HIC  


made in croatia, suveniri


13.rujna 2018.
Sjednica Vlade u Puli, glavna tema kriza u brodogradilištu Uljanik


sjednica Vlade u Puli

U Komunalnoj palači u Puli danas se održava sjednica Vlade na kojoj je glavna tema kriza u brodgradilištu Uljanik. Premijer Andrej Plenković u uvodnom je dijelu naglasio kako će Vlada učiniti sve da pomogne brodogradilištu. Naglasio je da put Uljanika ovisi o kvalitetnom restrukturiranju te pronalaženju održivog plana sa strateškim partnerom kojim će se sačuvati radna mjesta i održati proizvodnja.

Pitanje brodogradnje je ključno, ocijenio je Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, kazavši da je zbog toga dio članova Vlade, zajedno sa županom i gradonačelnikom, posjetio prije sjednice brodogradiliše Uljanik, razgovarao s Upravom, sindikatom i radnicima.

Na sjednici su i IDS-ov gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego. "Znamo da je danas odblokiran račun i da je išla isplata plaće, kao i plaća za srpanj po modelu gdje su otpušteni depoziti Uljanika u HPB-u, za što je Vlada osigurala jamstvo.
Pitanje je što se promijenilo od 13. kolovoza, kada je plaća kasnila, i je li bilo neophodno da ljudi Uljanika prolaze kroz agoniju i idu u štrajk", upitao je Miletić. "Nedvosmisleno i jasno, naš je stav zadržati brodogradnju i radna mjesta", naglasio je Flego i dodao kako od Vlade očekuje da stvori okvir za održivu brodogradnju koja će jamčiti održivost Uljanika, očuvanje radnih mjesta, tehničkih škola i fakulteta, izvoza i proizvodnje.

Uljanik je objavio da je račun tvrtke deblokiran, a tijekom posjeta Istarskoj županiji premijer Andrej Plenković rekao je u Pazinu da je danas počela isplata plaća za kolovoz. No radnici Uljanika i dalje su skeptični. Posjet Istarskoj županiji premijer Andrej Plenković počeo je u Pazinu, gdje se sastao sa županom Valterom Flegom, gradonačelnikom Renatom Krulčićem te predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Slokovićem. Premijer je sudjelovao i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu 75. obljetnice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.


Najviše javnih rasprava izazvat će odluke iz nadležnosti Ministarstva obrane koje najavljuje povratak vojske u Pulu, te darovanje jednog dijela vojne zračne luke Općini Ližnjan. Ministarstvo zdravstva predložit će, a Vlada prihvatiti nova jamstva za izgradnju Opće bolnice Pula u visini od 300 milijuna kuna. Ribarske luke Vrsar i Savudrija dobit će pomoć za dogradnju ili izgradnju novih gatova u ukupnom iznosu od 15,7 milijuna kuna. Novac je iz Europske unije, a preusmjerit će ga nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu javnih zgrada u Pulu će donijeti ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Za investicije vrijednosti 43,7 milijuna kuna dodijelit će se 12,9 milijuna kuna, što će se utrošiti za energetske obnove zgrada OŠ Marija i Lina u Umagu, dječje vrtiće Buje i Mrvica, te zgradu gradskog poglavarstva u Bujama. Državne nekretnine u Puli, Umagu, Rovinju, Bujama i Pićanu darovat će se, preko Ministarstva državne imovine, tim lokalnim samoupravama. Isto ministarstvo najavljuje i osnivanje petočlanog povjerenstva za Brijune. U Pazin će se, u okviru pravosudne reforme, vratiti Općinski sud, najavljuje Ministarstvo pravosuđa.

Na sjednici Vlade očekuju se još i odluke o digitalnom pristupu 22 istarske općine i grada državnoj matici, ugovor o valorizaciji prirodne baštine vrijedan 15,3 milijuna kuna te naručivanje studije o energetskom iskorištavanju otpada, piše glasistre.hr


glasistre.hr/ HIC.hr
foto: glasistre.hr
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre