HIC zastave-stalci-koplja


made in croatia, suveniri

08.travnja 2019.
PRVI PUT U HRVATSKOJ
Sabor odobrio uzgoj konoplje u medicinske svrhe

konoplja, kanabis
Sabor je prihvaćanjem amandmana HDZ-ova Ivana Ćelića u petak je zakonom dopušten uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Prvi put u Hrvatskoj pravnim osobama bit će dopušteni uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. No, time će se moći baviti samo oni koji proizvode lijekove. Slijedi donošenje pravilnika, a evo i reakcija.

Izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je u petak usvojio Hrvatski sabor, definira se pojam novih psihoaktivnih tvari, ministru zdravstva pak omogućava se donošenje naredbe o njihovoj zabrani dok se pravnim osobama omogućava uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe

Definiranje pojma „novih psihoaktivnih tvari“ nužno je zbog pojave i brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u EU i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju.
Reakcija na odluku Sabora

Tridesetsedmogodišnja Valerija Kontrec s multiplom sklerozom bori se devet godina. Spas pronalazi u medicinskom kanabisu, doduše nelegalno jer prema postojećem pravilniku nije dovoljno bolesna.
Medicinskog kanabisa ionako, kaže, u ljekarnama nema ni za lijeka, i to već godinu dana.

Kontrolirani uzgoj i proizvodnja u Hrvatskoj uz dozvolu Agencije za lijekove trebali bi promijeniti situaciju. Vrata su otvorena pravnim subjektima koji proizvode lijekove, no ne i pacijentima.

Bivši predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis Ognjen Brborović pozdravlja odluku Vlade i očekuje dostupnost proizvoda i niže cijene - 200 ili 300 kuna umjesto nekoliko tisuća.

O uzgoju kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj govorilo se i u emisiji HRT-a Tema dana.

Valerija Kontrec koja se s multiplom sklerozom bori gotovo cijelo desetljeće, ali i drugi kojima je to potrebno, ubuduće će legalno moći nabaviti medicinski kanabis uzgojen u Hrvatskoj.

Skupog, uvoznog već godinu dana nema u ljekarnama. Proizvodnja neće biti dopuštena građanima već samo farmaceutskim tvrtkama. Takvo što omogućuju upravo prihvaćene izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Kada će domaći medicinski kanabis biti dostupan, koji se sve preduvjeti moraju ispuniti, hoće li se moći kupiti po prihvatljivoj cijeni neka su od pitanja na koje su odgovarali gosti Teme dana: državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković.

-
Već četiri godine u Hrvatskoj je dopušteno korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Nakon brojnih istraživanja, nakon rezolucije Europskog parlamenta i Vijeća Vlada smatra da je vrijeme za dopustiti uzgoj i proizvodnju u Hrvatskoj. Trebat će oko šest mjeseci da se napravi pravilnik. Pojavila se određena grupa investitora iz Kanade i Izraela koji su zainteresirani za proizvodnju, a počeli su se javljati i domaći, rekao je Dulibić.

- Prvo treba izraditi pravilnik kako se ne bi događale ilegalne radnje. Treba stvoriti uvjete da se proizvodnja medicinskog kanabisa radi u određenim sigurnosnim uvjetima. Ima cijeli niz zemalja koje su propustile stvoriti uvjete koji su sigurnosni za proizvodnju medicinskog kanabisa i onda dolazi do njegovog preusmjeravanja u ilegalne svrhe. Treba vidjeti koliko će se toga proizvoditi i kojim pacijentima. Također treba stvoriti pripreme da bude uskladu s normama i opće prihvatljivim mjerilima koji su predviđeni određenim UN-ovim konvencijama o proizvodnji odnosno uporabi kanabisa u medicinske svrhe, rekao je Petković.


hrt/ HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre