31. listopada 2014.
Ukinut pritvor Pripuzu, Laci i Markusu - u ponedjeljak odluka o Bandiću
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je potvrdilo odluku suca istrage da se Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus, uhićeni u aferi Agram, uz položenu jamčevinu tijekom istrage mogu braniti sa slobode. Također, izvanraspravno vijeće je iz "procesnih razloga" ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenicima, no to ne znači da će i oni izaći iz Remetinca, jer je novo ročište na kojem će sudac istrage ponovno odlučivati o istražnom zatvoru zakazano za ponedjeljak.

Sudac istrage Zdenko Posavec prošlog je tjedna odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. No, prihvatio je Pripuzovu jamčevinu od milijuna eura, dok je pročelniku Bandićeva ureda Miri Laci i direktoru Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanu Markusu odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 100 tisuća kuna.
Nakon što je izvanraspravno vijeće odbilo Uskokovu žalbu na odluku o jamčevini trojica osumnjičenika morat će najprije dogovoreni iznos položiti na račun suda, nakon čega će ih sudac istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo koje im se stavlja na teret. Njihovi odvjetnici najavljuju da će novac na račun suda biti položen tijekom dana. Očekuje se da će na novom ročištu u ponedjeljak, na koje će iz Remetinca biti doveden i Bandić, još neki suosumnjičenici ponuditi jamčevinu.

Do sada je tu mogućnost najavio odvjetnik predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, koji je jučer potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz. Za razliku od njih glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o jamčevini.
Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili i gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga. Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima.
U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.
Uoči odluke na televiziji N1 pojavila se snimka iskaza Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza USKOK-u. Uhićeni predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić podnio je ostavku na članstvo u Upravi i na mjesto predsjednika Uprave holdinga, ali ne i na članstvo u nadzornim odborima i drugima tijela zagrebačke megatvrtke.
 
M.M., HrsvijetHIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručiteVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre