31. listopada 2014.
ZBOR VETERANA HRVATSKH GARDIJSKIH POSTROJBI
Ministarstvo branitelja, osim što je izgubilo predznak ‘hrvatskih’, izgubilo je dignitet i svrhu postojanja
Okupljeni branitelji u mirnom prosvjedu ne odustaju od svojih zahtijeva. To su potvrdili današnjim odlaskom s dogovorenog okruglog stola na kojem su se zadržali 15 minuta jasno istaknuvši kako ne žele razgovarati o drugim zahtjevima dok se ne riješi prvi zahtjev: smjene ministra Predraga Matića, njegove zamjenice gđe. Vesne Nađ i savjetnika Bojana Glavaševića, stoji u priopćenju “100 % za Hrvatsku” Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUVHGP) kojim se pojašnjavaju zahtjevi uručeni danas predsjedniku Hrvatskog sabora.

Obrazložili su kako ministar Matić već gotovo dvije godine ignorira zahtjeve branitelja za dijalogom.
“Na početku svog mandata imenovao je Savjet za branitelje kojeg čine predstavnici braniteljskih udruga. Savjet za branitelje trebao je omogućiti ministru Matiću direktnu komunikaciju s braniteljskom populacijom. Branitelji su pružili ruku suradnje nadajući se korektnom dijalogu i suradnji te zajedničkom rješavanju pitanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Na žalost, suradnja i dijalog nisu ostvareni te se ispostavilo da je ova gesta ministra bila manipulativna”. istaknuli su dodavši kako je  prvi prijedlog izmjena i dopuna Zakona kao radni materijal dostavljen na uvid Savjetu branitelja 4. rujna 2012. godine kada je i održana prva rasprava.

Pojasnili su kako je prilikom rasprave Vesna Nađ prezentirala navedeni Zakon, njegove izmjene i dopune. Nakon toga, na drugoj sjednici Savjeta branitelja, članovi Savjeta očitovali su se na predložene izmjene i dopune, a poslije toga na zahtjev i prijedlog ministra održan je prošireni sastanak s predstavnicima udruga te je ministar zatražio da se formira radno tijelo koje će aktivno sudjelovati u izmjenama i dopunama Zakona.
“Na žalost, iako su branitelji formirali tijelo te sastavili svoje prijedloge izmjena i dopuna Zakona, ministar je potpuno ignorirao branitelje te ih nikada poslije toga nije pozvao ni na jedan sastanak, niti im omogućio da iznesu svoje prijedloge”, istaknuli su dodavši kako zbog su toga hrvatski branitelji 16. svibnja 2014. napravili 1. Konvenciju hrvatskih branitelja gdje su javno u svojim zaključcima poručili ministru Matiću i svima kojima dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskog rata ne znači ništa da takav odnos neće tolerirati.

“Budući da se niti nakon konvencije i upućenih poruka ministar nije obratio braniteljima, branitelji su mu došli pred vrata ponovno iznijeti zaključke s konvencije. Apsurdno je da ministar branitelja ima komunikaciju sa svima osim s hrvatskim braniteljima”, rekli su te dodali kako je Vesna Nađ, kao zamjenica ministra, direktno odgovorna za sve politike koje provodi Ministarstvo branitelja.
“Bojan Glavašević u svom kontroverznom govoru propituje se ‘Kako to da hrvatski branitelji boluju od čitavog niza malignih oboljenja, boluju od PTSP-a i drugih bolesti, a vojnici na strani Krajine nemaju prava i nemaju PTSP’. Ovom izjavom uvrijedio je sve hrvatske branitelje stavljajući ih u isti kontekst sa vojnicima agresorske vojske, a posebno je uvrijedio sve obitelji branitelja čiji su članovi preminuli od malignih bolesti ili od posljedica PTSP-a”, ustvrdili su te dodali kako su prema Studiji o pobolu i smrtnosti, koju je napravilo Ministarstvo branitelja, od 1998. do 2010. godine preminulo više branitelja nego što ih je poginulo u Domovinskom ratu, a najčešći uzrok smrtnosti su maligna oboljenja. “Stoga je neprihvatljivo da savjetnik ministra nije upoznat sa studijom koju je izradilo Ministarstvo. Također je upitno da se on kao sociolog bavi pitanjima koji su u domeni drugih struka”, napomenuli su.
Također, uz to su dodali kako su prilikom izrade strateških dokumenata Republike Hrvatske i programskih dokumenata potrebnih za provedbu Kohezijske politike EU, propustili zaštititi obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat od relativizacije i izjednačavanja s velikosrpskom agresijom što je potpuno u suprotnosti s točkama i načelima Deklaracije o Domovinskom ratu.

“Ministarstvo branitelja dio svojih nadležnosti koja se tiču hrvatskih branitelja, u mandatu ovoga ministra, prebacuje na druga resorna ministarstva”, istaknuli su te dodali kako Ministarstvo branitelja ne vodi brigu o braniteljima protiv kojih su podignute nepravedne optužnice u Srbiji i Republici Srpskoj, kao još jedan u nizu argumenata hrvatskih branitelja zašto ne odustaju od svojih zahtjeva.
“Njihovim vodstvom učinjene su ogromne štete stečevinama Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima, a Ministarstvo branitelja, osim što je izgubilo predznak ‘hrvatskih’, izgubilo je dignitet i svrhu postojanja”, zaključili su priopćenju Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.
narod.hr

 HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre