ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


12.ožujka 2015.
PRVI SUSRET
Održana sjednica VNS-a ,hrvatska predsjednica i hrvatski premijer sjedili za istim stolom.

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović

ZAGREB: U Hrvatskome saboru  danas je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) a za istim stolom sjedili su prvi put hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović. Prije početka sjednice VNS-a jake mjere osiguranja u Saboru nisu dopustili medijima da se približe drugom katu na kojem se sjednica održavala kao i ulazu kroz koji ulaze predsjednica i premijer. Navodno, snimanje sastanka nije dopustio premijer.

Na dnevnom redu sjednice bilo je prihvaćanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u ovoj godini te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti do 2024. godine. Predsjednica Grabar-Kitarović taj je prijedlog obrazložila činjenicom da je sadašnja strategija nastala u drukčijim uvjetima jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a, prenosi hrt.hr

Usvojene su smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. godini a Vlada je dobila zaduženje da izradi novu strategiju nacionalne sigurnosti. 
Kako je sjednica bila zatvorena za medije Grabar Kitarović je nakon završetka izjavila okupljenim novinarima " Raspravili smo i neka druga pitanja nacionalne sigurnosti. Atmosfera je bila dobra i nadam se da ćemo i dalje surađivati, u pozitivnom tonu. Moja ruka je i dalje ispružena za suradnju", dodala je. 
Odgovarajući na pitanja, rekla je kako još uvijek čeka odgovor Vlade za sjednicu za koju je predložila teme. Dodala je kako ne zna zašto novinarske ekipe nisu mogle snimiti početak sastanka, iako je to bio njezin osobni prijedlog.

S novinarima je razgovarao i premijer Milanović koji je izašao 15-ak minuta nakon izrazio zadovoljstvo sastankom. Atmosfera je dobra, bit će još bolje, rekao je. Moj poziv za sjednicu Vlade stoji. Moramo biti konkretni, sa konkretnim prijedlozima i konkretnim proračunskim učincima. Za ozbiljan razgovor sam otvoren, na kraju je zaključio Milanović.

VNS je središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.
izvor:hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre