HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri


21.kolovoza 2019.
VRUČA JESEN
Vlada održala prvu sjednicu nakon ljetne stanke


vlda-zgrada

Na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke raspravljalo se o sudbini 3. maja, tj. prijedlogu odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilišta.

Riječ je o 150 milijuna kuna. Vlada je Ministarstvo financija ovlastila za izdavanje državnih jamstava za spas 3. maja, a cilj je nastavak proizvodnih djelatnosti, dovršetak novogradnje, ali isto tako ublažavanje štete za državni proračun. Sve to uz određene uvjete koji bi trebali biti ispunjeni do 4. rujna.

Naime, Uprava mora Ministarstvu financija i gospodarstva predstaviti plan nastavka poslovanja Jandranbrod d.d nadzirat će isplate i nastavak dovršetka brodova. Uoči sjednice Vlade resorni ministar rekao je kako je u igri nekoliko potencijalnih, zainteresiranih investitora, no zasad nije htio precizirati o kome je točno riječ. 

Na Vladi je potvrđena i Dubravka Šuica kao hrvatska kandidatkinja za povjerenicu. Premijer Plenković rekao je kako je riječ o kvalitetnoj kandidatkinji s velikim iskustvom u brojnim europskim temama. Koji resor bi Hrvatska trebala dobiti trebalo bi biti poznato za dva do tri tjedna, no u srijedu je premijer istaknuo kako će hrvatska javnost biti zadovoljna. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade je izjavio kako je cilj da se pronađe pravi strateški partner za 3. maj, poručivši da bi budućnost tog brodogradilišta barem u određenoj mjeri značila i daljnje poslovanje Uljanika, dotaknuo se i Dubravke Šuice, rekavši da će biti kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji.


Vladu je uoči vruće jeseni koja je pred nama na stolu dočekalo i nekoliko vrućih tema, između ostalog i zahtjevi sindikata za povećanje plaća liječnicima, ali i učiteljima, što podržava HNS. 

Razgovori sa sindikatima nastavljaju se u petak, a danas je na sjednici Vlade oformljen i novi pregovarački odbor. Ministar zdravstva Milan Kujundžić vjeruje kako će se postići dogovor. No premijer Plenković danas je svojim ministrima koji podržavaju ovakve zahtjeve poslao jasnu poruku: "Mi smo o članovi Vlade, a ne sindikata". Prethodno održan satanak užeg kabineta Vlade

Nakon ljetne stanke u srijedu 21.kolovoza održan je sastanak užeg kabineta Vlade. Premijer Andrej Plenković dan ranije je potvrdio da će na užem kabinetu, a zatim i na sjednici Vlade, iznijeti prijedlog da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za povjerenicu u Europskoj komisiji.


Uoči sastanka užeg kabineta Vlade dio ministara odgovarao je na novinarska pitanja.  Je li bivši ministar Lovro Kuščević još uvijek uteg ovoj Vladi bilo je pitanje za gotovo većinu njih. Ministre su novinari pitali o pretrazi kuće bivšeg ministra Kuščevića na Braču te o informaciji da u kući koju iznajmljuje ima fotografiju Ante Pavelića.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je da će policijski izvidi u kući bivšeg ministra Lovre Kuščevića zasigurno biti tema sjednice Predsjedništva HDZ-a, rekavši da je to najpozvaniji komentirati predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Ja nisam od onih koji komentiraju ili love vruće krumpire i vruće loptice. Kroz par dana, kada se ti izvidi završe i dobijemo neke relevantne informacije, bit ćemo sigurno pametniji, kazao je Horvat uoči sastanka užeg kabineta vlade.

Najavio je i kako će policijski izvidi u nekretninama čiji je vlasnik bivši ministar uprave i politički tajnik HDZ-a zasigurno biti tema sjednice Predsjedništva HDZ-a. 

Ustvrdio je da će nakon te sjednice biti više komentara o Kuščeviću, te da je jučerašnje događaje najpozvaniji komentirati predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.


Očekuje se da će na sastanku Vlade biti riječi i o nastavku pregovora sa sindikatima u zdravstvu,
koji ustraju na povećanju plaća, predviđenom parafiranim kolektivnim ugovorom.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je prije užeg kabineta da je Vlada jedinstvena u stavovima i da se pregovori nastavljaju u petak. Najavio je i da će usklađivanje mirovina, koje bi se trebalo provesti u rujnu, iznositi 2,44 posto, što je povećanje od 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu.

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je zahtjeve za podizanjem plaća u zdravstvu i školstvu i podizanje mirovina. Od rujna će se provesti drugo redovno usklađivanje mirovina prema kretanju plaća i cijena, za što će se do kraja godine morati osigurati dodatnih gotovo 500 milijuna. Ovogodišnji proračun za mirovine mogao bi premašiti 41 milijardu kuna.
Ministar financija je,uoči pregovora sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva, izjavio kako će se razgovarati na konstruktivan način vezano za traženje sindikata oko povećanja plaća od sedam posto, te da će se vidjeti kakav će biti rezultat pregovora, ali ne očekuje ključne zaključke.


Ako gledate plaću koju imaju naši učitelji i nastavnici, s jedne strane su osnovice, o čemu se pregovara za sve horizontalno, ali ako imate nepravedne koeficijente koji govore o složenosti posla, onda to treba mijenjati - komentirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak


Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nije komentirao novinarsku konstataciju da je Dubravka Šuica išla na razgovor u Bruxelles prije nego što je u Hrvatskoj donesena odluka da će biti hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije te da je time je prekršena procedura.hrt/HIC.hr
foto: arhiv
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre