Rezultati prijevremenih izbora

U manje od godinu dana, građani su jučer drugi put izašli na birališta, kako bi na prijevremenim izborima birali 9. saziv Hrvatskog sabora.

Prema neslužbenim rezultatima, HDZ osvaja 61, a Narodna koalicija 54 mandata. Most ima 13, a iznenađenje je koalicija okupljena oko Živog zida s 8 mandata. IDS osvaja 3, stranka Milana Bandića 2, a HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića po jedan mandat.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2.,4.,5.,6.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Narodna koalicija osvojila 1.,3.,7. i 8. izbornu jedinicu. Obrađeni su podaci sa svih biračkih mjesta. Od ukupno 3.763.796 birača glasovalo ih je 1.979.277, odnosno 52,59%.

Mandati po izbornim jedinicama:

1. izborna jedinica: Narodna koalicija 7, HDZ/HSLS 5, Most 1, Živi zid 1
2. izborna jedinica: HDZ/HSLS 6, Narodna koalicija 5, Most 1, BM365 1, Živi zid 1
3. izborna jedinica: Narodna koalicija 8, HDZ 4, Živi zid 1, Most 1 mandat
4. izborna jedinica: HDZ 6, Narodna koalicija 5, HDSSB/HKS 1, Živi zid 1 i Most 1
5. izborna jedinica: HDZ 8, Narodna koalicija 4, Most 1, Živi zid 1 mandat
6. izborna jedinica: HDZ 6, Narodna koalicija 5, Most 1, BM365 i Živi zid po 1
7. izborna jedinica: Narodna koalicija 6, HDZ 6, Most 1, Živi zid po 1 mandat
8. izborna jedinica: Narodna koalicija 6, IDS 3, HDZ 3, Most 1, Živi zid 1
9. izborna jedinica: HDZ 8, Narodna koalicija 4, Most 2 mandata
10. izborna jedinica: HDZ/HDS 7, Narodna koalicija 4, Most 3 mandata

11. izborna jedinica: 2 mandata osvojio je HDZ te će u Saboru sjediti Božo Ljubić i Željko Raguž. Jedan je mandat osvojio nekadašnji HDZ-ovac Željko Glasnović, koji je na izbore izašao s neovisnom listom.

Nacionalne manjine imaju 8 mandata. SDSS je osvojio sva tri mandata srpske manjine (Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević). Ostale manjine u Saboru će predstavljati Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Ermina Lekaj Prljaskaj.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin kazao je i da ni na jednom biračkom mjestu nije bilo viška glasačkih listića.

Od ponoći teče rok od 48 sati za zaštitu izbornog prava u postupku izbora. Prigovori se mogu podnijeti u roku od 48 sati od isteka ovoga dana, a to je 13. i 14. rujna, dodao je Hrvatin.

Istekom toga roka, DIP će pričekati dan ili dva da eventualno pristignu prigovori upućeni poštom. Ako takav prigovor bude podnesen, tada DIP ima rok od 48 sati od dana njegova zaprimanja donijeti rješenje o prigovoru. Protiv rješenja DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu koji ponovno u roku 48 sati od dana primitka žalbe mora odlučiti u roku 48 sati.

Nakon što isteknu ti rokovi ili bude odlučeno da se prigovor odbija i to potvrdi Ustavni sud, tada će potpuni izborni rezultati postati konačni i službeni i poslužit će kao rezultat temeljem kojega će se konstituirati Sabor, podsjetio je Hrvatin.

Hrt.hr

Pretraživanje HIC-a

Made in Croatia

HIC na Facebooku

Adresar Hrvata izvan RH

Nekretnine - prodaja

Gornji Vakuf Vikendica na Kupresu Apartmani na Viru Stan u Zagrebu

Administriranje