HIC


made in croatia, suveniri


08.ožujka 2019.
U POVODU MEĐUNARODNOG DANA ŽENA
Predsjednica sudjelovala na sjednici Međuparlamentarnog odbora u Bruxellesu

Kolinda u Bruxellesu

Na poziv Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obratila se kao glavni govornik na sjednici Međuparlamentarnog odbora u Bruxellesu, objavljeno je na aktualnoj stranici hrvatske predsjednice.


SNAGA ŽENA U POLITICI

U obraćanju na temu „Snaga žena u politici“ („Women's power in Politics“), predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako su, na bilo kojem većem skupu ili u međunarodnoj organizaciji, u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji, OESS-u ili Vijeću Europe, žene u manjini te dodala kako to vrijedi i za Europski parlament, i za parlamente u većini država članica Europske unije.

Žene su često neiskorišteni izvor snage i pokretačice su mira i sigurnosti, kazala je Predsjednica te ocijenila kako je njihovo političko sudjelovanje ključno za razvoj, dobro upravljanje i demokraciju. Zato trebamo uključiti više žena u sprječavanje i rješavanje sukoba, u očuvanje održivog i uključivog mira i u politiku općenito, dodala je.

Spomenula je kako su i tijekom agresije na Hrvatsku žene branile hrvatsku slobodu i neovisnost zajedno s muškarcima, bile liječnice i medicinske sestre, političke pregovaračice i humanitarne radnice, istaknuvši njihovu ključnu ulogu tijekom poslijeratnog oporavka i obnove. U tom smislu, navela je nezamjenjiv pozitivan doprinos žena održivom miru i razvoju. „Kada im se omogući potpun i jednak pristup resursima i mogućnostima te kada ih se uključi u donošenje odluka, žene potiču razvoj i mir. Bez žena je mir krhak, a razvoj nedostižan“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica je podsjetila na istraživanja koja pokazuju kako su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije, kako dolazi do golemog pozitivnog utjecaja na BDP, više razine zaposlenosti, povećane produktivnosti i pružanja odgovora na izazove starenja stanovništva. „Najbolje rodne politike polučuju najveću korist za gospodarstvo. A gospodarski uspješna društva imaju jednostavnu formulu: ona su uključiva i žene su u njima osnažene“, istaknula je.

Žene svakodnevno i kontinuirano dokazuju koliko su doista uspješne i upravo zato moraju biti ravnopravno zastupljene u politici i u vladama, parlamentima i upravljačkim odborima, kazala je te dodala kako moramo izgraditi političku kulturu pogodnu za ravnopravno sudjelovanje.

Predsjednica Grabar-Kitarović obrazovanje je istaknula ključnim za poticanje tolerancije, ali i za napore u izgradnji bolje budućnosti za žene, a time i za muškarce i čovječanstvo u cjelini, jer je ono najjače oružje protiv svih oblika predrasuda i nejednakosti.

„Moja poruka ženama i djevojkama je – imajte pouzdanja i vjerujte u sebe – u svoju vrijednost i snagu, u svoje znanje i sposobnosti. Zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte. Svakog dana, sve je više žena i muškaraca koji će vam pružati podršku. Vaša odlučnost srušit će sve preostale prepreke“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović svoje obraćanje u Europskom parlamentu.
Odvojeni susret s Tuskom i Junckerom


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svoj je jednodnevni posjet Bruxellesu završila radnim sastankom s predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom te predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Predsjednica je istaknula kako je s dvojicom predsjednika razgovarala o višegodišnjem financijskom aranžmanu, u kojem Hrvatska ima svoje interese koji se odnose na zadržavanje fondova u klasičnim politikama poput zajedničke poljoprivredne politike i kohezijskih fondova. Naglasila je kako bi za Hrvatsku bilo pogubno podizanje nacionalnog udjela u projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova, objavljeno je na aktualnoj strnici hrvatske predsjednice.

Razgovaralo se i o Inicijativi triju mora, a predsjednici Tusk i Juncker izrazili su potporu projektima, posebno naglašavajući činjenicu da je Inicijativa usmjerena na kohezijsku politiku europskog prostora i na promicanje europskih ideja i vrijednosti.

S predsjednikom Junckerom predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je o odnosima između Europske unije i Kine u kontekstu nadolazećeg sastanka na vrhu, koji će se održati u travnju, a sugovornici su se, među ostalim, osvrnuli i na situaciju u jugoistočnoj Europi, kao i na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

predsjednica.hr/HIC.hr
foto: šredsjednica.hr

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre