HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri
06.lipnja 2019.
POLITIČKE STRANKE
Živi zid se raspada, stranku napuštaju Ivan Pernar

Ivan Pernar

Stranka Živi zid je uzdrmana, napušta Ivan Pernar. Na današnjoj konferenciji u Hrvatskom saboru saborski zastupnik Ivan Pernar i član Živog zida rekao je da napušta stranku i da ide s novom strankom, "koja će predstavljati vrlo sličnu politiku".

Pernar je najavio izlazak saborskog zastupnika Branimira Bunjca, no on je to opovrgnuu. Rekao je kako će stranki dati još jednu šansu.

Prvo je najavio osnivanje nove stranke, ali je onda ipak poručio da ide u stranku Abeceda demokracije jer su mu tamo ponudili da bude predsjednik i promijeni ime stranke.

Ranije na Facebooku napisao da Živi zid napuštaju i on i kolega Branimir Bunjac. Kolega Sinčić donio je konačnu odluku koja je bila i očekivana, još jednom je stao na stranu svoje supruge. Interes stranke, volja članstva i mišljenje javnosti nažalost mu je nebitno. To se tiče dijaloga kojeg sada zagovara i on sam zna da ga već godinama nema i to zbog osobe čija ostavka se danas traži
što je i potvrdio na konferenciji za medije u Saboru.

Ranije je dao ultimatum potpredsjednici stranke Vladimiri Palfi - ako do 10 sati danas ne da ostavku, iz stranke odlaze on i suspendirani Branimir Bunjac.Ostavku nije dala.

Pernar je novinarima u Saboru rekao da Vladimira Palfi ne želi poslušati volju članstva i javnosti koji ju, tvrdi, ne podržavaju. Nazvao ju je diktatorom bez podrške. Sve će između ostalog, rekao je, rezultirati egzodusom članstva.

- Osobno ću osnovati novu stranku s kolegama i nastavit ćemo političku borbu - rekao je. Po njemu palfi nije govorila istinu kada je rekla da ne želi u Sabor, a pokazat to će se, kaže, pokazati u narednim danima.

U Živom zidu došlo je do sukoba oko toga tko će biti stranački zastupnik u Europskom parlamentu. Bunjac i Pernar optužili su Palfi da provodi samovolju u stranci te da je ona glavni uzrok krize.

Bunjac, koji se usprotivio odluci da nositelj liste Tihomir Lukanić bude europarlamentarni zastupnik, u utorak je suspendiran jer se, izvijestio je Sinčić, nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament.

Pernar je potom najavio da će napustiti Živi zid ako bude isključen Bunjac, a Sinčić je prozvao svoje dosadašnje najbliže suradnike Bunjca i Pernara za "koristoljublje i častohljeplje"."Politički reality show"

Saša Blažeković, stručnjak u području korporativnih komunikacija i upravljanja reputacijom za Studio 4 HRT-a govorio je jutros o ovakvim žestokim obračunima u strankama nakon europskih izbora. Nakon svakih izbora dođe do "podvlačenja računa", kaže on. Pa tako i u Živom zidu.

- Kada pričamo o Živom zidu kao jednoj antisistemskoj opciji koja je u zadnje vrijeme prilično narasla, ovo što se događa na neki način čak i nije neočekivano. Zapravo, cijelo njihovo prisustvo i cijela njihova strategija kojom su osvojili jedan dio političkog tržišta je online, uživo, to su šokantne izjave kojima svjedočimo. Sjećamo se live prijenosa iz Sabora. Ovo što danas vidimo je zapravo u skladu s vremenom u kojem živimo. Sve ono što je bilo online prije, sada mi to proživljavamo danas, gotovo u stvarnom vremenu. Imate sukob u kuhinji, prepuno emotivnih istupa pojedinaca u stranci, zapravo imamo pravi politički reality show koji se događa u stvarnom vremenu, pred ekranima - ocijenio je.

Ono što je najproblematičnije u priči oko Živog zida, kaže, jest da je to jedna "antisistemska opcija koja docira o poštenju i lošim elitama".

- A ovog trenutka stvar puca oko plaće eurozastupnika, barem je takav dojam na van - zaključuje.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić priopćio je u četvrtak da će u idućih šest dana inzistirati na seriji sastanaka s kolegama na svim razinama u stranci, jer se kriza rješava dijalogom, a ne ultimatumima. Rekao je i da do završetka tih sastanaka neće donijeti niti jednu stranačku odluku.

- S obzirom na veliku količinu informacija koje se u kratkom vremenu pojavljuju u medijima i na količinu emocija, kao najodgovornija osoba u stranci imam obvezu prema biračima, javnosti i članovima postupati zrelo i trezveno, kao odgovoran čovjek i odgovoran političar, naveo je Sinčić u priopćenju.

Nagovijestio je i da bi umjesto osnivanja nove stranke mogao preuzeti Abecedu demokracije:HIC.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre