HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

05.studenog 2018.
ZBOG MARAKEŠKOG SPORAZUMA
Predsjednica Grabar-Kitarović prozvala Ministarsvo vanjskih poslova

Kolinda-Grabar-Kitarovic


Hrvatska je, kao i većina članica UN-a, sudjelovala u pripremanju tzv. Marakeškog sporazuma. Riječ je o globalnom katalogu mjera za rješavanje pitanja regularnih migracija, koji bi trebao biti prihvaćen u prosincu u Maroku. No dokument je postao predmet političkih prepirki nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkrila da neće sudjelovati na sastanku u Marakešu.


Pismo koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u kolovozu poslala glavnom tajniku UN-a Antoniju Gutteresu - u kojem, među ostalilm, stoji da joj je iznimno drago što će sudjelovati u prihvaćanju dokumenta o migrantima u Marakešu, jutros je objavio Jutarnji list. Premijer Andrej Plenković kazao je u petak u Pekingu kako tzv. Marakeški sporazum regulira samo zakonite migracije i dodao kako je imao informaciju da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti u Maroku u prosincu na potvrđivanju sporazuma. 


Ministrica Burić-Pejčinopvić: Nemamo službenu potvrdu iz Ureda predsjednice

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je konferenciju za novinare na temu "Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama".

Tzv. Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt, unaprijedit će suradnju država kad je riječ o regularnim migracijama, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica, kazala je šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić.

Globalni kompakt zapravo je katalog mjera, a ne sporazum, nije pravno obvezujući i svaka država ima suvereno pravo da iz tog dokumenta izabere onaj set mjera koji odgovara njezinoj situaciji, izjavila je.

Objasnila je i da je tekst Globalnog kompakta nastao kao rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se uskladi dokument koji će obuhvatiti najbolje prakse i mjere za upravljanje regularnim migracijama i pridonijeti smanjenju migrantskih pritisaka.

Ministrica Pejčinović Burić rekla je da je riječ o dokumentu Ujedinjenih naroda koji nije pravno obvezujući, ali donosi niz preporuka i instrumenata. Pojasnila i da su još u tijeku međuresorne konzultacije o prijedlogu zaključka tog dokumenta.

"Završna konferencija u Marakešu na razini šefova država i Vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanjem suradnje sukladno razumijevanju postignutom u Globalnom kompaktu", rekla je ministrica te napomenula da se Globalni kompakt ne potpisuje


Ministrica je podsjetila da je proces izrade Globalnog kompakta počeo donošenjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 članice UN-a, među njima i RH koju je na tom forumu zastupala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je i ove godine na sjednici Opće skupštine naglasila važnost toga dokumenta, rekla je Pejčinović Burić i potom citirala izvatke iz predsjedničina govora kako bi to potvrdila.

"Uspješan završetak pregovora o globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju važan je korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja ovog izazova. Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour", kazala je tada predsjednica.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je i da su iznenađeni najavom da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu. "Prema sadašnjim službenim informacijama predsjednica Hrvatske je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da predsjednica Republike ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu".


Na što obvezuje Marakeški sporazum?

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro je osudila djelovanje MVEP-a zbog toga što, kako je kazala, "nije izvijestio javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva prijepore u javnosti oko toga dokumenta". Predsjednica je rekla da "niti podržava niti ne podržava" Marakešku deklaraciju. Smatra da je globalni dogovor o migracijama potreban, ali "on ne smije biti prijeporno pitanje među državama".

"Držala sam da će Marakeški sporazum regulirati dio tih pitanja i u kolovozu sam poslala poruku glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu da ću doći u Marakeš. U međuvremenu se dogodilo niz promjena, ispalo je da ne postoji globalni dogovor o migracijama. Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesrima RH", naglasila je. Kazala je i kako je guranje Marakeške deklaracije u fokus javnosti samo distrakcija od gorućih hrvatskih problema.Petrov: Ne muljajte oko Marakeškog sporazuma

"Je li istina ono što govori austrijski premijer Kurz - da se Marakeškim sporazumom brišu granice između ilegalne i legalne migracije? Na ta pitanja moraju odgovoriti premijer i predsjednica jer su očito dobro upoznati s tim. Od njih zahtijevamo odgovore", poručio je čelnik Mosta Božo Petrov. "Iznesite argumete", dodao je.

HNS: Nedopustivo je da se predsjednica dodvorava huškačima

Hrvatska narodna stranka (HNS) poručila je kako je nedopustivo da se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović "opravdava i dodvorava huškačima, notornoj ekstremnoj desnici", umjesto da s Vladom sukreira vanjsku politiku. Sukreiranje vanjske politike, naime, predsjednici stoji u opisu posla, a ne samopromocija i slične aktivnosti, poručuju u priopćenju HNS-ovci.

Bernardić: Predsjednica u kampanji, dodvorava se desnici

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u Koprivnici za posljednje istupe predsjednice Grabar-Kitarović u vezi s Marakeškom deklaracijom kako je ona u predizbornoj kampanji te se, ocijenio je, želi dodvoriti ekstremnoj desnici, a premijer i Vlada koriste se pak svakom prilikom da uđu s njom u sukob. Ocijenio je da migranti koji prolaze kroz Hrvatsku nisu prijetnja te da Marakeški dokument ima smjernice koje ni za jednu zemlju nisu obvezujuće.

hrt/HIC.hr
foto: Hanza Media

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre