18. studenoga 2014.
NA OBLJETNICU STRADANJA VUKOVARACA
Na dan stradanja Vukovaraca riječki HNK i Koalicija za REKOM premijerno izvode predstavu o ‘hrvatskom fašizmu’ devedesetih
I dok cijela Hrvatska ovih dana obilježava i sjeća se žrtve Vukovara, ali i Škabrnje i drugih stradalih gradova, sutra, 19. studenoga Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Koalicija za REKOM premijerno će izvesti predstavu „Hrvatsko glumište“ Olivera Frljića i Marina Blaževića koja je zadnji dio “Trilogije o hrvatskom fašizmu”, naglašavajući da se radi o stvarnosti devedesetih.

Prije 23 godine, Vukovarci su proživljavali najstrašnije dane u svome gradu, okruženi srbo-četničkim postrojbama koji su pljačkali i rušili što još nije bilo porušeno, a što su godinama gradili, gledali su i mučenje i ubijanje svojih članova obitelji ili prijatelja.
Upravo na sutrašnji dan, 19. studenog Vukovarci su izvučeni iz podruma, odvedeni u logore ili su prokazani mučeni i ubijani.
Prije predstave, održat će se tribina „Upotreba činjenica u kazališnom predstavljanju stvarnosti devedesetih“ na kojoj će biti govornici redatelj predstave Oliver Frljić i kazališni redatelj iz Bosne i Hercegovine Dino Mustafić koji režira predstave što djeluju unutar ratne tematike i suočavanja s prošlošću, naročito onom iz devedesetih.

Također, Mustafić djeluje i kao javni zagovarač Koalicije za REKOM, široke koalicije udruga, organizacija i pojedinaca iz svih 7 država s područja nekadašnje Jugoslavije, koji zagovaraju “uspostavljanju regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratovima od 1991. do 2001. godine”, piše na stranicama riječkog HNK.
Jedan od inicijatora i osnivača Koalicije za Rekom je i udruga Documenta, koju vodi Vesna Teršelič.
Dramaturg HNK Ivan pl. Zajc Marin Blažević će kao moderator usmjeriti raspravu na temu kazališta kao ogledala društvene realnosti što propituje i ulazi u problematiku koja ostaje izvan djelovanja akademske zajednice, medija pa čak i civilnog društva, piše u najavi riječkog HNK:

“Činjenice utvrđene radom sudova, policije, nevladinih organizacija ili komisija nužno moraju biti konteksutalizirane za razbijanje državnih mitova i na njima utemeljenih povijesnih interpretacija.”
Podsjećamo, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević čiji je lik krasio pročelje riječkog HNK, u Vukovaru je 26. rujna izjavio kako će Ministarstvo branitelja u suradnji sa svim partnerima, između ostalih, i nazočnim nevladinim sektorom, izmijeniti Zakon o vojnim i civilnim invalidima. U tu grupu nevladinog sektora spada i Koalicija za REKOM.
“U svakom slučaju ono što smo mi odlučili napraviti kao Ministarstvo branitelja i ono što nam ostaje u ovoj posljednjoj godini kao najkrupniji zadatak je potpuno izmijeniti zakon o vojnim i civilnim invalidima, u suradnji sa svim partnerima koji su između ostalih tu – tu je i nevladin sektor”, rekao je Bojan Glavašević na tribini koju je u Vukovaru suorganizirala nevladina udruga Documenta.

Narod

 

 

 

 

 

 

 

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre