Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

29.siječnja 2015.
IZ SABORNICE
Zamrzavanje CHF-a na 6,39 kuna i za kredite OPG-ovima

ZAGREB: Nakon što je u Saboru zastupnik Damir Kajn upozorio da u mjere kojima Vlada nastoji olakšati poziciju građana sa stambenim kreditima u francima nisu uključeni seljaci i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) Zoran Milanović je je izjavio kako je ministru financija Borisu Lalovcu naložio da u izmjene Zakona o kreditnim institucijama uključi i odredbe po kojoj će se tečaj švicarskog franka od 6,39 kuna, osim građanima, primjenjivati i na kredite OPG-ova i obrtnika.

Milanović je odgovor Kainu dao jučer u Saboru , kojemu je podnio izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2014. 'Kucate, ne na otvorena vrata, vrata u stvari i nema', odgovorio mu je Milanović te izvijestio da će se isti tečaj primjenjivati i na OPG-e i obrtnike. Naglasio je da će Vlada u narednih godinu dana 'voditi računa o svakom detalju'. 'Na kraju će to sve biti kao što treba, ali to je netko na kraju trebao napraviti i presjeći, a ja moram priznati da ni od koga takav naputak iz ovog Sabora nisam čuo, osim od onih koji se sustavno obračunavaju s Narodnom bankom jer bi je valjda htjeli preuzeti', rekao je premijer.Reformisti traže zaštitu seljeka


Saborski zastupnik i potpredsjednik Narodne stranke - reformista Petar Baranović pozvao je u srijedu predsjednika Vlade Zorana Milanovića da iskaže osobine pravog vođe, korigira propust i da hitno izrade izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna kako bi se tim zakonom zaštitili i hrvatsko selo i hrvatsko obrtništvo.

'Zemlja koja dopusti, premijer Vlade koji dopusti daljnje urušavanje obrtničkog sektora, a posebice sela i poljoprivrednika, nemaju se čemu nadati. Premijer Milanović je na potezu, ne njegovi ministri jer - da su znali sagledati konzekvence iz ovog propusta - onda vrlo vjerojatno do njega ne bi došlo', rekao je Baranović na konferenciji za novinare.


Upozorio je da se zaštitilo one koji su kupovali luksuz.
'Ako smo našli za shodno zaštititi i one koji su u švicarskim francima kupovali i luksuz, kroz zakon zaštitimo selo i obrtništvo', pozvao je Baranović.
Istaknuo je kako odgovornost da povuče pravi potez i da u konačnici pošalje poruku da se o tim gospodarskim kategorijama počelo voditi računa, ovog trenutka izravno ima premijer, a ako to ne učini, mora biti svjestan odgovornosti za posljedice koje će nastati, posebice u poljoprivredi, jer se neće omogućiti povlačenje novca koji hrvatsko selo treba vratiti u život.

'Ako ne povučemo financijska sredstva...'

'Ako ne povučemo financijska sredstva iz fondova za ruralni razvoj, ako konačno netko ne napravi strategiju poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj, bojim se da Slavonija kakvu znamo, Međimurje kakvo znamo, Lika kakvu znamo neće više nikada postojati', upozorio je Baranović.

Rekao je da je odgovornost velika te da je u radu i u situacijama u kojima se donose hitne mjere normalno da dođe do propusta i nije problem ako se i dogodi pogreška, ali je veliki problem ako se ne reagira i nakon jasne argumentacije da se ona dogodila.

'Očekujemo potez Milanovića u vjeri da će, uz jasnu argumentaciju koja je iz više pravaca došla i upućena je njemu i njegovoj Vladi, reagirati na pravi način', poručio je Baranović.

Rekao je kako nemaju točne podatke koliko obrtnika i poljoprivrednika ima kredite u 'švicarcima', ali je kroz program kapitalnih potpora u poljoprivredi od 2008. do 2012. plasirano milijardu i 620 milijuna kuna, te su se nabavljala osnovna sredstva za rad, inventar i oprema u poljoprivredi i ribarstvu. Kod većih iznosa, surađivali su s HBOR-om, ali veliki dio poljoprivrednika i ribara je za nabavu manje i srednje vrijednosti sklapao ugovore o klasičnim, komercijalnim kreditima s poslovnim bankama, a kako je 2005. i 2006. vladalo uvjerenje o povoljnosti kredita u 'švicarcima', veliki dio kredita bio je naslonjen na tu valutu.

 

IZVOR:dnevnik.hr
HIC
HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre