HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

10.travnja 2019.
PRVOG DANA SLUŽBENOG POSJETA HRVATSKOJ
Kineski premijer nakon sastanka u Banskim dvorima sastao se na Pentovčaku s hrvatskom predsjednicom


Pantovčak. sastanak s kineskom delegacijom

Prvog dana svog boravka u Hrvatskoj kineski premijer Li Keqiang održao je bilateralni sastanak
s predsjednikom Vlade, g. Andrejom Plenkovićem, te se službeno susreo s predsjednikom Hrvatskog sabora, g. Gordanom Jandrokovićem, i predsjednicom Republike, gđom Kolindom Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Narodne Republike Kine na čelu s Li Keqiangom, predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine, koji boravi u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednica je posjet označila kao daljnji iskorak u bilateralnim odnosima dviju zemalja, koji je započeo njenim državnim posjetom Kini 2015. godine, potvrdivši tako zajednički interes za produbljivanjem i jačanjem postojeće prijateljske suradnje u svim područjima, objavljeno je na aktualnoj stranici predsjednica.hr.

Istaknula je, među ostalim, kako su odnosi dviju država obogaćeni i suradnjom unutar Kina + 16 formata, kojoj Hrvatska pridaje veliku važnost vjerujući kako može poslužiti jačanju i konkretiziranju gospodarske suradnje. Format Kina+16 je potpuno transparentan te komplementaran dio EU-kineskog strateškog partnerstva, a uvelike je pridonio i jačanju političkog dijaloga i ostale suradnje s Kinom.

Spomenula je i značaj inicijative „Jedan pojas, jedan put“, koja jačanjem infrastrukturnih i gospodarskih odnosa Kine i ostalih država potiče svjetski gospodarski razvoj te promiče mir, sigurnost i prijateljstvo među državama. U tom smislu naglasila je i Inicijativu triju mora i njezinu komplementarnost s Inicijativom „Jedan pojas, jedan put“, posebice u kontekstu povezivanja Azije s Europom.

Govoreći o Pelješkom mostu, Predsjednica je istaknula kako je CRBC prva kineska kompanija koja je dobila posao jednog tako velikog infrastrukturnog projekta na tlu Europske unije, i to na javnom natječaju koji se sufinancira iz fondova EU. Istaknula je važnost luke Rijeka i željeznice od Rijeke do Zagreba i dalje, kao najpogodnijeg pravca za robnu razmjenu između Kine i srednje i istočne Europe, odnosno Europske unije.

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine naglasio je veliki značaj ovog projekta te istaknuo kako je nastavak i proširenje suradnje između Hrvatske i Kine na gospodarskom planu, posebno vezano uz infrastrukturne projekte, od vitalne važnosti za Kinu. Naglasio je kako Kina iznimno cijeni hrvatsku spremnost na suradnju, a hrvatsko-kineske odnose želi temeljiti na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju.

Sugovornici su se složili kako postoji potreba za daljnjim jačanjem suradnje na području turizma kao i za uspostavom izravnih letova između Hrvatske i Kine. Na kraju sastanka Predsjednica Republike pozvala je u uzvratni posjet Hrvatskoj predsjednika NR Kine Xi Jinpinga (prredsjednica.hr)
Uskrs, blagdanska jelaPrvi dan boravka kineske delegacije u Hrvatskoj obilježen brojnim događanjima

Hrvatski i kineski premijer razmijenili su mišljenja o bilateralnim odnosima kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa i o njima postigli široku suglasnost. Susret u Zagrebu bio je uspješan i dao snažan poticaj daljnjem razvitku odnosa između Hrvatske i Kine.

Prvog dana svog službenog boravka Hrvatskoj kineski premijer Li Keqiang u srijedu je održao više bilateralnih susreta. Nakon susreta s hrvatskim državnim vrhom iz Banskih dvora izdato je zajedničko priopčenje sa zajedničkom izjavom hrvatske i kineske vlade, u kojoj se navode zaključci sastanaka.

Obje strane sa zadovoljstvom utvrđuju da su od potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavi partnerstva u općoj suradnji od 26. svibnja 2005., u proteklih nekoliko godina uspješno osnažile svoje odnose, podigle ovo partnerstvo na višu razinu i postigle veliki napredak, da su bilateralni susreti na visokoj razini intenzivirani, da je međusobno političko povjerenje učvršćeno, da je bilateralna suradnja na svim područjima uzajamno korisna i plodonosna, da obje strane u međunarodnim i regionalnim poslovima održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju, te da sve to pridonosi prosperitetu obiju država, kao i očuvanju svjetskog mira i stabilnosti.

Obje strane smatraju da daljnje produbljivanje hrvatsko-kineskih odnosa i suradnje odgovara zajedničkoj želji i temeljnim interesima naroda obiju država, te će stoga i dalje zajedno nastojati učvršćivati tradicionalno prijateljstvo te podupirati suradnju na području gospodarstva, trgovine, ulaganja, poljoprivrede, prometa i logistike, razvojne strategije, znanosti, tehnologije i inovacija, kulture, obrazovanja, športa, turizma i na drugim područjima, a sve na što veću dobrobit naroda obiju zemalja.

Obje strane smatraju da susreti na visokoj razini imaju vodeću ulogu u poticanju razvoja bilateralnih odnosa te će i dalje podržavati suradnju i uzajamne posjete čelnika obiju država. Obje strane izražavaju svoju spremnost za daljnje intenziviranje bilateralnih kontakata i produbljivanje suradnje između Vlada obiju zemalja na državnoj razini, vlasti na područnoj i lokalnoj razini, između zakonodavnih institucija, kao i između stranaka obiju zemalja, čime žele dati novi zamah razvitku bilateralnih odnosa.

Obje strane izražavaju međusobno razumijevanje i poštovanje razvojnih putova koje su obje zemlje izabrale. Republika Hrvatska, djelujući pritom u okvirima određenim članstvom u Europskoj uniji, ostaje predana razvoju suradnje s Kinom. Hrvatska strana potvrđuje da će nastaviti biti čvrsto privržena načelu Jedne Kine, te da će obje strane podupirati i imati razumijevanja za međusobna stajališta u pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja za obje zemlje. Obje strane će i dalje nastojati zajedno pridonositi očuvanju međunarodnog sustava temeljenog na multilateralizmu i međunarodnom pravu, s UN-om u njegovom središtu. Obje se strane zalažu za poštovanje ciljeva i načela Povelje UN-a, kao i temeljnih načela međunarodnih odnosa i međunarodnog prava, te su spremne jačati koordinaciju i suradnju u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama. Obje strane će i dalje zajedno poticati očuvanje mira i razvitak svijeta, svestrano pridonositi ostvarivanju Programa Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030., poticati izgradnju međunarodnih odnosa novog tipa koje karakteriziraju međusobno poštovanje, ravnopravnost i pravičnost, suradnja i zajednički napredak.

Obje se strane zalažu za slobodnu i otvorenu trgovinu, očuvanje i jačanje multilateralnog trgovinskog sustava, liberalizaciju i olakšavanje trgovine i ulaganja te se protive svim oblicima protekcionizma i jednostranim mjerama.

Obje strane smatraju da je suradnja Kine i zemalja srednje i istočne Europe uspješan primjer i dokaz zajedničkog očuvanja multilateralizma i zajedničke težnje za razvitkom, te da pridonosi podizanju razine hrvatsko-kineskih odnosa, kao i odnosa Europe i Kine. Obje strane spremne su održavanjem osmog sastanka na vrhu predsjednika vlada Kine i zemalja srednje i istočne Europe u Hrvatskoj dalje jačati suradnju na svim područjima u okviru Suradnje 16+1.

Obje strane izražavaju spremnost za jačanje uzajamne suradnje u okviru Azijsko-europskog sastanka (ASEM), posebice u okviru jačanja i međusobnoga povezivanja i pri suočavanju s globalnim izazovima.

Obje će strane svestrano ostvarivati Sveobuhvatno strateško partnerstvo EU-Kina i Strateški plan za suradnju EU-Kina 2020., polazeći od načela uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti, međusobnog povjerenja, jednakosti i obostrane koristi, produbljujući partnerstvo za mir, rast, reforme i civilizaciju.

Obje će strane uložiti zajedničke napore u nastojanju da se postigne obostrano korisni Sporazum o ulaganjima između Europske unije i Kine. Obje strane nastavljaju rad na unaprjeđenju daljnje sinkronizacije inicijative „Jedan pojas, jedan put“ s razvojnim strategijama Europske unije, kao što su Strategija za povezivanje Europe i Azije, Investicijski plan za Europu i smjernice Europske unije za razvoj Transeuropske prometne mreže, a sve radi daljnjeg unaprjeđenja međusobnog prometnog povezivanja Europske unije i Kine. Obje strane pozdravljaju napredak postignut u izgradnji platforme za međusobno povezivanje Europske unije i Kine te će dalje unaprijediti međusobno prometno povezivanje Europske unije i Kine.

Hrvatska strana podržava inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i pozdravlja to što će Kina biti domaćin drugog Foruma Pojasa i puta za međunarodnu suradnju, na kojem će Republika Hrvatska sudjelovati na visokoj razini. Pridržavajući se načela dogovaranja i suradnje radi zajedničke dobrobiti, na temelju potpisanog Memoranduma o zajedničkoj izgradnji Jednog pojasa i jednog puta između Vlada obiju država, jačati suradnju u prometu i logistici, kao i na drugim područjima u okviru inicijative. Kineska strana pozdravlja sudjelovanje hrvatske strane u odobravanju Načela za financiranje u okviru Pojasa i puta te podupire zajedničke razgovore o konkretnim oblicima suradnje koji će produbiti suradnju u vezi s financiranjem pojedinih inicijativa u okviru Pojasa i puta.

Obje strane visoko cijene važnu ulogu Hrvatsko-kineskog Međuvladinog gospodarskog mješovitog odbora u poticanju razvoja bilateralnih gospodarsko-trgovinskih odnosa, izražavaju spremnost za daljnje poticanje međusobne trgovine i ulaganja, jačanje suradnje na području malih i srednjih poduzeća te e trgovine. Obje strane naglašavaju da će osigurati otvoreno i transparentno okruženje za ulaganja i poslovanje poduzećima obiju strana, kao i bolja jamstva legitimnih interesa poduzeća obje zemlje. Obje strane će dalje poticati i podržavati suradnju poduzeća obiju strana u konkretnim projektima u okviru zajedničke izgradnje Jednog pojasa i jednog puta i suradnje zemalja srednje i istočne Europe i Kine, kao i Inicijative triju mora, te razgovarati o trilateralnoj suradnji. Kineska strana iskazuje dobrodošlicu hrvatskoj strani za sudjelovanje na drugom Kineskom međunarodnom sajmu Import Expo, koji će se u studenom godine 2019. održati u Šangaju.

Kineska strana poziva relevantne institucije hrvatske strane na lansiranje Panda-obveznica u Kini, u skladu s uvjetima njihova izdavanja. Kineska strana također poziva hrvatske banke i poduzeća da u trgovini i ulaganju koriste renminbi (RMB), poziva također na uvođenje renminbija u devizne rezerve Hrvatske narodne banke, te poziva hrvatske financijske institucije da ulažu na kinesko financijsko tržište preko Qualified Foreign Institutional Investor Scheme (QFII) i RMB Qualified Foreign Institutional Investor Scheme (RQFII). Kineska je strana spremna zajedno s hrvatskom stranom jačati suradnju u poslovanju s platnim karticama i u revizijama i nadziranju pri izdavanju obveznica.

Obje će strane ohrabrivati visokoškolske i istraživačke institucije, tehnološka poduzeća i druge organizacije obiju zemalja da surađuju u zajedničkom istraživanju i razvoju u znanstvenim prioritetnim područjima, kao što su očuvanje okoliša, informacijske i komunikacijske tehnologije, biomedicina, znanost o moru i u drugim znanstvenim područjima, te će zajedno poticati komercijalizaciju i industrijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja.

Obje će strane nastojati i dalje intenzivirati razmjenu na području poljoprivrede, podizati razinu suradnje u poljoprivrednim znanostima i zdravlju životinja i biljaka, unaprjeđivati e-trgovinu poljoprivrednih proizvoda, te ohrabrivati međusobna ulaganja poljoprivrednih poduzeća.

Obje strane izjavljuju da će zajedno organizirati Hrvatsko-kinesku godinu kulture i turizma 2019. i tom prigodom intenzivirati suradnju na području kulture i turizma. Obje strane podržavaju povećanje razmjene među ljudima, uključujući i u pogledu olakšanog zračnog prometa, i spremne su poduzimati učinkovite mjere u tu svrhu. Obje će strane dalje intenzivirati razmjenu na području društveno-humanističkih znanosti, produbljivati suradnju na poučavanju jezika, uspostavi sveučilišnih studija hrvatskoga i kineskoga jezika i kulture, i obostranoj razmjeni studenata te poticati sklapanje sporazuma o međusobnome priznavanju visokoškolskih diploma. Obje su strane spremne jačati suradnju na području športa, podupirati razmjenu iskustava i znanja između institucija za šport obiju Vlada, olimpijskih odbora i udruga određenih športova obiju zemalja.

Obje će strane surađivati na području filma, radija i televizije, poticat će suradnju i razmjenu iskustava vezanih za proizvodnju, emitiranje programa i obuku kadrova te daljnji razvitak industrije.

Obje su strane spremne dalje jačati suradnju na provedbi zakona, produbiti suradnju na prioritetnim područjima kao što su antiterorizam, traganje za bjeguncima u inozemstvu i povrat protuzakonito stečene imovine te suzbijanje prekograničnog kriminala. Obje su se strane složile o tome da će zadržati praksu zajedničkih policijskih ophodnja u Hrvatskoj, te nastaviti suradnju na ostalim područjima od zajedničkog interesa za obje zemlje. Obje strane potiču na što ranije potpisivanje sporazuma o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima i sporazuma o izručenju, te potiču na međusobno priznavanje i razmjenu vozačkih dozvola.(jutarnji.hr)jutarnji.hr /HIC.hr
foto:sastanak na Pantovčaku s kineskom delegacijom (predsjednica.hr)
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre