05.studenoga 2014.
Četvrtog dana suđenja Mustaču i Perkoviću - sud nezadovoljan odazivom svjedoka iz Hrvatske.

MUENCHEN: Četvrtog dana suđenja bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi - Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Muenchenu ispitani su prvi svjedoci , liječnik, policajci i sudski vještaci s očevida nakon ubojstva - emigranta Stjepana Đurekovića 1983. Svjedoci se ne sjećaju mnogo detalja, odvjetnici šute, a pokušaj Zdravka Mustača - da nešto kaže, presjekao je njegov odvjetnik.

Predsjednik sudskog vijeća izrazio je zabrinutost slabim odazivom svjedoka iz Hrvatske. Dosad smo dobili samo jednu potvrdu. Zabrinut sam zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske 'prave mrtvi', rekao je sudac Manfred Dauster. On se požalio da hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima i dodao da sud poduzima potrebne mjere kako bi se svjedoci pojavili pred sudom u Muenchenu. Dauster je po prvi put nagovijestio da bi se proces, koji bi trebao trajati do kraja travnja sljedeće godine, mogao odužiti do jeseni 2015.

Saslušanje prvih vjedoka

Saslušanje svjedoka počelo je iskazom policajca koji se prvi našao na mjestu ubojstva Đurekovića u Wolfratshausenu te službenog liječnika koji je utvrdio smrt. Meni je to izgledalo kao pravo smaknuće rekao je bivši policajac Marinus S. ocijenivši ubojstvo kao djelo profesionalaca. Svjedok je potvrdio da je na mjestu ubojstva zatekao Krunoslava Pratesa koji je 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića.

Liječnik Manfred A. je izjavio kako je žrtva izgubila dvije litre krvi te kako je zbog očitih ozlijeda lubanje i prostrijelnih rana utvrdio smrt smrt na licu mjesta.
Prvi put se tijekom suđenja, koja je počelo 17. listopada, za riječ javio Mustač koji je policajcu htio postaviti pitanje, ali ga je u tome spriječio njegov odvjetnik Scharr. 

Optuženi su se tijekom suđenja preko svojih odvjetnika izjasnili kako se zasad neće očitovati o događajima ili osobama tijekom suđenja. Odvjetnicima angažiranim na "slučaju Perković" Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) dopustio je uvid u arhiv nekadašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH) koji nose oznaku tajnosti, tumačeći da, prema Zakonu o arhivskoj građi, zbog proteka vremena nema potrebe za deklasifikacijom tih dokumenata.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 10. studenoga saslušanjima policajaca koji su radili na istrazi Đurekovićevog ubojstva.


Odgovor iz Ministarstva pravosuđa na optužbe njemačkog suca

Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći uručenjem poziva. Od nadležnih sudova zaprimljena je jedna potvrda o uručenju, dok za ostale očekujemo odgovor. Uz to, zaprimljena je i jedna zamolnica za pribavljanje podataka o adresi i datumu rođenja mogućeg svjedoka te je toj zamolnici udovoljeno u cijelosti, kažu u Ministarstvu pravosuđa. hrt/hic


ranije objavljemno

24. listopada 2014.
Nastavljeno suđenje Perkoviću i Mustaču
 U Münchenu je nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Nastavljeno je čitanjem presude iz procesa Krunoslavu Pratesu, koji je pred istim sudom 2008. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića, u dijelu koje se predbacuje i optuženima, te čitanjem daljnjih dokumenata dostavljenih sudskom vijeću.
Branitelji Josipa Perkovića i Zdravka Mustača izjavili su jučer kako sumnjaju da je bilo utjecaja na svjedoke.
Odvjetnici Gizele Đureković tvrde, pak, da fotokopija dokumenata centra Službe državne sigurnosti Rijeka, koji potvrđuju navode obrane da je Udbin egzekutor Vinko Sindičić bio suradnik njemačkih tajnih službi, neće preokrenuti proces.

U videoprilogu razgovor sa sinom jedne od Udbinih žrtava.

HRT


HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre