HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

09.svibnja 2019.
HRVATSKE ŽRTVE NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA
Predsjednica posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu i poklonila se žrtvama

hrvatska predsjednica u Bleiburgu
U povodu Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve koje su ubili pripadnici Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

- Masovnim ubojstvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i djece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Bio je to razmjerno najveći poratni masovni zločin u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, za koji nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga, ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

- Ta i druga mjesta trajno čuvaju spomen na Križni put i opomena današnjem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad neponovljivom vrijednošću svakog ljudskog života, promicati duh hrvatskoga zajedništva i jačati demokraciju, kao jamstva slobode i mira, dodaje se u priopćenju.


Istaknula je doprinos hrvatskih antifašista

Na Dan pobjede predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je iznimno velik doprinos hrvatskih antifašista konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom te podsjetila da je danas i Dan Europe, spomendan donošenja Schumanove deklaracije.

- Obilježavajući Dan pobjede, 9. svibnja, sjećamo se hrvatskih antifašista, koji su dali iznimno velik doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Federalna Država Hrvatska, utemeljena odlukom ZAVNOH-a, postala je temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost, čijoj su uspostavi, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, doprinos dali i brojni antifašisti, napisala je predsjednica na Twitteru.

Danas je, podsjetila je, ujedno i Dan Europe, spomendan donošenja Schumanove deklaracije 1950., čime su, iako u okolnostima blokovski podijeljene Europe, stvoreni temelji buduće Europske unije država i nacija.
- Pripadanjem Hrvatske Europskoj uniji potvrđena je vjekovna predanost hrvatskoga naroda Europi i njezinim duhovnim i uljudbenim vrijednostima, poručila je.


SLUŽBENA KOMEMORACIJA ŽRTVAMA U BLEIBURGU 18.svibnja , program ovdje

phrt/HIC.hr
foto:hrt

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre