HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri


02.studeni 2018.
JAČANJE GOSPODARSKIH VEZA
Premijer Plenković u petodnevnom posjetu Kini

zastave-kineska i hrvatska

Premijer Andrej Plenković u petodnevnom je posjetu Kini. To je njegovo najdulje službeno inozemno putovanje otkako je preuzeo dužnost. Čeka ga opsežan program koji uključuje razgovore s najvišim dužnosnicima i čelnicima vodećih kineskih tvrtki, poput China Road and Bridge Corporation koja gradi Pelješki most, te sudjelovanju na gospodarskim forumima i sajmovima.

Hrvatski premijer svoj posjet počinje u Pekingu gdje će se, u Velikom domu naroda na Trgu Tiananmenu, sastati s kineskim kolegom Lijem Keqiangom. U Pekingu će također održati radne sastanke s predsjednicima uprava i drugim dužnosnicima golemih kineskih državnih tvrtki China Road and Bridge Corporation, China Railway Group Limited, Norinco i CSIC Shipbuilding Corporation.

Nakon Pekinga, premijer će otputovati u Hangzhou, gdje će se sastati s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang. Obići će i obližnji most Hangzhou Bay u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana, tvrtke koja je sagradila taj 36 kilometara dugačak most i koja gradi Pelješki most. U Hangzhou će se sastati i s predsjednikom tvrtke China Aoyuan Group.


Hrvatska otvara turistički ured u Kini


Slijedeća etapa puta je Šangaj, najveća trgovačka luka na svijetu, gdje će uz brojne svjetske čelnike Plenković sudjelovati na otvaranju sajma China International Import Expo na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta. Na sajmu će sudjelovati i izaslanstvo HGK-a i predstavnici hrvatskih tvrtki. Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist će sudjelovati na forumu 'Trade & Innovation', otvorit će Ured HTZ-a, te sudjelovati na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK-a.


Deficit u trgovinskoj razmjeni

Hrvatski deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom iznosio je prošle godine 652 milijuna dolara, što je 90 milijuna dolara više nego godinu ranije. Trendovi ipak nisu tako loši budući da i hrvatski izvoz u Kinu raste: 2017. rastao po stopi od 50 posto, na 125 milijuna dolara, a ove godine također raste po stopi od 44 posto. S druge strane, broj kineskih turista u Hrvatskoj također raste po iznimno visokim stopama. Prema podacima sustava eVisitor tijekom prvih deset mjeseci ove godine kineski turisti su ostvarili 216 tisuća dolazaka i 315 tisuća noćenja što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 43 posto u dolascima i 42 posto u noćenjima.

U izaslanstvu premijera Plenkovića su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, župan Zadarske županije Božidar Longin, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Nacionalna koordinatorica za inicijativu Kina+16 Zdravka Bušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman, te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić.
HRT/HIC.HR
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre