HIC


made in croatia, suveniri

05.ožujka 2019.
KONFRENCIJA "KAKVU HRVATSKU TREBAMO"
Predsjednica ponovo uputila packu Vladi, može li itko živjeti s minimalnih 3000 kuna

Kolinda Grabar-Kitarović
Na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - 2 godine poslije"koju je po drugi put organizirao Večernji list sudjelovao je i hrvatski državni vrh. Konferencija je održana u zagrebačkom hotelu Esplanada na temu
demografija, obrazovanje, nacionalna sigurnost, politički sustav, energetika, ekologija, turizm te novi hrvatski imidž i odnosu prema prošlosti. Predsjednica Grabar-Kitarović je u svom izlaganju uputila packu Vladi.Grabar-Kitarović: Prosječna neto plaća treba biti minimalno 7500 kn 

U svom uvodnom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović je čestitala Večernjem listu na 60. obljetnici djelovanja i organizaciji konferencije "Hrvatska kakvu trebamo" i niza prethodnih konferencija.

Lijepo je i dobro je kad mediji nisu samo distancirani kritičari stanja u društvu, nego i aktivni sudionici pronalaženja rješenja“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako je glavnom uredniku Večernjaka Draženu Klariću više puta rekla kako su joj "ukrali" ideju jer joj je bila namjera organizirati niz okruglih stolova upravo pod tim naslovom. Poručila je da svi zajedno možemo učiniti puno više.

- Možemo reći da Hrvatska dobro stoji na međunarodnome planu, ali ne i na unutarnjem, poručila je okupljenima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Potrebno je da ovaj narod vrati vjeru u sebe i svoje mogućnosti, poručila je i pozivala sve na zajednički rad u postizanju rezultata. Predsjednicaj je kazala kako je cijena rada u Hrvatskoj previsoka, produktivnost premala, zaposlenja nesigurna, a plaće preniske. Može li itko živjeti s minimalnih 3000 kuna? Moramo naći načina rasteretiti plaće, pri čemu nam cilj mora biti omogućiti da prosječna neto plaća bude oko 7500 kuna. To je minimum do kojeg sam došla u razgovoru s našim ljudima diljem Hrvatske“, istaknula je. „Cijena rada u Hrvatskoj je previsoka, rad nesiguran, plaće preniske, a produktivnost još uvijek premala“, dodala je.

 "Stranci nas vide puno bolje, nego što mi vidimo sebe", poručila je Grabar-Kitarović koja je svoje izlaganje završila riječima: Još više vjerujem u budućnost svojega naroda. Još više vjerujem u našu Hrvatsku"

Na upit novinara zašto je bila tako 'oštra' prema Vladi predsjednica je odgovorila
- Oštri? Mislite? Pa mislim da sam bila vrlo pozitivna, jer moramo podizati raspoloženje u našem narodu. Možda je oštica kritike bila usmjerena prema svima nama, počevši od mene osobno pa lagano i do vas medija. Moramo se odmaknutii od ideoloških pitanja i početi razgovarati o stvarnim životnim pitanjima. Istaknula sam i pozitivne pomake napravljene u zadnje dvije godine, ali to građani moraju osjetiti na svojoj koži. Rekla sam i da vjerujem u ovaj narod i našu Hrvatsku, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.


Novinari su isto pitanje postavili i premijeru Plenkoviću. Evo što je rekao.

Ne bih rekao da građani ne osjećaju promjene na svom novčaniku. Hoćete da čitam svoj govor opet. Ne može Vlada dekretom odrediti da minimalna plaća bude 1000 eura. Onda će poslodavci početi davati otkaze ili prestati poslovati. (...) Nakon dvije godine mislim da je ipak malo bolje, što vi mislite?, rekao je premijer Andrej Plenković.Andrej Plenković

U svojem govor na konferencije "Kakvu Hrvatsku trebamo" Plenković je rekao.

- Moj je dojam da je kritika pregršt, a da su pohvale škrte. Tako to treba biti u demokracijama i mi se s time nosimo. Izgradili smo otpornost. Ako imamo konsenzus onda je to da svi zajedno hoćemo bolju Hrvatsku. To za mene znači zemlju koja ima kvalitetnije obrazovanje, pravednije, solidarnije i demografski vitalnije društvo, tolerantnije društvo, djelotvornije pravosuđe, konkurentnije gospodarstvo s većom kvlitetom života za sve građane i snažniju Hrvatsku u Europi i svijetu, poručio je uvodno premijer Andrej Plenković koji je nabrojio što u tom smjeru radi njegova Vlada. Najavio je kako će njegova Vlada ustrajati na strateškim projektima, a kao primjer je naveo Pelješki most i LNG terminal na Krku.

Kao netko tko razumije globalni kontekst založit ću se da se klonimo izolacionizma, demagogije i populizma. Držimo se racionalnog smjera koji je Hrvatska uzela proteklih 30 godina. Trebamo dijalog i trezvenu raspravu i drago mi je da mediji doprinose tome da nam budućnost bude kvalitetnija, da od puno ideja odabiremo one najkvalitetnije. Hrvatski narod će znati odabrati onoga kome će  dati povjerenje, zaključio je premijer.  
hrt/HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre