HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

02.rujna 2019.
80.OBLJETNICA
Hrvatska predsjednica u Poljskoj sudjelovala na obilježavanju obljetnice početka Drugog svjetskog rata

Poljska, obiljezavanje 80.obljetnice drugog svjetskog rata
foto:Predsjednica RH na obilježavanju 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata

U Poljskoj je komemoracijom obilježeno 80 godina od početka Drugog svjetskog rata. U Wielunu su se u nedjelju okupili brojni čelnici država EU-a, NATO-a i Istočnog partnerstva. Bilo je oko 40 stranih izaslanstava, a među 250 uglednih gostiju iz cijelog svijeta i 20-ak predsjednika među kojima je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović .


U svom govoru hrvatska predsjednica je rekla:


„Ovdje smo kako bi iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja se prva počela boriti protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u obranu slobode i mira u Europi i u svijetu. Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. 

Obilježavamo 80. godina od početka Drugoga svjetskoga rata, što je iznimno važna obljetnica - za Hrvatsku, Poljsku i za cijeli svijet. Ova obljetnica podsjeća nas kako je potrebno stalno i s najvećom odgovornošću ulagati najveće napore u izgradnju i očuvanje svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti, kako se više nikada ne bi morali suočiti s prijetnjom svjetskog i svakog drugog rata" rekla je hrvatska predsjednica tijekom ceremonijalne obljetnice.


Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je u govoru u Wielunu, prvom gradu koji je bombardirala Luftwaffe, zamolio Poljake za oproštaj za njemačke zločine počinjene za vrijeme II. svjetskog rata.

- Odajem počast  žrtvama napada na Wielun. Odajem počast poljskim žrtvama njemačke tiranije i molim za oproštaj, rekao je Frank-Walter Steinmeier na njemačkome i na poljskom.


U Wielunu je u 4,30 sati ujutro bio u pratnji poljskoga predsjednika Andrzeja Dude i gradonačelnika Pawela Okrase.

Prije zore 1. rujna 1939. Luftwaffe je bombardirala bespomoćni grad bez vojnog značenja, čiji su stanovnici još spavali.

Bombe njemačkih aviona ubile su tada oko 1200 ljudi.

Prve bombe njemačko zrakoplovstvo bacilo je na gradsku bolnicu, koja je na svom krovu imala nacrtan crveni križ.

Njemački bombarderi uništili su 75 posto gradskog središta.

Napad je označio  početak II. svjetskog rata u kojemu je smrtno stradalo 6 milijuna poljskih državljana, uključujući 3 milijuna Židova.
Njemački predsjednik zmolio Poljsku za oproštaj

hrt /HIC.hr
foto:predsjednica.hr 

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre