HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-21318.svibnja 2020.
ZBOG PARLAMEMNTARNIH IZBORA
Danas raspušten 9.saziv Hrvatskog sabora

Gordan Jandroković, predsjednik 9.saziva Hrvatskog sabora
Gordan Jandroković, predsjednik 9.saziva Hrvatskog Sabora


Saborski zastupnici danas su većinom glasova izglasali raspuštanje ovog 9. saziva Sabora. Za je bilo 105 zastupnika, što je daleko više od potrebnih 76 glasova. Protiv raspuštanja Sabora glasalo je pak 8 zastupniak i zastupnica a njih 4 bilo je suzdržano.

Želio bih se svima zahvaliti na suradnji i vjerujem da ste svi radili u korist hrvatskih građana - kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Različiti smo, no vjerujem da smo svi radili u interesu građana i da ćemo ostati upamćeni po odlukama koje smo donijeli, kao i po načinu na koji smo radili u vrijeme ovih posebnih okolnosti jer smo bili jedan od rijetkih europskih parlamenatra koji je nastavio raditi i u vrijeme epidemije koronavirusom - zahvaljujući svim zastupnicama i zastupnicima, kao i svim popratnim saborskim službama i svim zaposlenicima koji rade u Saboru kazao je uoči glasanja Jandroković.

- Nama su parlamentarni izbori u rokovima. Nadam se da ćemo dobiti većinu i krenuti s radom. Tri su stvari koje sam želio reći. Prvo sam želio zahvaliti vama medijima u četverogodišnjem razdoblju. Mislim da ste bili korekni. Hvatali ste i one dobre i one manje dobre trenutke. Želio bih vas upoznati sa statistikom ovog saziva. Imali smo 421 dana zasjedanja. Isto je i sa satima zasjedanja - istaknuo je.

Naveo je da ovo govori da se njemu čini da su dinamizirali rad i misli da se to iz statistike vidi.

- Bilo je više od 50 tisuća javljanja i 760 stegovnih mjera. To pokazuje velike aktivnosti u radu.

Istaknuo je da su uveli znakovni jezik.

- Uveli smo tjedni raspored zasjedanja, uveli smo i da se može raditi preko videa u Odborima . Ova situacija s koronavirusom natjerala je da se prilagodimo - kazao je Jendroković

Osvrnuo se i na ono što je po njemu obilježilo rad ovog saziva.

- Izdvojio bih lex Agrokor kojim je spašeno više od 10 tisuća radnih mjesta. Prošao je i tekst ustavnost. Druga bitna situacije dogodila se nakon potresa i epidemije kad smo radili bez prestanka. Nikad nismo prekinuli svoj rad.

Podsjećamo, prijedlog za raspuštanje dala je vladajuća koalicija. Hrvatski sabor je raspušten! Sada je na potezu predsjednik Zoran Milanović, koji će odrediti datum parlamentarnih izbora.
Očekuje se da će predsjednik Zoran Milanović ovog tjedna objaviti datum izbora sukladno svojim ovlastima. Moguća su četiri datuma: 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja i 12. srpnja.

Prosvjednici izviždali Plenkovića

Na sjednicu Sabora došao je i premijer Andrej Plenković. Ušao je na stražnji ulaz kako bi izbjegao prosvjednike koji su noć proveli na Markovu trgu i kloji se protive raspuštanju Sabora.

Zagrebačka oporba prosvjeduje protiv raspuštanja Sabora prije donošenja zakona o obnovi Zagreba.
Na Markovu trgu saborske zastupnike koji su ulazili u zgradu Sabora, prosvjednici su dočekivali sa zvižducima i povicima "Donesite zakon!". Pri izlazu iz zgrade Sabora oko 11 sati prosvjednici su Plemkovića izviždali uz povike "Zašto bježite?".HRT/HIC.hr
foto:

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre