HIC


made in croatia, suveniri

11.veljače 2019.
NAPAD HULIGANA
Zbog napada u Splitu upućena prosvijedna nota iz Srbije


Davor Božiniović

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najoštrije je osudio subotnji incident u Splitu i napad na igrače vaterpolo kluba iz Beograda. Istaknuo je da je policija promptno reagirala i poručio svima koji se misle huliganski ponašati da će policija učiniti sve da ih pronađe i adekvatno sankcionira, a potvrdio je i da je zbog tog incidenta Srbija uručila Hrvatskoj prosvjednu notu.


- Incident najoštrije osuđujemo, on je neprihvatljiv sa svakog aspekta, rekao je Božinović u izjavi novinarima ispred Ministarstva unutarnjih poslova.

Istaknuo je pritom kako u Hrvatskoj kontinuirano gostuju sportaši iz Srbije te su, primjerice,u subotu su gostovala još tri sportska kluba, u nedjelju gostuje još jedan. Tako da, kako je rekao, ne treba generalizirati stvari, "a pogotovo da se stvori dojam da je hrvatska nesigurna kao domaćin.Igrači vaterpolo kluba "Crvena zvezda napadnuti su u subotu na splitskoj Rivi, a policija je u nedjelju ujutro zbog tog napada uhitila trojicu mladića te za dvojicom napadača još traga.

Božinović naglašava da je hrvatska policija reagirala "vrlo promptno" te da je kod jednog od napadača pronađem i dres sportaša iz Beograda.

- Nastavlja se kriminalistička istraga, traga se za još dvojicom počinitelja. Nakon što policija obavi svoj dio posla oni će biti predani pritvorskom nadzorniku, a kasnije će ići na ispitivanje u državno odvjetništvo, rekao je ministar i dodao da će istraga utvrditi je li u cijelom slučaju bilo sigurnosnih propusta.

- Kad govorimo o jednom generalnom stavu, poruka je policije, pa i iz jučerašnjeg djelovanja,  svakom tko se odluči ili razmišlja huliganski se ponašati kad su u pitanju sportske priredbe, i ne samo sportske priredbe, hrvatska policija će učiniti sve da ih pronađe i da ih adekvatno sankcionira, poručio je ministar unutarnjih poslova.

Novinare je zanimalo i kakva će biti kvalifikacija djela huliganizam ili zločin iz mržnje, a Božinović je odgovorio da će "policija zajedno s državnim odvjetništvom definirati i donijeti odluku o tome.Zbog napada uručerna prosvjedna nota

Potvrdio je i da je Srbija Hrvatskoj zbog napada uručila prosvjednu notu, kao i da je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova tražilo hitnu istragu, identifikaciju i kažnjavanje počinitelja.

- Kao što vidite, hrvatska policija na tom tragu je bila vrlo promptna, zaključio je.

U Ministarstvo vanjskih poslova, kako je i najavio prvi potpredsjednik vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, pozvan je otpravnik poslova veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i uručena mu je prosvjedna nota u povodu napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, priopćio je srbijanski MVP. 

Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je duboku zabrinutost i razočarenje zbog napada na vaterpoliste Crvene zvezde, objavljeno je na službenoj mrežnoj stranici MVP-a Srbije.

Napad na vaterpoliste najoštrije su osudili brojni sportaši, splitski klubovi, vaterpolski savez, olimpijski odbor, brojni političari i Vlada. Premijer Andrej Plenković o svemu je razgovarao s ministrom Božinovićem i splitskim gradonačelnikom. Poruku je na Twitteru napisala i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

- Huliganstvo je pošast suprotna idealima sporta, a svako nasilje neprihvatljivo. Zahvaljujem građanima Splita koji su odmah danas stali u obranu tih vrijednosti, napisala je.hrt / HIC.hr
foto: arhiv
 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre