. Ocjenjujući, na temelju dostupnih obavještajnih i drugih procjena, kako se trenutna migracijska kriza neće brzo primiriti, čak i uz postizanje dogovora na razini EU o zbrinjavanju trenutno procijenjenih brojeva migranata (kvote), a imajući u vidu mogućnost da se zbog uvođenja raznih ograničenja i pojačanog nadzora na granicama država članica Europske unije i Schengenskog prostora u susjedstvu (Mađarska, Austrija, Njemačka, Slovačka) izbjeglički val prenese na Republiku Hrvatsku, držim kako je neodložno razmatranje ovog pitanja na najvišoj državnoj razini - stoji u prijedlogu.

Predsjednica Grabar-Kitarović premijeru Milanoviću napisala je i da se nameće pitanje određivanja stajališta Republike Hrvatske prema Dublinskoj konvenciji i drugim sporazumima o readmisiji na snazi, odnosno pune primjene svih međunarodnih standarda i pravila Europske unije vezanih uz izbjeglice.

- Zatvaranjem mađarsko-srpske granice, izbjeglički val može se prenijeti u Republiku Hrvatsku ili Rumunjsku, u daleko većem broju od onog s kojim se, po najavama, računa. Na društvenim mrežama se tako već šire savjeti izbjeglicama koje alternativne rute odabrati, a one uključuju i Republiku Hrvatsku - poručila je Grabar-Kitarović.
izvor:vcernji.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre