HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

21.siječnja 2019.
KOALICIJA U VLADI
Premijer komentirao najavljeno Bandićevo pismo namjere Vladi

Plenković i Bandić

Premijer Plenković komenirao je Bandićevu najavu pisma namjere Vladi vezano za 5 kapitalnih zagrtebačkih projekata. Ovo je vlada dijaloga i partnerstva, rekao je premijer komentirajući Bandićeve najavu.
- Ideja o tramvajskoj liniji do zračne luke nije nova. Ideja o novim tramvajima je korisna ideja za Zagreb i hrvatsko gospodarstvo. Zagreb na Savi je najveći projekt na duljem štapu. Nisam doživio da je tih pet projekata vezano za dilemu ili izbori ili tih pet projekata, upravo obrnuto, rekao je premijer Plenković. 

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora ranije je komentirao Bandićev zahtijev i napise u medijima da se rardi o Bandićevoj ucjeni Vlade. Rekao je da nije vidio zahtijeve i dodao
Nećemo pristajati na nikakve ucjene. Tko će ucjenjivati, ne može biti dio vladajuće koalicije. Ako će biti bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore”, rekao je Jandroković.

Podsjetimo Bandić je najavio pismo namjere premijeru u vezi s kapitalnim projektima u Zagrebu, navodeći Imunološki zavod, dječju bolnicu, 60 niskopodnih tramvaja, projekt “Zagreba na Savi” i tračničku vezu sa Zračnom lukom. Napomenuo je pritom kako se prometni čvor Rotor radi zajedno s Včadom i financira se s 85 posto EU sredstava. Bandić želi da se riješenje 5 zagrebačkih projekata ubrza.

- Ja živim ovaj grad 19 godina, svaki trenutak da napravim nešto u interesu građana ovog grada. Neki govore o ucjenama neki govore o kampanji. Ja ne znam što je ucjena ni što je kampanja. Meni je svaki dan novi dan, svaki dan 16 sati, 365 dana. Ja vam te riječi koje čujem u optjecaju ne razumijem, rekao je Bandić.


Komentar oporbe

Prijevremenih izbora u Hrvatskoj neće biti, tvrdi SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras. Dokaz za to mu je, kako kaže, nervoza vladajućih. Komentirao je najavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o slanju pet zagrebačkih projekata Vladi.

- Tu ima nekoliko vrsta projekata - Imunološki zavod koji država mora sama riješiti, država je vlasnik Imunološkog zavoda, kao što bi morala riješiti i neisplatu 4 mjeseca plaća u RIZ-u odašiljačima. Zagreb na Savi je razvojni projekt u kojem interes također ima država, no to nije novi projekt, o tome se priča već 20 godina. Zagrebačka rijeka mora biti prostor koji treba aktivirati. Dječja bolnica u Blatu je isto državni interes. Bilo bi dobro da Končar pokuša i uspije u izvoznim naporima da se niskopodni tramvaji probaju prodati na nekom tržištu, volio bih vidjeti iskorak van Hrvatske. Svi se ti projekti trebaju rješavati uz suradnju s državom. Ali, to su već puno puta ispričane priče, nema tu novih razvojnih projekata, rekao je Maras.

- Mislim da Bandić nema snagu ništa rješavati, njega HDZ drži u Gradskoj skupštini, i to je samo performans gdje želi ispasti važniji nego što jest, a koristi "preletače", ljude koji su izdali svoje birače da bi pokazao svoju političku snagu. Borit ću se da to hrvatski građani više ne gledaju. Da on ima snagu nešto riješiti, o ovim projektima ne bi razgovarali, ovo je još jedan Bandićev "no deal". 

Inače, Marasova stranka priprema za izbore za Europski parlament. I on će biti na listi jer smatra da najjači ljudi u SDP-u moraju preuzeti odgovornost. Kaže da od toga ne bježi, a ne bi trebao ni predsjednik stranke.
HRT/HIC.HR
foto:CEROPIX (Sandra Šimunović)
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre