HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

07.kolovoza 2019.
SPAŠAVAJU BRODOGRADILIŠTE
Premijer i tri ministra posjetili riječki 3.maj
Plenković u Rijeci


Premijer Andrej Plenković u utorak je posjetio brodogradilište 3.maj u Rijeci. U njegovoj pratnji bili su ministri gospodarstva, pravoduđa i mora prometa i infrastrukture Darka Horvata, Dražena Bošnjakovića i Olega Butkovića. Premijer se sastao s direktorom 3. maja Edijem Kučanom, a potom je obišao brodogradilište. Kučan je premijeru predstavio stanje i planove za nastavak proizvodnje, izjavio da je ono što je čuo ohrabrujuće.

Cilj našeg angažmana je da u ovom trenutku riješimo ono što je nužno, a da za otprilike dvije godine koliko bi trebalo trajati dovršavanje brodova - uz pronalazak partnera omogućimo opstanak brodogradnje u 3.maju, izjavio je nakon sastanka premijer Andrej Plenković. Politička odluka je donesena, to je sad stvar provedbe, dodao je.


Na sastanku i obilasku brodogradilišta bili su i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je istaknuo da se završe ovi brodovi, za njih bi se dobilo više nego što će se potrošiti novaca za njihov završetak. Tu je "kvaka 22". Ako se to može napraviti, onda se mora napraviti, izjavio je župan Komadina.


Rješavanje krize u 3. maju Vlada je podijelila u tri dijela, s naglaskom na tome da država nema dodatnog troška. Prva je faza deblokada računa i isplata svih zaostalih plaća za 744 radnika. Druga je faza dogovor brodogradilišta, naručitelja i Vlade kako bi se završila 4 započeta broda. Treći korak je pronaći sigurnog partnera. 

Na upit novinara kako pravno odvojiti 3. maj od Uljanika, Plenković je rekao da je cijeli postupak pravno, financijsko, ekonomsko i brodograđevno stručno pitanje te su uključena ministarstva financija, gospodarstva i pravosuđa kao i tvrtka Hrvatska brodogradnju-Jadranbrod.

Svaka od tih institucija, po njegovim riječima, ima svoju zadaću kako bi se pronašao pravno čvrsti okvir u kojem se u punoj mjeri može provesti prošlotjedni zaključak Vlade, a to je uključenje Vlade u nastavak proizvodnje u 3. maju.

Riječki škvar „3. maj je za Rijeku, kao i Uljanik za Pulu, identitetsko pitanje. Riječko brodogradilište postoji od 1905. godine, ima ogromnu tradiciju i iza sebe lijepu knjigu proizvedenih i isporučenih brodova“, istaknuo je.


Sindikati traže ista pravila i za Uljanik

Istodobno, predstavnici Jadranskoga sindikata u Puli zatražili su od Vlade primjenu istih pravila za sva hrvatska brodogradilišta. Ne žele, kažu, da Uljanik nestane, žele i ondje pokretanje proizvodnje. Za to svi uvjeti postoje, kaže predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Nekoliko brodova, naime, čeka dovršenje, a naručitelji žele i nove gradnje - poručuju sindikalisti.


HRT/HIC.HR
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre