HIC


made in croatia, suveniri

14.ožujka 2019.
SLUŽBENI POSJET AMERICI
Hrvatska predsjednica na UN-ovoj konferenciji "Žene na vlasti" u NY imanovana predsjednicom Vijeća žena svjetskih lidera

Kolinda i Guterres


Predsjednica RH Kolinda Grabar -Kitarović u New York sudjeluje na UN-ovoj konferenciji Žene na vlasti. Ured hrvatske predsjednice je objavio da je hrvatska predsjednica imenovana predsjedanicom Vijeća žena svjetskih lidera (Council of Women World Leaders) a predsjedanje je već u srijedu preuzela od litvabske predsjednice Daliom Grybauskaite


Vijeće žena svjetskih lidera

Vijeće žena svjetskih lidera osnovale su 1996. tadašnja islandska predsjednica Vigdis Finnbogadottir i Laura Liswood, glavna tajnica vijeća, s ciljem da se potaknu sadašnje i bivše predsjednice država, vlada i ministrice na sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima od ključne važnosti za žene. Širenje mreže utjecajnih žena važno je kako bi se potaknulo sve više žena širom svijeta da se aktiviraju na svim razinama političkog i ekonomskog odlučivanja, smatra litavska predsjednica. Nadalje, Vijeće osigurava ženama na najvišim položajima platformu kako bi mogle podijeliti zajednička iskustva i biti od pomoći jedna drugoj kao svjetski vođe.

Tijekom sastanka s litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite, koja je Vijećem žena svjetskih lidera predsjedala od 2014. godine, hrvatska Predsjednica preuzela je predsjedanje Vijećem.

Povodom primopredaje dužnosti, Predsjednica Republike Hrvatske kazala je kako joj je izuzetna čast preuzeti dužnost Predsjedateljice Vijeća žena svjetskih lidera od Predsjednice Republike Litve, istaknute žene i političarke te je poručila kako će nastavili raditi na svim pitanjima koja se tiču ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena i djevojaka, tijekom svih svojih budućih djelovanja, u svim područjima života.

Prilikom susreta, dvije predsjednice razmijenile su mišljenja o bilateralnim odnosima, zajedničkim politikama unutar Europske unije i na globalnoj sceni te o položaju žena u visokoj politici. Pritom su bilateralni odnosi Hrvatske i Litve ocijenjeni bliskima, sa zajedničkim interesima i željom za intenziviranjem suradnje u područjima kao što su obrana i sigurnost. Hrvatska Predsjednica istaknula je kako visoku razinu prijateljskih odnosa i zajednički interes za dugoročno partnerstvo potvrđuju imenovanja rezidentnih veleposlanika u Zagrebu i Vilniusu.Kolinda o konferenciji "Žene na vlasti"

Predsjednica je kazala kako je, kao i većina drugih žena u politici i svim područjima života, morala biti ustrajna i boriti se za svoje mjesto kako u životu tako i u politici.

Dodala je kako se u javnosti često postavljaju neprimjerena pitanja kada se radi o političarkama i ženama na vlasti te kako se u mnogim situacijama političarke nose s raznim prijetnjama i uvredama. Iako su postigle mnogo toga, žene i dalje nemaju jednaku vrijednost kao muškarci, a to pitanje odnosi se ne samo na političarke, nego i na sve žene, bez obzira na to odakle dolaze, njihovu dob ili položaj.

Ponovila je činjenicu kako su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije jer dolazi do golemog pozitivnog utjecaja na BDP i povećane produktivnosti. U tom je smislu naglasila kako je u Hrvatskoj uspostavljena jedinstvena baza podataka poslovnih žena koja sadrži na desetke žena koje imaju sposobnost vođenja uspješnih tvrtki i biti na rukovodećim pozicijama na temelju svojih stručnih kvalifikacija i profesionalnih postignuća, a kao rezultat projekta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Naglasila je kako žene trebaju biti više uključene u očuvanje mira i sigurnosti, u sprječavanje i rješavanje sukoba te u politiku općenito jer u trenutku kada im se omogući potpun i jednak pristup resursima i mogućnostima te kada ih se uključi u donošenje odluka, žene pokreću svijet. Isto tako, smatra kako obrazovanje mora biti među prioritetima svih razvojnih programa.

„Odmah ispred ovog velebnog zdanja nalazi se dar Hrvatske Ujedinjenim narodima, jedan od simbola te organizacije – „Spomenik miru“ poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića. Ženski lik na konju drži globus i simbolično vodi narode svijeta k miru. Ona je ta kojoj trebamo težiti. Učinimo njezinu simboliku našom stvarnošću i osnažimo svaku djevojku kako bi i ona spoznala da svijet može držati na dlanu“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović u svojem prigodnom obraćanju, objavljeno je aktualno
stranici hrvatske predsjednice.

Predsjednica održala bilateralne susrete

''Prvi dan boravka u New Yorku, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je večeri dobrodošlice visoke razine u organizaciji predsjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda Maríe Fernande Espinose Garcés, uz druge državne poglavarice koje sudjeluju na konferenciji Ujedinjenih naroda 'Žene na vlasti'.

Predsjednica je održala i bilateralni sastanak s potpredsjednicom Kolumbije Martom Lucíom Ramírez, a sugovornice su zaključile kako dvije države imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose i bez otvorenih pitanja. Izrazile su mišljenje kako bi uspostava redovitog političkog dijaloga i razmjena posjeta na svim razinama dovela do jačanja bilateralnih odnosa i suradnje između naših zemalja na političkom, gospodarskom te drugim područjima.

Govoreći o projektima zemalja članica Europske unije i Kolumbije, naglašeno je kako hrvatska nevladina udruga 'Društvo za psihološku pomoć' provodi edukacijski program „Razvoj kapaciteta za psihosocijalnu potporu - Osnaživanje kolumbijskih pomagačkih stručnjaka za pružanje psihosocijalnih usluga“ s Delegacijom Europske unije u Kolumbiji. Svrha projekta je pomoći kolumbijskim stručnjacima uspješnije se nositi sa psihosocijalnim posljedicama koje trpe žrtve dugogodišnjeg sukoba u Kolumbiji, uzimajući pri tome u obzir iskustva koja su hrvatski stručnjaci stekli tijekom rata u Hrvatskoj i drugdje.

Isto tako, nakon bilateralnih posjeta i kontakata tijekom 2017. godine i 2018. godine, ostvarena je suradnja u području sveobuhvatnog modela pronalaska nestalih osoba i identifikacije posmrtnih ostataka uslijed ratnog djelovanja između hrvatskog Ministarstva branitelja i kolumbijskih partnera'', stoji u priopćenju.


Na marginama jučerašnje konferencije Ujedinjenih Naroda „Žene na vlasti“, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom.
Sugovornici su razgovarali o stanju na jugoistoku, s posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini i o položaju Hrvata u BiH, te o trenutnim globalnim izazovima. Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako Hrvatska podupire nastavak postupka proširenja na svih šest zemalja Jugoistočne Europe.

Posebno je istaknula zadovoljstvo politikom ljudskih resursa, što je po prvi put u povijesti UN-a rezultiralo ravnopravnošću spolova u UN-ovoj skupini višeg rukovodstva te pozdravila napredak ostvaren u revitalizaciji rada Glavne skupštine UN-a.

predsjednica.hr /HIC.hr
foto:predsjednica.hr


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre