HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri


11.siječnja 2019.
ZBOG TREĆE STRANE
Propao posao s Izraelicima vezano za nabavu F16 borbenih zrakoplova

F16 zrakoplov

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je primio glavnog direktora izraelskog Ministarstva obrane Udija Adama, koji ga je izvijestio da Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Predstavnike MORH-a i izaslanstvo izraelskog Ministarstva obrane u Banskim dvorima primio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Izrael izvijestio da ne može isporučiti zrakoplove F-16 Barak Hrvatskoj
 
Nakon sastanka s izraelskim kolegama, ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je kako je Izrael službeno izvijestio MORH da ne može dobiti odobrenje SAD-a za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.
 
Dodao je da će Ministarstvo, s obzirom na tu činjenicu, predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka.
 
Ministar je naglasio da je hrvatska strana sve napravila ispravno i nema nikakve odgovornosti za ovu neočekivanu situaciju na koju Zagreb nije mogao utjecati.
 
"Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva", kazao je Krstičević te dodao kako je Hrvatska taj proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. 
 
Istaknuo je kako je MORH i dalje otvoren za suradnju i razvoj odnosa s Ministarstvom obrane Države Izrael, kao i da Hrvatska i dalje ima političku volju jačanja sposobnosti vojnog zrakoplovstva razvijenog tijekom Domovinskog rata. 
 
"Uvjeren sam da će ova Vlada to znati i realizirati", zaključio je ministar Krstičević.


 
Hrvatska nije odgovorna za nemogućnost isporuke aviona
 
Izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da ne može isporučiti avione te su dali do znanja da Hrvatska nije odgovorna za to. Generalni direktor izraelskog ministarstva Udi Adam, koji je predvodio izraelsko izaslanstvo, na konferenciji za novinare rekao je kako su Hrvatska i Izrael kroz čitav projekt bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu.
 
''Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT (Third Party Transfer) i provesti projekt zbog okolnosti izvan naše kontrole. Kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna'', rekao je Adam, dodavši da zbog nepredviđenih okolnosti posao nije moguće dovršiti.


 
Vlada će poništiti odluku o nabavi borbenog aviona
 
Vlada Republike Hrvatske stoga će poništiti Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018., ali ostaje privržena nastavku modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na sjednici Vlade u četvrtaka Plenković se dotaknuo i teme sporne nabave izraelskih zrakoplova.
Naglasio je da je politička volja Vlade da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva neupitna.

Što se tiče tehnologije eventualnih budućih natječaja i budućih odluka, to ćemo sve donositi kada dobijemo cjelinu informacija i od Izraela, ali i od Sjedinjenih Američkih Država, koje su u ovom konkretnom slučaju bitne zbog davanja suglasnosti za transfer tehnologije trećoj strani“, rekao je.

Ponovio je da nakon niza konzultacija, provjera i razgovora u razdoblju kada su se donosile konačne procjene stručnoga tima ovakvih prepreka koje su se pokazale posljednjih nekoliko tjedana  nije bilo niti su one bile jasno artikulirane od bilo koga od partnera.

U svakom slučaju, kazao je premijer Plenković, kupoprodajnog ugovora nema, on nije potpisan i nema nikakve štete za Hrvatsku.

„Napravili smo sve i u dobroj vjeri i temeljem dužne pažnje koju je ovoj temi tada posvetio stručni tim. Ukoliko se pokaže da ovaj projekt kako smo ga zamislili neće moći biti dovršen temeljem odluke od 29. ožujka, Vlada tu odluku kao što ju je donijela može i poništiti“, zaključio je predsjednik Vlade.
Večernji list ranije je objavio kako su Izraelci priznali - da im je SAD inicijalno odobrio prodaju nadograđenih zrakoplova F-16 Barak, ali s jasnim uvjetom - da se dogovor odnosi samo na Hrvatsku. No, posao je propao kad su krajem ljeta - F-16 ponudili i Bugarima i Rumunjima.

Sporno je to što je postojala mogućnost da Izrael i tim zemljama proda zrakoplove prema "hrvatskome modelu", što je Sjedinjenim Državama neprihvatljivo, a zbog čega je Hrvatska postala kolateralna žrtva


- Upravo su Izraelci, kao vješti trgovci našli tri korumpirane zemlje s kjima mogu na taj način razgovarati i za sebe dogovoriti najbolju cijenu. I to za zrakoplove koje nitko ne bi kupio osim ove tri zemlje. Ja bih to nazvao "sekundarnom kupnjom" - ja sam vas pokušao prevariti, a i vi mene. Pa nas je netko drugi spriječio, izjavio je u Studiju 4 bivši trgovac oružjem Zubak. Alternativa je, smatra - kupnja novih F-6 od SAD-a. 

Ovo nije dobro što se radilo i što se radi, ali hvala medijima koji su odigrali veliku ulogu. Spasili smo najmanje 700 milijuna dolara. Ovdje je po meni stvari došlo do jednog političkog nemorala, rekao je Zubak.

Inače, Ministarstvo obrane tvrdi da ne postoji nikakavo upozorenje, takozvani  'non paper', u kojem američka strana upozorava Hrvatsku o preprekama za prodaju izraelskih zrakoplova F-16.

To je isto potvrdio i premijer Andrej Plenković, a jučer su i s Pantovčaka poručili kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nikada nije primila nikakav dokument iz kojega proizlazi da postoje problemi u postupku nabave izraelskih aviona.vezana vijest :

Američki ministar obrane odbio izraelski zahtijev vezano za prodaju F-16
zrakoplova HrvatskojKongresu proslijeđena obavijest u vezi F-16 zrakoplova koje Hrvatska planira nabaviti
od Izraela


Amrika blokira Hrvatskopj nabavu izraelskih F-16 zrakoplova

Amerika donirala Hrvatskoj dva vojna helkoptera

U Hrvatsku sletjela tri izraelska F-16 zrakoplovaHRT/HIC.HR
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre