Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr24.rujna 2015.
SRBIJA ZABRANILA ULAZ TERETNIH VOZILA IZ HRVATSKE 
Premijer Milanović: 'Srpske su mjere smiješne, planirali smo otvoriti granicu, no sad nećemo'
Milanović je rekao da mu je Vučić u telefonskom razgovoru rekao da će učiniti sve, a da nije napravio ništa te da i dalje nitko ne prelazi preko graničnog prijelaza Horgoš

Zoran Milanović

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prijelaza Bajakova, nakon što je Srbija uvela protumjere, iako je to bilo planirano.
"Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao otvoriti granice, međutim sad moramo na ovo reagirati", rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a o izbjegličkoj krizi.

"Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jest da se dio izbjeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti", rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a, kazavši da su srbijanske mjere "smiješne".

Od ponoći su stupile na snagu protumjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prijelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda, potvrdio je u ponoć novinarima srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo.

Protumjere srbijanske vlade podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Primjena počinje odmah. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima”, rekao je ministar Stefanović, a prenosi RTS.

"Sada su donijeli tu mjeru, razgovorao sam o tome tijekom večeri s Federicom Mogherini. Što ćemo točno napraviti, to će reći ministar unutarnjih poslova. Dakle, neće biti nasilja ni rata da se razumijemo, sve je mirno, ali ovo nije normalno ponašanje", rekao je Milanović.

Dodao je da mu je Vučić u telefonskom razgovoru rekao da će učiniti sve, a da nije napravio ništa i da i dalje nitko ne prelazi preko graničnog prijelaza Horgoš.

Na upit je li itko na sastanku čelnika EU-a spominjao hrvatsko-srbijanske odnose, Milanović je odgovorio niječno.

"Nitko ni jednom rječju. Nekakvo pismo koje je pisao Vučić nitko nije vidio. Ja se ovim ne rugam Srbiji, meni je žao zbog ovoga ali ovakava vrsta manipulacije možda prolazi u Beogradu, ali u Zagrebu, u Europi ne. I dalje ostajem otvoren za dijalog, to nije fraza, to je činjenica. Ja sam jučer preko naše ambasade u Beogradu molio Vučića da se javi i da nije bilo toga ne bi se ni čuli. Ne znam što se događa u Beogradu, ali znam što se događa u Zagrebu i Bruxellesu".

Srbijanski mediji izvještavaju sa summita u Bruxellesu kao da su blokada graničnog prijelaza Bajakovo i hrvatsko-srbijanski odnosi glavna tema.

(RTL/HIC)

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre