ADRESAR HRVATA IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar

Presuda Haaškog suda u slučaju tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid4.veljače 2015.
REAKCIJA HRVATSKIH BRANITELJA NA HAŠKU PRESUDU
Đuro Glogoški: žalostan sam zbog ovakvih kvalifikacija presude.

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški izrazio je žalost jer sudac u presudi govori da je bio premali broj žrtava u Hrvatskoj da bi se tužba mogla okvalificirati kao genocid.

Zanimljivo da je cijelo vrijeme govorio da nije bilo dovoljno materijalnih dokaza za sve ovo o čemu se govorilo u tužbi. Očito da sama tužba nije dobro postavljena, s obzirom da je tužba išla protiv Srbije, a znamo da je u vrijeme ratnih događanja tada još bila Jugoslavija”, rekao je.

Glogoški je rekao da se to moglo očekivati kada istovremeno u Hrvatskoj “šetaju oni koji su ubijali, silovali, palili i rušili, a hrvatsko pravosuđe ništa ne poduzima”. Istovremeno je u zadnjih nekoliko godina politika u Hrvatskoj išla u pravcu izjednačavanja žrtve i agresora, sve manje se govori o agresiji na Hrvatsku, a sve više o građanskom ratu. Pa što smo onda mogli očekivati od presude”, upitao je Glogoški.

Presudu je komentirao i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm. Istaknuo je da treba poštovati odluke Haaškoga suda no, s druge strane, narod u Hrvatskoj ne može biti zadovoljan presudom.

Bitno je bilo utvrditi tko je odgovoran i da se dogodio zločin, da je postojao genocid i 1991. godine, a ovako smo sada napravili, na žalost, ništa. A svi znamo, još uvijek smo svi živi svjedoci, što se događalo 90-tih godina na području Hrvatske”, rekao je Klemm.

Predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Josip Đakić ustvrdio je kako institucije i pravni timovi koji su radili na tužbi vjerojatno nisu radili dovoljno.

Ako se sjetimo najava povlačenja tužbe za genocid, špekulacija oko toga kako to nema utemeljenja… Politički stav državnog vrha imao je cilj da takva presuda bude donesena”, tvrdi Đakić.U HVIDR-i su s nevjericom dočekali takvo tumačenje i presudu Haaškog suda, kaže Đakić kome je obrazloženje presude apsolutno neprihvatljivo.

Što je, tu je. Borit ćemo se da hrvatska pravna država privede licu pravde sve one koji su počinili zločine, sve one koji su zapovijedali ili učinili genocid nad Hrvatskom jer je sud i rekao – da je počinjen genocid, ali nije bilo namjere”, rekao je Đakić.

IZVOR:narod.hr /HIC


presuda: Odbačena tužba Hrvatske i protutužba Srbije

Vezane teme
operacija OLUJA
sloboda trojici iz Vukovara
Del Ponte Srbija ovdje
Tužiteljstvo krivitvorilo istinu ovdje
web stranica ICTY -OVDJE
HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre