HIC  


made in croatia, suveniri

28.ožujka 2019.
SLIJEDI LI STEČAJ ?
Vlada odbila predloženi plan restruktuiranja Uljanika

vlada, sjednica

Premijer Andrej Plenković poručio je danas kako Vlada ne može prihvatiti predloženi plan restrukturiranja Uljanika jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države.

U pritvoru zadržano 6 od 9 privedenih uljanikovaca

Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci odredio je istražni zatvor za šestoricu od devet privedenih uljanikovaca za koje je zatražen pritvor. Gianniju Rossandi, Marinku Brgiću, Dragutinu Pavletiću, Maksimilijanu Percanu, Silvanu Kranjcu i Veljku Grpcu pritvor je određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Anton Brajković, Domagoj Klarić i Zdravko Pliško pušteni su da se brane sa slobode. Podsjetimo, 12 osoba tereti se za malverzacije teške 1,2 mlrd. kuna. Za trojicu preostalih pritvor nije ni zatražen.

Odvjetnik Antuna Brajkovića, izjavio je kako smatra da je presudni razlog za neodređivanje istražnog zatvora za njihova branjenika to što je on starije dobi - ima 73 godine. Brajković je već na slobodi. Odvjetnk je dodao kako čekaju rješenje o provođenju istrage.


Hoće li doći do stečaja Uljanik grupe

Hoće li doći do stečaja brodogradilišta Uljanik i 3. maj ? Na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođena odluka o stečaju brodogradilišta 3. maj. Novo je ročište sazvano za 17. travnja.

Što će biti s radnicima?

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da, ako dođe do stečaja brodogradilišta Uljanik i 3. maj, postoje zaštitni mehanizmi za radnike koji uključuju naknade za nezaposlene i pravo na tri minimalne plaće, otpremnine i sva prava iz kolektivnog ugovora.

Ne prejudicirajući odluku Trgovačkog suda o stečaju, ukoliko dođe do tog stečaja, postoje određeni zaštitni mehanizmi za radnike«, naglasio je Pavić.

Sukladno naknadama za nezaposlene, zaposlenici će imati pravo tri mjeseca primati 60 posto obračunate plaće i u maksimalnom iznosu od 4369 kuna, a ostalih mjeseci moći će primati 30 posto od obračunate plaće u maksimalnom trajanju od 450 dana, odnosno 15 mjeseci.

Stariji radnici, s pet godina prije mirovine i koji imaju 32 godine radnog staža, moći će tu naknadu primati do umirovljenja ili do pronalaska novog posla.

Također, ministar je istaknuo da radnici imaju pravo na tri minimalne plaće koje se isplaćuju putem agencije za povrat potraživanja radničkih tražbina, kao i pravo na otpremnine i sva prava iz kolektivnog ugovora, dodavši da se ta prava ostvaruju u nekoliko mjeseci po zaključenju stečaja, odnosno po objavi tražbina na Trgovačkom sudu.
Naša procjena za isplatu plaća je 85 milijuna kuna, a naknade za zapošljavanje procijenit ćemo individualno. Također, država će, ako dođe do takve situacije, osigurati mobilne timove koji će otići u tvrtke i na taj način osigurati da se unutar pet dana od stečaja radnici mogu upisati u Zavod za zapošljavanje, objasnio je Pavić.

Tomislav Debeljak

Sve što smo željeli, rekli smo u svojoj ponudi, a trošak iz prošlosti treba rješavati onaj tko ga je stvorio, makar i stečajnim postupkom. Što se bolje i kvalitetnije riješi trošak iz prošlosti, to će bolja situacija biti u budućnosti. Ponavljam, naša ponuda odnosi se na budućnost", izjavio je za T-portal vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak komentirajući istup premijera Plenkovića, koji je rekao da Vlada ne može podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države.


hrt.hr/HIC.hr
foto:arhiv
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre