HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

30.srpnja 2019.
SLUŽBENI POSJET IZRAELU
Predsjednica Grabar-Kitarović se susrela s predsjednikom Rivelinom i premijerom Netanyahuom


Kolinda i Rivelin


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u trodnevnom službeni posjet Izraelu. U toj zemlji će boraviti od nedjelje do srijede . Predsjednica se odvojeno sastala s predsjednikom Rubenom Rivlinom Benjaminom Netanyahuom. Posjetila je i memorijalni centar Yad Vashem posvećen šest milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu. Izrazila je duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu.PONEDJELJAK

Susret s predsjednikom Rivlinom

Službeni dio državnog posjeta Predsjednice Republike Državi Izraelu započeo je danas svečanom ceremonijom i prijemom kod izraelskog predsjednika Rubena Rivlina. Dvoje predsjednika su održali bilateralni sastanak na kojem su zaključili da Republika Hrvatska i Država Izrael kao mediteranske zemlje dijele zajedničku baštinu, interese i mogućnosti, a tijekom bilateralnog sastanka razmijenjena su mišljenja o jačanju i širenju cjelokupne suradnje u područjima gospodarstva, obrambenog sektora, IT-a, turizma i poljoprivrede. Isto tako, izraženo je obostrano zadovoljstvo širokom suradnjom između hrvatskih i izraelskih sveučilišta, kao i mogućnošću jačanja kulturne i znanstvene suradnje.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako hrvatske tvrtke mogu izraelskim partnerima ponuditi svoja iskustva i znanja u graditeljstvu, brodogradnji, proizvodnji namještaja i sličnim područjima, dok bi hrvatska poduzeća mogla istodobno imati koristi od izraelskog znanja u području upravljanja vodama.

Rivlin je zahvalio Hrvatskoj na stalnoj potpori u međunarodnim organizacijama. Pod vašim vodstvom Hrvatska je snažan saveznik Izraela u međunarodnim institucijama. U UN-u se već desetljećima provodi antiizraelska kampanja, tome treba stati na kraj. Hvala vam što se suprotstavljate mržnji prema Izraelu, istaknuo je izraelski predsjednik.

- Prošle godine pokušali smo ostvariti važnu i složenu suradnju s Hrvatskom. Nažalost, nije nam baš uspjelo. Ali naši odnosi ostaju čvrsti i zajedno možemo prevladati teškoće. Vaš posjet daje mi nadu da ćemo pronaći nove načine suradnje. Vjerujem da naše prijateljstvo trebamo pretvoriti u strateško partnerstvo. Postoji izniman potencijal za suradnju u energetici, poljoprivredi, obrani, kibernetičkoj sigurnosti i znanosti, naglasio je Rivlin.

Grabar-Kitarović posjetila je i Yad Vašem, gdje je zapalila vječni plamen žrtvama holokausta i položila vijenac na ploču ispod koje je pepeo žrtava iz nacističkih logora smrti, te poručila kako ne smijemo zaboraviti  da se ne bi opet dogodilo.

Izražavam svoju duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu i duboko suosjećanje s obiteljima žrtava i njihovim potomcima. Upravo ovdje, još jednom naglašavam da se holokaust nikada neće i ne smije zaboraviti, kazala je predsjednica. Ovo nije njezin prvi posjet Yad Vashemu i, kako je rekla, "kad god ga posjetim uvijek sam iznova potresena tragedijom židdovskog naroda i najcrnjeg sata čovječanstva."

- Kao predsjednica Republike Hrvatske, zemlje utemeljene u antifašizmu i Domovinskom ratu, posebice sam ponosna na sve Hrvate - pravednike među narodima - i mnoge druge Hrvate koji su u tami rata i neizrecivih zločina bili simbol svijetla i hrabrosti, rekla je predsjednica.


Susret s premijerom Netanyahuom

Grabar-Kitarović će se danas sastati i s izraelskim premijerom, čelnikom Knesseta te ministrom vanjskih poslova i prometa.

Nakon sastanka s predsjednikom Rivalinom hrvatska predsjednica se sastala s premijerom
Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu. Na sastanku je izrazila namjeru da odnose Hrvatske i Izraela s prijateljskih podigne na razinu strateškog partnerstva.

- Moj glavni interes je podići razinu naših odnosa s prijateljskih na odnose strateškog partnerstva, izjavila je predsjednica nakon razgovora s Netanyahuom u četiri oka.

Dvije zemlje dijele zajedničke interese u sigurnosti, obrani i gospodarstvu, istaknula je. U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Europi i Mediteranu te da je suradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost naših naroda.

Reagirajući na činjenicu da i u Europi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael "u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Europske unije" već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma.

- Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama, kazala je predsjednica.

Podsjetila je da problemi prerastu u sporove i to nažalost vrlo brzo.

- Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama - BiH i Makedoniji - da dođu u okrilje Europske unije.

Premijeru je zahvalila na sućuti za Josipa Briškog, vojnika Hrvatske vojske koji je nedavno poginuo u napadu talibana u Kabulu.

Izraelski premijer je nakon izraza sućuti za poginulog vojnika u Afganistanu kazao da je taj događaj primjer zajedničkih izazova s kojima se suočavamo.

Netanyahu: Izrael brani i Europu

Vrlo jasno je upozorio  na opasnost radikalnog islama koji "želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena".

- Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan, rekao je Netanyahu.
Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daeshu (ISIL), već "prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila".

- Biti ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti bojišnice protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Europu, kaže Netanyahu.

 

NEDJELJA

Hrvatska predsjednica stigla je u nedjelju u trodnevni službeni posjet Izraelu. Prvog dana boravka obišla je Baziliku Svetog groba i Franjevačkog samostana u Jeruzalemu, gdje se susrela s hrvatskim franjevcima i uručila im Povelju Republike Hrvatske.
Obraćajući se kustosu fra Francescu, gvardijanu samostana fra Marcelu i definitoru Kustodije Svete zemlje fra Siniši, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo susretom, istaknuvši ponos na sve hrvatske franjevce koji su kroz sedam stoljeća zajedno sa svojom braćom iz cijele Europe čuvali Kristov grob i brinuli se o kršćanima u Svetoj zemlji.Posjet Izraelu
Gospodarstvo, razmjena znanja u visokim tehnologijama, poljoprivreda te suradnja u sigurnosti i obrani
 s naglaskom na kibernetičku sigurnost i protuterorizam bit će glavne teme razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović  i izraelskog državnog vrha tijekom državničkog  posjeta židovskoj državi u cilju podizanja odnosa na veću razinu, doznaje se iz izvora bliskih Pantovčaku.

Predsjednica će u ponedjeljak u Jeruzalemu sastati se sa svojim domaćinom, predsjednikom Reuvenom Rivlinom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yulijem-Yoelom Edelsteinom i ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom.

Posjet hrvatske predsjednice Izraelu pokazatelj je nastavka partnerske suradnje dviju strana, kao i strateškog opredjeljenja Hrvatske za bliskom suradnjom s tom, kako podsjeća izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, "geografski i geostrateški izoliranom" bliskoistočnom državom.

Radi se također o uzvratnom posjetu nakon što je u srpnju prošle godine Rivlin bio prvi izraelski predsjednik u državničkom posjetu Hrvatskoj. U Izraelu su prije Kolinde Grabar-Kitarović tijekom svojih mandata bili i Stjepan Mesić i Ivo Josipović, koji su dolazili u službene posjete, kao što su to učinili i prethodni izraelski predsjednici, Shimon Peres 2010. i Moshe Katzav 2003.

Hrvatska i Izrael diplomatske su odnose uspostavili u rujnu 1997.

Ovaj državnički posjet dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Hrvatska odustala od kupovine 12 izraelskih rabljenih borbenih zrakoplova F-16 Barak, vrijednih 500 milijuna američkih dolara, jer SAD nije Izraelu dao zeleno svijetlo za prodaju nadograđenih zrakoplova trećoj  strani.

No, iako je taj posao propao, zbog čega se glavni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam ispričao službenom Zagrebu, dvije zemlje su odlučne nastaviti dijalog te se, kako se doznaje, razgovara o izgradnji tvornice streljiva u Hrvatskoj, kao i ostalih elemenata iz "paketa F-16". 

Suradnja u sigurnosti i obrani se nastavlja, potvrdio je izvor na Pantovčaku, a naglasak je na protuterorizmu i kibernetičkoj sigurnosti. Predsjednica će u srijedu, posljednjeg dana posjeta, sudjelovati na skupu posvećenom upravo kibernetičkoj sigurnosti, a dvije će strane potpisati sporazum o suradnji na tom području.

Izrael je do sada takav sporazum potpisao s manje od 10 država.

Hrvatska želi s Izraelom posebice osnažiti i suradnju na području poljoprivrede te promovirati luku Rijeku kao "mediteranska vrata srednje Europe" za robu i dobra s Bliskog istoka i Azije.

Grabar-Kitarović, u čijem se izaslanstvu nalaze ministar gospodarstva Darko Horvat i  Duško Grabovac, zamjenik člana predsjednika uprave Luke Rijeka, u svoj je raspored uvrstila i posjet Haifi gdje će se potpisati sporazum o suradnji dviju luka, Rijeke i Haife te inaugurirati katamaran izgrađen u Hrvatskoj.

Što se bliskoistočnog mirovnog procesa tiče, Grabar-Kitarović je na susretu s Rivlinom i Netanyahuom prije četiri godine kazala da se istinski nada nastavku dijaloga između Izraela i Palestinaca te da Hrvatska podupire napore međunarodne zajednice u uspostavi mira i sigurnosti te rješenje o dvije države. Istaknula je pritom da mir i sigurnost Izraela ne smiju biti dovedeni u pitanje.

Kao i 2015., tijekom radnog posjeta, predsjednica će i ovaj puta u Jeruzalemu posjetiti Muzej holokausta Yad Vashem, a nakon ceremonije polaganja vijenca dvije će strane na pet godina obnoviti Memorandum o suradnji u području poučavanja holokausta između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Yad Vashema.


hrt/HIC.hr
foto: arhiv

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre