HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


made in croatia, suveniri

17.travnja 2019.
SASTANAK U NOVOJ GRADIŠKI
Slavoniji, Baranji i Srijemu osigurano 18 vrijednih projekata

vlada, zgrada

U Novoj Gradiški je u utorak 16.travnja održana 8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. U sklopu ovog projekta do sada su ugovoreni projekti vrijedni 9,7 milijardi kuna. Na sjednici savjeta su osim premijera Plenkovića nazočili brojni ministri, članovi Savjeta, saborski zastupnici te predstavnici vlasti Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Vinko Grgić i drugi.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je tempo dobar, te pohvalio angažman svih uključenih. Plenković je rekao i kako je Hrvatska u dosadašnjem članstvu u Europskoj uniji iz EU proračuna povukla 34,1 milijardi kuna, a u EU proračun uplatila 19,7 milijardi kuna stvorivši ukupan pozitivni višak od 14,4 milijardi kuna. Tih 14,4 milijarde kuna je još jedan dokaz zašto je dobro i ključno da je Hrvatska članica EU-a, poručio je premier zahvalivši posebno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na suradnji s Svjetskom bankom.


Po završetku sjednice Savjeta, održano je svečano potpisivanje ugovora za 18 projekata vrijednih 422,7 milijuna kuna, a usmjereni su na razvoj turizma i gospodarstva za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Od ukupnog iznosa čak 96,2 milijuna kuna se odnosi na bespovratna sredstva Europske unije.

Plenković je nakon sjednice Savjeta rekao da je Projekt Slavonija bio krajnje potreban za razvoj Slavonije, što, po njemu, najbolje pokazuje visoki postotak ugovorenosti i isplaćenih financijskih sredstava u sklopu tog projekta.

- Danas smo došli na čak 52% ugovorenoga i 18,7% isplaćenoga, što je više od 3,5 milijardi kuna za projekte u Slavoniji, izjavio je.

- Projekt Slavonija, Baranja i Srijem je i uključiv jer su s nama cijelo vrijeme i svi slavonski župani, saborski zastupnici iz IV. i V. izborne jedinice, čelnici razvojnih jedinica, predstavnici sveučilišta kao i svi ministri čiji su projekti ovdje u provedbi i na taj način osiguravamo i vidljivost i kontinuitet i fokus. To je ono što smo obećali prije dvije godine što je Slavoniji nužno i potrebno, ocijenio je Plenković.

Posebno je istaknuo prezentaciju predstavnika Svjetske banke koji prate provedbu tog projekta.

- Oni s male distance mogu otvoriti određene komparativne vidike koje članovi Savjeta, kao neposredni sudionici, ne vide možda jasno, osobito kad je riječ o efektima nacionalnih reformi na Slavoniju, daljnjem privlačenju ulaganja te stvaranju preduvjeta za rast i zapošljavanje u Slavoniji, rekao je.

Glavna koordinatorica Savjeta ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac ustvrdila je kako je Hrvatska po povlačenju novca iz EU fondova sada negdje u sredini među zemljama članicama Unije.

- Iznimno sam zadovoljna rezultatima, posebice da je, osim europskih sredstava, 1,8 milijardi kuna uloženo kroz državni proračun za dvije godine trajanja Savjeta, i to su jako dobro rezultati, ocijenila je Žalac. Kako je rekla, i Europska komisija je prepoznala nastojanja Vlade u povlačenju novca iz EU.

Na primjedbu novinara da su iz Svjetske banke uputili i određene kritike na dinamiku povlačenja financijskih sredstava iz EU, Gabrijela Žalac je rekla da ju te kritike raduju i apsolutno su dobro došle.

- Zato su i tu, da kao objektivni promatrači utvrde sve ono što bismo možda mogli još bolje učiniti, odgovorila je, ističući kako nitko nema pravo iznositi lažne podatke i obmanjivati javnost da je Hrvatska loša u korištenju europskih fondova. 

- Naprotiv, jako smo dobri, možda čak i među boljima, ocijenila je ministrica Žalac.Vrijednost projekata 422,7 milijuna kuna - koji su sve ugovori potpisani

Među potpisanim ugovorima najvrjedniji je onaj koji se odnosi na projekt stipendiranja studenata poljoprivrednog usmjerenja, s iznosom od 275,6 milijuna kuna. Potpisali su ga župani pet slavonskih županija, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU ministrica Žalac je potpisala ukupno sedam ugovora, od kojih je najvrjedniji onaj koji se odnosi na pripremu strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek. Taj je ugovor vrijedan 35,3 milijuna kuna, pri čemu 30 milijuna kuna otpada na bespovratna europska sredstva.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je tri ugovora vrijedna gotovo devet milijuna kuna, a odnose se na izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta na području općine Rešetari, zatim općine Marijanci te izgradnju reciklažnog dvorišta u Slavonskom Brodu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je potpisao ugovor za projekt jačanja društva Đuro Đaković Montaža Izolak (ĐĐMI), vrijedan 6,3 milijuna kuna, a odnosi se na proširenje i obnovu proizvodnih kapaciteta i edukaciju djelatnika.

Ministar turizma Gari Cappelli je s pet župana potpisao pet ugovora u sklopu programa razvoja cikloturizma na kontinentu u ovoj godini, a ukupna im vrijednost premašuje 2,5 milijuna kuna.

Naposljetku, ministar državne imovine Goran Marić je s gradom Novom Gradiškom potpisao dva ugovora ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. Od toga 11,1 milijun kuna otpada na realizaciju druge faze izgradnje poduzetničke zone "Industrijski park Nova Gradiška", a 857.000 kuna na projekt otvaranja muzeja.

hrt / HIC.hr
foto:arhiv

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre