HIC kuglice za bor


made in croatia, suveniri

28.studeni 2018.
SPORNO NEFORMALNO ŽIVOTNO PARTNERSTVO
Tema udomiteljstva poljuljala odnose u vladajučoj koaliciji

Vlada

Danas se sastaje vladajuća koalicija kako bi raspravili o predloženom Zakon o udomiteljstvu koji će se naći pred saborskim zastupnicima. Koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze se u vezi s pitanjem treba li udomljivanje  dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

Prijedlog zakona prošao je i saborski Odbor za zakonodavstvo, slijedi još Odbor za Obitelj.


Proteklih dana prijedlog Zakona o udomiteljstvu uzburkao je političke vode, pa i odnose između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a. Danas je situacija u vezi toga mnogo jasnija.

Premijer Andrej Plenković ponovio je kako će Vlada ostati čvrsto uz postojeći prijedlog zakona o udomiteljstvu te da neće prihvatiti amandman HNS-a da se udomljavanje dopusti životnim ili neformalnim životnim partnerima. "Zakon je kvalitetan okvir da se poboljša udomiteljstvo u Hrvatskoj. HDZ o ovome ima jasan i principijelan stav. Moj osobni stav reflektira upravo ovakav sadržaj zakona kakav smo uputili u Sabor", rekao je Plenković koji ne misli da se ovim Zakonom ne krši članak 14 Ustava RH. Dodao je kako parlamentarna i koalicija većina neće doći u pitanje zbog jednog amandmana.

Predsjednik kluba HNS-a ,partnera u kolaciji , Milorad Batinić kaže da HNS neće glasovati za Zakon o udomiteljstvu, nego će biti suzdržani.

Unatoč stajalištu dijela partnera izglasavanje zakona ne bi trebalo biti upitno, jer se zakon donosi običnom, a ne natpolovičnom većinom.


Stav oporbe

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je kako Most neće sudjelovati u igrokazu HDZ-a i HNS-a oko Zakona o udomiteljstvu te će prilikom glasovanja "odigrati tako da bude što veća šteta za Andreja Plenkovića" a još će procijeniti na koji će to način napraviti. "Iako neki govore da bi Most mogao podržati HDZ, za to nema nikakve šanse. HNS je dva puta na vladi bio za taj zakon, sada s nekakvom naknadnom pameću upućuju amandmane i još poručuju 'ako ti amandmani ne prođu mi nećemo raditi nikakve probleme', rekao je Grmoja. Smatra kako se radi o nametnutoj temi koja odgovara premijeru te kako će zakon proći bez amandmana HNS-a. Od Mosta, poručio je, u budućnosti možete očekivati da ni na koji način neće pomagati Plenkovićevu kupljenu većinu. Na pitanje slažu li se svi u Mostu oko toga da istospolni partneri ne bi trebali udomljavati, uzvratio je kako ne zna slažu li se, dodajući međutim da se svi slažu oko toga da je ovo fingirani sukob.

Prijedlog zakona o udomiteljstvu neće u Saboru poduprijeti ni SDP, ako se ne usvoji spomenuti amandman HNS-a. Arsen Bauk najavio je da će SDP podnijeti identični amandman poput onog HNS-ovog, kako bi - kažu: "revenirali njihovo eventualno odustajanje pa će se o tom amandmanu ipak glasovati". 


Živi zid podupire HDZ-ov prijedlog zakona

Živi zid poduprijet će prijedlog HDZ-a, najavio je Ivan Vilibor Sinčić. Kazao je kako taj zakon rješava neke od praktičnih problema s kojima se suočava udomiteljstvo. Pitanje Ovo pitanje ne smatraju političkim i ideološkim - već znanstvenim. "Očekujemo dodatna znanstvena istraživanja koja bi nam trebala pokazati razvija li se dijete na isti način u obitelji gdje su roditelji različitog i istog spola. Ukoliko znanost dokaže da razlike u odgoju nema, osobno ne vidim prepreke", kazao je Sinčić.hrt/ HIC.hr
foto:
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre