HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri
30.srpnja 2019.
SLUŽBENI POSJET
U Zagreb stigla Ursula von der Leyen novoizabrana predsjednica Europske komisije

Ursula von der Leyen i Plenković

Novoizabrana šefica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je danas u Zagreb. Predsjednik Vlade Andrej Plenković nešto iza 12.30 dočekao je visoku gošću pred Banskim dvorima gdje su se dvoje dužnosnika fotografirali pred brojnim reporterima.

Tema susreta dvoje čelnika je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, ulazak Hrvatske u schengenski prostor i europodručje, Višegodišnji financijski okviri te o druge aktualne teme.


Sastanak u Banskim dvorima

Nakon što se nova šefica Europske komisije upisala u Zlatnu knjigu održana je konferencije za medije a potom su dvoje čelnika i njihova dva izaslanstva održali sastanak. Uz predsjednika Vlade, u hrvatskom izaslanstvu su bili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić.

- Novoj predsjednici Europske komisije čestitam još jednom na predstavljanju programa, ambicija za Europu, a što je dobilo većinsku podršku zastupnika u Europskom parlamentu. Pred Europom je jako puno izazova. Mi ćemo kao zemlja predsjedateljica dati doprinos usvajanju višegodišnjeg financijskog okvira. Današnji susret iskoristit ćemo kako bi predsjednici predstavili specifičnosti koje su u ovom trenutku za Hrvatsku jako važne, istaknuo je premijer Andrej Plenković.  

- Hrvatska je zemlja koja još uvijek lovi korak sa starim članicama Europske unije, pa i s onim zemljama koje su ušle 2004. godine, odnosno 2007. Mi smo jedna od zemalja koja traži da kroz konvergenciju, da polako dižemo stupanj razvoja, investicija, jačanja gospodarstva i socijalne uključenosti. Cilj je doći na onu razinu koja je primjerena onima koji su razvijeniji u europskoj obitelji. Druga ambicija je ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengenski prostor. Predstavit ćemo i naše planove oko uvođenja eura, dodaje Plenković.

 - Predstavit ćemo ideju da se za vrijeme našega predsjedanja u svibnju, u europskom tjednu, održi sastanak na vrhu u Zagrebu, a koji će biti između članica Europske unije i država jugoistoka Europe, kaže Plenković.Nova predsjednica Europske komisije bila je puna hvale za Hrvatsku.

- Vrlo mi je važno bilo doći u Zagreb, nakon što sam posjetila Pariz, Berlin i Varšavu. Hrvatska je jedna od najmlađih članica, ali isto tako izvanredna članica. Činjenica da početkom iduće godine preuzimate predsjedanje Europskom unijom pokazuje da je Hrvatska vrlo uspješna priča Europske unije. Vi ste uzor mnogim drugim zemljama. Moje poštovanje i čestitke iz srca, ističe Von der Leyen.

- Andrej, osobno sam vam zahvalna na snažnoj potpori koju ste mi pružili prilikom moje kandidature za predsjednicu Europske komisije. Čeka nas puno tema o kojima ćemo razgovarati. Velike su tu i važne teme poput pitanja sigurnosti, ako govorimo o Europskoj obrambenoj uniji, Frontexu, a tu je iznimno važno i pitanje inovacija. Znam kako izgledaju demografske promjene, ali one imaju i puno prilika, ako se s njima suočimo na pravi način. Važna je tema i dobra ravnoteža radnog i obiteljskog života. Ako imamo odgovarajuću infrastrukturu za skrb o djeci, potporu za roditelj, taj dio može bolje funkcionirati. Druga je tema, tema radnih mjesta za starije stanovnike. Ako pogledamo kartu svijeta, znamo da će za mnoge države u sjevernom dijelu svijeta doći do velikih demografskih promjena. Ako izradimo model, taj će model moći iskoristiti i ostatak svijeta, dodaje.

- Razgovarat ćemo i o temama koje su u interesu Hrvatske. Cijenim napor koji ste napravili vezano uz vaš pristup Schengenu te oko uvođenja eura. Znam da moramo dobiti jednoglasnu potporu Vijeća te ću biti uz vas u nastavku vašega puta. Vrlo ću rado poslušati od premijera Plenkovića koji su vaši ciljevi tijekom predsjedanja. Znam da sam ovdje među prijateljima. Želimo napraviti novu ravnotežu u zemljama Europske unije. Probleme možemo riješiti samo ako budemo djelovali zajedno, ako budemo uspješni i prosperitetni. Potreban nam je snažan europski glas, zaključuje Ursula von der Leyen.


Von der Leyen među prvima izabrala Hrvatsku


Hrvatska je među prve tri zemlje koje je posjetila novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a, Ursula von der Leyen.

Iz Banskih dvora ističu kako je dolazak novoizabrane predsjednice EK u Hrvatsku, nakon njezinoga boravka u Poljskoj i Francuskoj, osobito značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020. kad će po prvi puta predsjedati Vijećem Europske unije.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

- Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera je bio blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi, rekao je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u subotu da Hrvatska "ne smije biti indiferentna prema tome, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU-a". 

On smatra da je posjet nove predsjednice Europske komisije, uz ostalo, i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću, koji je bio pregovarač EPP-a u razgovorima o čelnim pozicijama Unije.


hrt/HIC.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre