ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

14.rujna 2015.
SPLIT, PULA, VUKOVAR 
Predsjednica seli privremeni ured u Pulu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od danas će imati svoj privremeni Ured u Puli. Ured će se nalaziti u Domu hrvatskih branitelja, a predsjednica će u njemu provesti nekoliko dana.

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne danas podigli su ispred Doma hrvatskih branitelja zastavu Predsjednice Republike, a ona je rekla da su je iskustva iz Splita, s građanima i gospodarstvenicima Splitsko- dalmatinske županije još više učvrstila u namjeri da ured predsjednice povremeno seli u razna područja RH.
Nakon službenog otvaranja Ureda u Puli u 9 sati Grabar-Kitarović će se susresti s istarskim županom
 Valterom Flegom, pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, s porečkim i pulskim biskupom
 mons. dr. Draženom Kutlešom te s rektorom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Alfijem Barbierijem. Prema rasporedu, predsjednica će danas posjetiti i brodogradilišta Uljanik i Tehnomont


Predsjednica je istaknula da će se s vremena na vrijeme, selit u razna područja Hrvatske pa će tako „nakon Dalmacije i Istre otići u Slavoniju, Gorski kotar i Zagorje“. Već krajem listopada privremeni Ured predsjednica će preseliti u Vukovar.

„To će biti praksa tijekom cijeloga mandata. Obećala sam u predizbornoj kampanji i ostajem pri tome da ću biti vaš glas, vaša predsjednica“, poručila je predsjednica Grabar Kitarović građanima Pule i dodala „život građana je ono što što će biti u temelju i okosnica njezinog mandata“.

„Brojnost poziva građana za susrete i razgovore pokazuje opravdanost odluke da, slikovito rečeno, glavni grad Hrvatske u sljedećih nekoliko dana bude Pula“, istaknula je predsjednica Grabar- Kitarović.

Podsjetila je da njezin prvi potez nakon imenovanja predsjednicom bilo slanje ovršnog zakona na ocjenu ustavnosti te kako još uvijek nije dobila odgovor, ali u tome ne posustaje. Istaknula je kako hrvatski građani to zaslužuju i mogu bolje.

„Iako Istra nije bila izravno ugrožena ratnim razaranjima ona je među prvima stala u obranu domovine i zato treba to cijeniti, treba to priznati i ukazati na to. Domoljublje u Istri nikada nije bilo upitno“, rekla je predsjednica. Kako je istaknula, iako je Istra velikom dijelom svoje povijesti bila pod stranom vlašću i izvan hrvatskih državnih granica, hrvatstvo je opstalo u Istri zahvaljujući nepokolebljivom rodoljublju istarskog čovjeka koji je čuvao hrvatski jezik i običaje pod krovovima „istarskih hiža i kažuna“.

Naglasivši kako je autentični istarski antifašizam bio uvijek u punom suglasju s nacionalnim interesima hrvatskog naroda predsjednica je naglasila kako glavne smjernice hrvatske politike nisu uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre i istarskog hrvatstva.

„Istra je preboljela ta nerazumijevanja i svladala antagonizme onih koji su joj nijekali hrvatski karakter. Istarski Hrvati čvrsta su brana hrvatskog narodnog stabla na koje se i danas jednako kao i u prošlosti možemo osloniti kada su u pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi“, istaknula je hrvatska predsjednica dodavši kako je Istarska županija među prvima dobila mogućnost da svoje posebnosti iskoristi suradnju s bliskim regijama u drugim državama.

Naime, smatra ona, demokratska utakmica ima smisla samo ako otvara obzorja zajedništva i omogućuje složnu posvećenost općemu dobru.

Iz ureda predsjednice glasnogovornik Luka Đurić, nakon 1. studenog do kraja godine predsjednica
će biti u svom uredu u Zagrebu.


(laudato.hr/hic.hr )


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre