ADRESAR HRVATA IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


18.lipnja 2015.
SLUŽBINI POSJET JAPANU
Premijer Milanović: Otvoreni smo japanskim ulaganjima.

Premijer Milanović u Japanu

Hrvatski premijer Zoran Milanović u sklopu službenog posjeta Japanu razgovarao je u srijedu s japanskim premijerom premijerom Shinzōm Abeom o mogućnostima privlačenja japanskih ulaganja te o proširenju gospodarske suradnje i robne razmjene između Hrvatske i Japana, priopćio je Ured predsjednika Vlade.

Abe je u izjavi nakon sastanka izrazio svoje poštovanje Hrvatskoj u svemu što je učinila kako bi ponovno izgradila zemlju i ostvarila etničko pomirenje nakon Domovinskog rata te na ulasku u članstvo Europske unije prije dvije godine. Izvijestio je da je s Milanovićem razgovarao o tri važne teme - produbljivanju bilateralnih odnosa, važnosti suradnje Japana i EU i međunarodnoj suradnji u postizanju mira, stabilnosti i prosperiteta u svijetu.

- Hrvatska je za Japan važan partner s kojim dijelimo osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava. Želimo nastaviti dalje razvijati naše bilateralne odnose- poručio je Abe.

U svojoj izjavi nakon sastanka, premijer Milanović kazao je da do sada Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnome ishodu. Hrvatska očekuje da ulaganje u energetski sektor bude prekretnica što se japanskih ulagača tiče.

- Hrvatska je mjesto velikih mogućnosti, mala, ali stabilna zemlja, dobro regulirana, dobro održavana, u kojoj se strani investitori mogu osjećati sigurnima, zaštićenima i cijenjenima. S velikim zadovoljstvom pratimo porast broja gostiju iz Japana u Hrvatskoj. Otvoreni smo japanskim ulaganjima u područjima u kojima je Japan globalno uspješan, na primjer, u avioindustriji između ostalih, u čemu bismo mogli postati dobar dobavljač japanskim tvrtkama koje su u vrhu svjetske tehnologije. To je vid dugoročne suradnje i procesa koji bismo voljeli ostvariti. Japan je i dalje jedan od motora svjetske ekonomije i rasta, japansko se gospodarstvo ponovno potvrdilo kao inventivno i spretno gospodarstvo pod vodstvom premijera Abea koji lomi određene stereotipe o Japanu, japanskim običajima i zapadnjačkim interesima. Japan je u poziciji da vodi i doprinosi najboljim procesima u svijetu, ne samo u tehnologiji nego i u politici i moj je posjet priznanje tome vodstvu, izjavio je premijer Zoran Milanović. 

Prije sastanka s Abeom, Milanović je posjetio Nj.C.V. krunskog princa Japana Naruhita, a susreo se i s članovima Japansko-hrvatske parlamentarne grupe prijateljstva, na čelu s njezinin predsjednikom Sadakazuom Tanigakijem.

vecernji.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre