HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

07.lipnja 2019.
SUMMIT SREDNJE I JUGOISTOČNE EUROPE
Hrvatska predsjednica sudjelovala na summitu Triju mora u Ljubljani

Kolinda i Pahor u Ljubljani

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Ljubljani je sudjelovala na dvodnevnom summitu, srijeda i četvrtak, Inicijative Triju mora. Summit u Ljubljani je dobio novu dimenziju-investicijski fond za izgradnju prometne, energetske i digitalne infrastrukture, objavili su u srijedu čelnici država članica. Fondu je u četvrtak pristupila i Europska investicijska banka, a pregovara se i s drugim europskim, te Svjetskom bankom. 

Inicijativu Triju mora 2015. pokrenuli su hrvatska predsjednica i njezin poljski kolega Andrzej Duda održan. Forum je okupio 12 članica Europske unije u srednjoj i istočnoj Europi, između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.Zakjučci sa summita u Ljubljani

Sudionici zadnjeg dana summita u Ljubljani potpisali su zajedničku deklaraciju koja sadržava načelnu i već više puta ponovljenu predanost ciljevima jačanja ekonomskog razvoja i kohezije EU-a izgradnjom energetske, prometne i digitalne infrastrukture.

Nakon završetka summita, nakon dvosatnog zasjedanja, poručili su da žele konkretne rezultate. 

Na konferenciji su govorii hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor, poljski predsjednik Andrzej Duda, rumunjski predsjedniki Klaus Iohannis te predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker koji je drugi put sudjelovao na skupu platforme pokrenute prije četiri godine.

Predsjednici su istaknuli kako je Inicijativa posve usklađena s naporima EU-a, da su u nju pozvane i zemlje zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva te da žele potaknuti Europsku komisiju da u svoje buduće politike uključi njihove zaključke. 

Juncker je rekao da je riječ o "konkretnim projektima kojima je cilj poboljšanje života ljudi koji žive u ovoj regiji, pa joj je Komisija od samog početka pomagala".  

Predsjednici su pozdravili ponovno sudjelovanje predsjednika Komisije na susretu platforme koju se ranije smatralo trojanskim konjem Sjedinjenih Država protiv Njemačke, Rusije ili samog EU-a.

- Istaknuli su kako je ona prilika da se čuje glas srednje Europe kao trenutno najbrže rastućeg dijela Unije i kako su potrebni konkretni rezultati. Zbog toga su se složili da se treba nužno riješiti nepotrebnih birokratskih prepreka, poboljšati investicijsku klimu i ubrzati postupke izdavanja raznih dozvola u državama, rekla je hrvatska predsjednica na konferenciji. 

- Ne želimo birokraciju, tajništvo i sjedište, nego konkretne projekte i prilike da ih financiramo, poručila je Grabar-Kitarović, a to je ponovio i Duda. Njih dvoje dan ranije su proglašeni "majkom osnivačicom" i "ocem osnivačem" Inicijative pokrenute 2015. godine koja danas okuplja 12 država, uz potporu SAD-a, a odnedavna i Njemačke.

Osim ministra za energetiku Ricka Perryja, u Ljubljanu je u srijedu stigao i njemački predsjednik Franz-Walter Steienmeier

Jedan od konkretnih rezultata je investicijski fond za izgradnju prometne, energetske i digitalne infrastrukture koji je pokrenut na prošlogodišnjem summitu u Bukureštu, no stavljen u funkciju tek u Ljubljani, na čelu s poljskim i rumunjskim bankama.

U četvrtak je fondu pristupila i Europska investicijska banka, a pregovara se i s drugim europskim, te Svjetskom bankom. 

- Snažna potpora EU-a ulagačima pruža veću sigurnost i na nama je da tu potporu iskoristimo. Dosta smo o tome razgovarali danas i kada je riječ o našim vlastitim državama, o potrebi osnaženja i poboljšanja investicijske klime i složili smo se da je apsolutno nužno ukloniti nepotrebne birokratske prepreke i ubrzati postupke izdavanja raznih dozvola i poslovanja u svim našim državama, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Inicijativa je značajan poticaj koji treba Europa, a mora biti komplementarna s EU-om, naglasio je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Ocijenio je da je glavna zadaća inicijative triju bolje povezivanje država koje u njoj sudjeluju nego što je to sada slučaj.
Uoči summit u Ljubljani

Dosad su održana tri sastanka na vrhu, u Dubrovniku 2016., u Varšavi 2017. i u Bukureštu 2018. Na ovogodišnji summit, po drugi put popraćen business forumom, stiglo je više od 600 predstavnika poslovnog svijeta iz 43 države.

Novost ove godine je da će se prvi put nakon foruma predati izvješće o napretku u ključnim projektima, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenivši kako se inicijativa "nevjerojatno" razvila od 2015. kad je dočekana s puno skepticizma..

- Ono što je još iznimno je investicijski fond koji je pokrenut prošle godine potpisivanjem neobvezujućeg pisma namjere između banaka na našem prostoru. Danas to postaje pravi fond u kojem su zasad Poljska i Rumunjska, no pregovara se s europskim bankama za investicije i razvoj, kao i sa Svjetskom bankom, pa se očekuje da će i one sudjelovati, a potom i druge zemlje, rekla je nakon panela "EU između Baltika, Jadrana i Crnog mora".

U raspravi su sudjelovali i slovenski predsjednijk Borut Pahor, estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, bugarski predsjednik Rumen Radev, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto, poljski predsjednik Andrzej Duda, američki ministar energetike Rick Perry te predsjednik Češke Miloš Zeman koji je prvi put došao na summit.

Grabar-Kitarović je kao glavne hrvatske interese u sklopu inicijative navela prometnu infrastrukturu, digitalizaciju i LNG terminal na Krku koji, smatra, nije samo važan energetski, nego i strateški.

- Bitno je omogućiti da cijeli prostor srednje Europe nije ovisan o jednom izvoru energije i da diverzificiramo i povežemo cijeli prostor". Za digitalizaciju je kazala da je "rješenje mnogih problema u Hrvatskoj, uključujući iseljavanje".

- Širokopojasni internet i njegovo uvođenje omogućili bi bolje i kvalitetnije školovanje, ali i to da možete živjeti u Hrvatskoj, a raditi negdje drugdje. To je posebice važno u udaljenijim i manjim mjestima popout otoka, ruralnih i planinskih područja, dodala je.

U predsjedničkoj palači u Ljubljani za sudionike je organizirana i svečana večera.

hrt /HIC.hr
foto:predsjednica.hr 

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre