06.veljače 2015.
POTRESNO PRIOPĆENJE
Supruga Veljka Marića: Zbog bolesti je neprepoznatljiv, dok naše službe nešto učine on možda više neće biti među živima

Priopćenjem u kojem ističe tešku situaciju Veljka Marića oglasio se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.). Marijana Marić- Lončarević, supruga Veljka Marića, zajedno s djecom, dan prije Uskrsa, posjetila je u srbijanskom zatvoru u Sremskoj Mitrovici supruga.

“Veljko Marić nevin leži u tamošnjom zatvoru već punih pet od dvanaest godina na koliko su ga kao hrvatskog vojnika osudili u Beogradu”, stoji u priopćenju.

Marićeva supruga: Molim sve koji mogu pomoći da spase život mojem mužu i djeci oca

Riječi Marićeve supruge po povratku jako su potresne: “Ne znam što se događa s Veljkom. Smršavio je da ga jedva možeš prepoznati. Neprestano se žali na teške bolove. Jedva je mogao sjediti. Umjesto sat vremena, koliko je dozvoljen posjet, s nama je proveo tek pola sata. A nije nas vidio dva mjeseca. Nema odgovarajuću zdravstvenu zaštitu. Boluje od svega i svačega. Sada mu je veliki problem i prostata. Veli da su mu dali neki kateter, pa umjesto da ga liječe u zatvorskoj ili nekoj drugoj bolnici oni ga “liječe” u pretrpanom zatvoru. Rekao mi je da se boji da ga možda više nikada nećemo vidjeti. Kome god se obratio od nikoga nema liječenje, od nikoga nema odgovora. Svi pričaju o Vojislavu Šešelju, čak su ga pustili i iz Haaga na liječenje, a hrvatski branitelj za to vrijeme trune u srpskom zatvoru. Zna se da nije imao pošteno suđenje. U zadnje vrijeme mnogi se u Hrvatskoj zalažu za njega, ali strah me nakon današnje posjete da dok naše službe nešto učine on možda više neće biti među živima. Reći će: eto, bio je bolestan… Kome da se više obratim, poludjela sam. Djeca su u šoku. Veljko pod hitno, još danas treba zdravstvenu i drugu pomoć. Molim sve koji mogu pomoći da spase život mojem mužu i djeci oca.”

“Što radi hrvatsko Veleposlanstvo u Beogradu? Znam da Veljko ne smije pričati kako mu je u zatvoru, ali do sada osim mene i djece jedino su dozvolili da ga posjeti zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Zbog čega srpsko pravosuđe ne dozvoljava da više itko posjeti mojeg supruga? Da li takav tretman imaju i srpski četnici koji se nalaze u hrvatskim zatvorima? Je li i oni ne smiju primati posjete?”, pita se Marićeva supruga.

Pavković: Stop progonu hrvatskih branitelja!

Veljko Marić želi da ga prebace u hrvatski zatvor, da mu u Hrvatskoj sude. “Ako je kriv neka i umre iza rešetaka. Ali, svi oni koji su se upoznali s njegovim slučajem kažu da se radi o montiranom procesu”, navodi se u priopćenju.

“Na sve to mi bismo samo dodali: prestanite se baviti s psihičkim bolesnikom Šešeljom, okrenite se hrvatskim braniteljima koje neprestano progone. Eto, prosvjed još uvijek traje u Savskoj 66. U zadnje vrijeme progoni hrvatskih branitelja sve su češći, ali se malo o tome piše. Branitelje se progoni za sve i sva. Kad ste čitali ili čuli da hrvatsko pravosuđe progoni nekog bivšeg partizana ili tzv. Antifašistu? Ovoga je stvarno dosta. Stop progonu hrvatskih branitelja!”, zaključuje Pavković.

Izvor: narod.hr/hic

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre